Šventinis kisielius: nuo klasikinio spanguolių iki originalaus iš moliūgo

Vienuose namuose kisielius – kone kasdienis gėrimas, kituose ruošiamas retai, gal tik per šventes. Tačiau vargu, ar kas ginčysis, kad Kūčių, Kalėdų stalui šis gėrimas idealiai tinka. Rinkitės, ar tai bus klasikinis spanguolių, o gal virtas iš moliūgų, džiovintų vaisių ar net burokėlių!
Spanguolių kisielius
Spanguolių kisielius / Fotolia nuotr.
Spanguolių kisielius
Receptas: Spanguolių kisielius
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 156
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 2.00 l
Krakmolas: 3.00 valg. š.
Spanguolės: 200.00 g
Cukrus: 300.00 g (cukrų galite keisti medumi, pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. 1,5 l vandens užvirinkite. Krakmolą sumaišykite su trupučiu šalto vandens.
  2. Spanguoles su cukrumi ir likusiu vandeniu suplakite elektriniu trintuvu. Nuolat intensyviai maišydami su vandeniu sumaišytą krakmolą lėtai supilkite į verdantį vandenį.
  3. Toliau intensyviai maišydami užvirkite kisielių.
  4. Nukaiskite nuo ugnies, supilkite trintas spanguoles ir gerai išmaišykite.
Suskleisti
Avižų kisielius
Receptas: Avižų kisielius
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 86
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 1500.00 ml
Juoda duona: 1.00 riekės (ruginė, geriausiai, kad būtų be mielių)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Spanguolės: 1.00 st. (šviežios)
Medus: 100.00 g
Kaip gaminti
  1. Avižinius dribsnius užpilkite vandeniu, įmeskite riekelę duonos. Palikite 24 valandoms rūgti.
  2. Tada duonos riekę išimkite. Dribsnius per smulkų sietelį nukoškite į puodą. Nuvarvintas avižas išmeskite – jų jau neprireiks.
  3. Nuo avižų likusį skystimą pasaldinkite, įberkite žiupsnelį druskos. Kai užvirs nuolat maišydami pavirkite dar kelias minutes, kol kisielius taps tirštas.
  4. Išvirusį kisielių supilstykite į indelius (indelių sieneles galite sudrėkinti vandeniu - paskui bus lengviau iškrėsti iš indelių). Į indelius supilstytą kisielių palikite atvėsti, paskui statykite į šaldytuvą.
  5. Spanguoles ir medų sudėkite į elektrinį trintuvą ir sutrinkite iki tyrės konsistencijos.
  6. Sustingusį kisielių atsargiai iš indelių išverskite į lėkštes, apšlakstykite spanguolių užpilu, papuoškite spanguolių uogomis. Skanaus!
Suskleisti
Džiovintų obuolių kisielius
Receptas: Džiovintų obuolių kisielius
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 30
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 1.00 l
Obuoliai: 300.00 g (džiovintų)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5)
Gvazdikėliai: 2.00 vnt. (nebūtina)
Cukrus: 1.00 st. (0,5 - pagal skonį)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Krakmolas: 4.00 valg. š. (bulvių)
Kaip gaminti
  1. Džiovintus obuolius nuplaukite ir pamirkykite , kol suminkštės.
  2. Išmirkytus obuolius suberkite į verdantį vandenį, įmeskite gvazdikėlius ir išvirkite. 
  3. Pertrinkite obuolius per sietelį. Skysčio, kuriame virė, neišpilkite.
  4. Pertintus obuolius supilkite į skystį, kuriame virė, įpilkite dar apie litrą vandens. Supilkite citrinos sultis, suberkite cinamoną. Pagal skonį pasaldinkite. Galiausiai intensyviai maišydami pamažu supilkite su šlakeliu vandens sumaišytą krakmolą.
  5. Maišydami virkite kisielių, kol užvirs ir sutirštės. Patiekite atvėsusį.
Suskleisti
Spanguolių kisielius
Receptas: Klasikinis spanguolių kisielius
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.4 / 118
Receptas
Ingredientai
Spanguolės: 100.00 g (gali būti šviežios arba šaldytos)
Cukrus: 100.00 g
Vanduo: 1.00 l (ir dar šiek tiek krakmolui ištirpinti)
Krakmolas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

Pirmiausia elektriniu trintuvu iki tyrės sutriname spanguoles. Tuomet uogų tyrę ir vandenį pilame į puodą ir užverdame. Užvirusį skystį perkošiame per tankų sietą, kad neliktų sutrintų uogų dalelių, tuomet vėl užkaičiame ant ugnies, pilame cukrų ir kiek pakaitiname, kol cukrus ištirps.

Atskirai nedideliame indelyje maždaug 1/3 stiklinės šalto vandens išmaišome apie šaukštą krakmolo ir gautą balsvą skystį plona srovele supilame į puodą su spanguolėmis paskanintu vandeniu. Pilame maišydami, o tada palaukiame, kol gautas skystis tirštėdamas užvirs. Nukaičiame nuo ugnies ir atvėsiname.

Toks kisielius bus vidutiniškai tirštas, tačiau geriamas, o ne kaip desertas kabinamas šaukštu. Tie, kas turi kitokių šaldytų ar šviežių uogų, gali ir jų įmaišyti į kisielių – tinka serbentai, avietės, šaltalankiai. Visas kitas uogas kartu su spanguolėmis reikia sutrinti.

Suskleisti
Kisielius
Receptas: Burokėlių kisielius
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 17
Receptas
Ingredientai
Burokėlių sultys: 1.00 st.
Vanduo: 3.00 st.
Cukrus: 100.00 g
Krakmolas: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Iš nevirtų smulkiai sutarkuotų burokėlių išspaudžiamos sultys. Vanduo užvirinamas su citrinos žievelėmis ir cukrumi, į jį supilamas burokėlių sultyse išleistas krakmolas ir užvirinama.

2. Paskui supilamos citrinos sultys ir, jei dar reikia, įberiama truputis citrinos rūgšties.

2. Patiekiant kisielius išpilstomas į stiklinius dubenėlius, į kiekvieną įdedama po ploną citrinos griežinėlį.

3. Jei verdamas tirštas kisielius (1 l vandens 4 šaukštai krakmolo), jis patiekiamas su saldintu pienu ar grietinėle.

Suskleisti
Moliūgų kisielius
Receptas: Moliūgų kisielius
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 45
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 500.00 g
Pienas: 500.00 ml
Cukrus: 2.00 valg. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Krakmolas: 1.00 valg. š. (1,5)
Kaip gaminti
  1. Moliūgą sutrinkite smulkia tarka ar elektriniu trintuvu. Pieną pastatykite virti, o šlakelį šalto sumaišykite su krakmolu ir supilkite į verdantį. Gerai išmaišykite.
  2. Sudėkite į pieną moliūgą, cukrų, druską ir virkite, kol masė bus vientisa.
  3. Išvirusį kisielių supilkite į indelius ir palikite atvėsti.
Suskleisti
Kisielius iš moliūgo
Receptas: Kisielius iš moliūgo
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
2.7 / 22
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 150.00 g (nulupti)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Krakmolas: 1.00 valg. š.
Citrinų rūgštis: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Imbieras: 1.00 vnt. (gabalėlis šaknies)
Kaip gaminti

1. Į verdantį vandenį (ingredientų kiekis nurodytas 1 litrui vandens) suberkite kubeliais smulkintą moliūgą bei cukrų ir pavirkite 5 min.

2. Tuomet supilkite šaltame vandenyje ištirpintą krakmolą, pagal skonį įdėkite citrinos rūgšties bei imbiero šaknies ir užvirkite.

Linkiu pabandyti!

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Suskleisti
Kūčių stalas
Receptas: Spanguolių kisielius su cinamonu
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 13
Receptas
Ingredientai
Spanguolės: 500.00 g
Vanduo: 1.00 l
Cukrus: 200.00 g
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Krakmolas: 50.00 g
Kaip gaminti

1. Spanguoles užpilti karštu vandeniu ir virti tol, kol susprogs odelė. Tada nukošti.

2. Gautą masę pertrinti per sietelį, supilti atgal į puodą, suberti cukrų ir kaitinti tol, kol užvirs. Tada sumažinti kaitrą iki minimalios, suberti cinamoną ir pakaitinti dar kelias minutes. Cukraus kiekį galima keisti pagal skonį, vietoj jo galima dėti medaus.

3. Krakmolą išmaišyti šaltame vandenyje ir po truputį plona srovele supilti į verdantį skystį, maišant pakaitinti 2–3 minutes.

4. Kisielių supilti į indą, kuriame bus patiekiamas, atšaldyti.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis