- 1,5 l vandens užvirinkite. Krakmolą sumaišykite su trupučiu šalto vandens.
- Spanguoles su cukrumi ir likusiu vandeniu suplakite elektriniu trintuvu. Nuolat intensyviai maišydami su vandeniu sumaišytą krakmolą lėtai supilkite į verdantį vandenį.
- Toliau intensyviai maišydami užvirkite kisielių.
- Nukaiskite nuo ugnies, supilkite trintas spanguoles ir gerai išmaišykite.
- Avižinius dribsnius užpilkite vandeniu, įmeskite riekelę duonos. Palikite 24 valandoms rūgti.
- Tada duonos riekę išimkite. Dribsnius per smulkų sietelį nukoškite į puodą. Nuvarvintas avižas išmeskite – jų jau neprireiks.
- Nuo avižų likusį skystimą pasaldinkite, įberkite žiupsnelį druskos. Kai užvirs nuolat maišydami pavirkite dar kelias minutes, kol kisielius taps tirštas.
- Išvirusį kisielių supilstykite į indelius (indelių sieneles galite sudrėkinti vandeniu - paskui bus lengviau iškrėsti iš indelių). Į indelius supilstytą kisielių palikite atvėsti, paskui statykite į šaldytuvą.
- Spanguoles ir medų sudėkite į elektrinį trintuvą ir sutrinkite iki tyrės konsistencijos.
- Sustingusį kisielių atsargiai iš indelių išverskite į lėkštes, apšlakstykite spanguolių užpilu, papuoškite spanguolių uogomis. Skanaus!
- Džiovintus obuolius nuplaukite ir pamirkykite , kol suminkštės.
- Išmirkytus obuolius suberkite į verdantį vandenį, įmeskite gvazdikėlius ir išvirkite.
- Pertrinkite obuolius per sietelį. Skysčio, kuriame virė, neišpilkite.
- Pertintus obuolius supilkite į skystį, kuriame virė, įpilkite dar apie litrą vandens. Supilkite citrinos sultis, suberkite cinamoną. Pagal skonį pasaldinkite. Galiausiai intensyviai maišydami pamažu supilkite su šlakeliu vandens sumaišytą krakmolą.
- Maišydami virkite kisielių, kol užvirs ir sutirštės. Patiekite atvėsusį.
Pirmiausia elektriniu trintuvu iki tyrės sutriname spanguoles. Tuomet uogų tyrę ir vandenį pilame į puodą ir užverdame. Užvirusį skystį perkošiame per tankų sietą, kad neliktų sutrintų uogų dalelių, tuomet vėl užkaičiame ant ugnies, pilame cukrų ir kiek pakaitiname, kol cukrus ištirps.
Atskirai nedideliame indelyje maždaug 1/3 stiklinės šalto vandens išmaišome apie šaukštą krakmolo ir gautą balsvą skystį plona srovele supilame į puodą su spanguolėmis paskanintu vandeniu. Pilame maišydami, o tada palaukiame, kol gautas skystis tirštėdamas užvirs. Nukaičiame nuo ugnies ir atvėsiname.
Toks kisielius bus vidutiniškai tirštas, tačiau geriamas, o ne kaip desertas kabinamas šaukštu. Tie, kas turi kitokių šaldytų ar šviežių uogų, gali ir jų įmaišyti į kisielių – tinka serbentai, avietės, šaltalankiai. Visas kitas uogas kartu su spanguolėmis reikia sutrinti.
1. Iš nevirtų smulkiai sutarkuotų burokėlių išspaudžiamos sultys. Vanduo užvirinamas su citrinos žievelėmis ir cukrumi, į jį supilamas burokėlių sultyse išleistas krakmolas ir užvirinama.
2. Paskui supilamos citrinos sultys ir, jei dar reikia, įberiama truputis citrinos rūgšties.
2. Patiekiant kisielius išpilstomas į stiklinius dubenėlius, į kiekvieną įdedama po ploną citrinos griežinėlį.
3. Jei verdamas tirštas kisielius (1 l vandens 4 šaukštai krakmolo), jis patiekiamas su saldintu pienu ar grietinėle.
- Moliūgą sutrinkite smulkia tarka ar elektriniu trintuvu. Pieną pastatykite virti, o šlakelį šalto sumaišykite su krakmolu ir supilkite į verdantį. Gerai išmaišykite.
- Sudėkite į pieną moliūgą, cukrų, druską ir virkite, kol masė bus vientisa.
- Išvirusį kisielių supilkite į indelius ir palikite atvėsti.
1. Į verdantį vandenį (ingredientų kiekis nurodytas 1 litrui vandens) suberkite kubeliais smulkintą moliūgą bei cukrų ir pavirkite 5 min.
2. Tuomet supilkite šaltame vandenyje ištirpintą krakmolą, pagal skonį įdėkite citrinos rūgšties bei imbiero šaknies ir užvirkite.
Linkiu pabandyti!
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Spanguoles užpilti karštu vandeniu ir virti tol, kol susprogs odelė. Tada nukošti.
2. Gautą masę pertrinti per sietelį, supilti atgal į puodą, suberti cukrų ir kaitinti tol, kol užvirs. Tada sumažinti kaitrą iki minimalios, suberti cinamoną ir pakaitinti dar kelias minutes. Cukraus kiekį galima keisti pagal skonį, vietoj jo galima dėti medaus.
3. Krakmolą išmaišyti šaltame vandenyje ir po truputį plona srovele supilti į verdantį skystį, maišant pakaitinti 2–3 minutes.
4. Kisielių supilti į indą, kuriame bus patiekiamas, atšaldyti.