- Neluptus svogūnus perpjaukite pusiau. Morkas nuskuskite ir stambiai supjaustykite. Česnako galvas apvalykite ir neluptas perlaužkite į 2 dalis.
- Triušienos gabalus pasūdykite ir įtrinkite pipirais. Didelėje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir apkepinkite mėsą, kol gražiai paruduos. Išimkite ir sudėkite į kepimui orkaitėje tinkamą indą.
- Toje pačioje keptuvėje, kurioje kepinote mėsą, ištirpinkite sviestą ir 4–5 min. pakepinkite morkas bei svogūnus. Sudėkite medų, supilkite vyną, sultinį ir išmaišykite. Pasūdykite ir perpilkite skystį su daržovėmis į kepimo indą su triušiena.
- Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą. Įpusėjus kepimui sudėkite česnakus, į 4 dalis perpjautas citrinas, lauro lapus bei šalavijus. Išjungę orkaitę patiekalą dar keliolika minučių palaikykite joje.
1. Triušį supjaustykite gabalais ir apvoliokite miltuose. Apkepkite keptuvėje ant šlakelio aliejaus.
2. Į puodą sudėkite smulkintą saliero stiebą, svogūną, morką, triušienos gabalėlius, čiobrelius, pagardinkite druska, pipirais, paprikos milteliais ir užpilkite konservuotais pomidorais, kario pasta, baltuoju vynu.
3. Pagardinkite čiobreliais ir raudonėliais ir uždengę dangčiu dėkite į iki 190°C įkaitintą orkaitę. Troškinkite 1,5 val.
1. Triušį supjaustykite gabalais – jei nelabai žinote kaip, paprašykite mėsininko. Žinoma, ir internete yra daug filmukų, kaip tai padaryti.
2. Triušio gabalus apskrudinkite keptuvėje su sviestu ir aliejumi. Nekepkite visko iškart, dėkite tiek gabalų, kad galėtumėte lengvai juos vartyti. Apskrudinkite iš visų pusių. Atidėkite.
3. Tuose pačiuose riebaluose pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną su šonine. Po penkių minučių sudėkite pasmulkintas voveraites, pagardinkite druska ir pipirais ir kepkite dar 5 minutes. Supilkite sidrą, sultinį ir troškinkite viską ant kaitrios ugnies 10 minučių. Kepimo indo neuždenkite, padažas turi smarkiai burbuliuoti ir garuoti. Paragaukite, ar pakanka druskos ir pipirų.
4. Jei jūsų kepimo indas didelis, sudėkite apkeptus triušio gabaliukus ir skiltelėmis pjaustytą apelsiną į padažą. Jei, kaip ir aš, viską kepėte nedidelėje keptuvėje, sudėkite triušio gabalėlius ir apelsinus į didesnį puodą ar troškintuvą, užpilkite padažą, uždenkite ir troškinkite dar apie 1,5–2 valandas.
5. Kai triušio troškinys bus beveik paruoštas, paruoškite polentą. Pagal instrukcijas ant pakuotės išvirkite kukurūzų kruopas. Jos būna skirtingo smulkumo, tad ir reikalingas vandens kiekis bei virimo trukmė skiriasi. Išvirkite gan tirštą košę. Tuomet sudėkite sviestą, sūrius, baziliką, pagardinkite druska. Gerai išmaišykite, uždenkite ir palikite pastovėti 10 minučių.
6. Patiekite triušienos troškinį su polenta ir nepagailėkite padažo!
1. Triušį supjaustykite į 6-8 dalis.
2. Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir apkepkite triušio gabalus.
3. Svogūnus, morkas ir žalumynus smulkiai supjaustykite, česnakus sutraiškykite.
4. Į troškinimo puodą įdėkite sviesto, sudėkite svogūnus, česnakus, morkas, žalumynus, sudėkite triušio gabalus, įpilkite vyną ir vandenį, įdėkite druskos, juodųjų pipirų ir lauro lapų. Patroškinkite apie pusvalandį.
5. Keptuvėje ant sviesto apkepkite voveraites kol išgaruos skystis. Sudėkite į troškinį ir patroškinkite dar apie 10 minučių.
- Triušį nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite gabalėliais.
- Česnako galvutę išskirstykite skiltelėmis, jų galus nupjaukite, bet nenulupkite.
- Obuolius su žievele sutarkuokite smulkia trintuve, sumaišykite su išspaustos citrinos sultimis ir nutakuota žievele, supilkite aliejų, porto vyną, sukrėskite medų, suberkite rozmarinų spygliukus, marinatą labai gerai išsukite, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
- Paruoštu marinatu gerai įtrinkite triušio gabalėlius, juos sudėkite į sandarų indą, uždenkite ir palikite per naktį, kad pasimarinuotų.
- Marinuotą triušį dėkite į karščiui atsparų kepimo indą, apdėkite sviesto drožlėmis, suberkite alyvuoges ir česnakų skilteles, uždenkite indą kepimo popieriumi ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą, tada kepimo popierių nuimkite ir dar 15 min. pakepkite, kad mėsa apskrustų.
- Pagaminsite per 1val. 30 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
1. Petražolių lapelius susmulkinkite ir sumaišykite su druska bei pipirais.
2. Triušį supjaustykite stambiais gabalais, įtrinkite druskos mišiniu, sudėkite į indą, uždenkite ir per naktį laikykite šaldytuve.
3. Marinuotus triušio gabalus iš visų pusių apkepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje ir sudėkite į kepimo rankovę (jos atkirpkite tiek, kad mėsai nebūtų ankšta). Stiklinėje karšto vandens ištirpinkite sultinio kubelį, supilkite į kepimo rankovę ir kilstelėkite neužrištą galą, kad skystis neišbėgtų.
4. Morkas stambiai sutarkuokite, sudėkite ant triušienos, rankovę užriškite ir 175 °C karštumo orkaitėje troškinkite 1 val. Paskui plėvelę perkirpkite, ant išsitroškinusios triušienos sukrėskite grietinę ir kiškite į orkaitę dar pusvalandžiui.
1. Triušieną, išmirkytą vandenyje su druska ir citrinos sultimis, išvirkite su pipirais, lauro lapeliais ir druska.
2. Bulves sutarkuokite su 1 baltu svogūnu ir dalinai nusunkite. Užvirkite pieną ir supilkite į masę, išmaišykite. Įplakite kiaušinį, įberkite šaukštelį druskos, miltų ir vėl permaišius supilkite į būtinai šaltą skardą, išteptą šaltais kiaulienos taukais. Dėkite į įkaitintą orkaitę.
3. Kepkite apie 20 min., kol tik „susiims", bet dar bus nepilnai iškepęs plokštainis.
4. Taukuose ar kitokiuose riebaluose apkepkite raudonus svogūnus, po to suberkite tarkuotas morkas, smulkiai pjaustytą salierą ir dar kiek pakepinkite. Tuomet sudėkite smulkintą triušieną, įdėkite lauro lapelių, įmalkite ketverių pipirų (ketverių pipirų malūnėlis), įberkite smulkintų bazilikų, rozmarinų, laiškinių česnakų (džiovinti laiškiniai) ir vis pamaišant, troškinkite apie 10 min.
5. Išimkite plokštainį ir patikrinkite, ar gerai atsiskiria nuo skardos. Jei ne, tą padarykite peiliu, padėjus skardą ant drėgno skuduro.
6. Tuomet ant plokštainio klokite troškinį ir vyniokite į ruloną, stenkitės, kuo standžiau. Kepkite apie 15 - 20 min., kol apskrus.
7. Formuokite triušį. Užpilkite sviesto - grietinės padažu su šviežiomis petražolėmis. Papuoškite saliero lapais.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė