- Šiltame vandenyje ištirpinkite mieles, suberkite cukrų ir 2-3 šaukštus miltų. Išmaišykite ir palikite 15 min.
- Po truputį išsijokite miltus ir minkykite tešlą, kol ji taps elastinga ir glotni. Pastatykite valandai šiltai pailsėti.
- Įdarui: sukapokite smulkiai žoleles, česnaką ir išsukite su sviestu.
- Tešlą padalinkite į tris dalis, iškočiokite po ilgą ritinėlį. Kiekvieną kruopščiai ištepkite sviesto mišiniu ir supinkite kasą. Sujunkite per šoną.
- Pynę ištepkite tuo pačiu sviesto mišiniu bei palikite pakilti maždaug 15-ai minučių.
- Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.
- Pusę miltų sumaišykite su druska ir užpilkite visu verdančiu vandeniu.
- Išsukite iki vientisos masės. Palikite atvėsti.
- Mieles sumaišykite su cukrumi ir užpilkite šaukštu vos vos šilto vandens.
- Kai plikyti miltai atvėsta, į vidų sudėkite mielių mišinį ir įminkykite likusius miltus bei kmynus.
- Vis dar lipnią tešlą perkelkite į aliejumi pateptą dubenį, uždenkite maistine plėvele ir palikite valandai kambario temperatūroje.
- Kepimo skardą išklokite sviestiniu popieriumi.
- Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
- Iškilusią tešlą atsargiai išverskite ant paruoštos skardos ir rankomis suformuokite kepaliuko formos rutulį.
- Šaukite į orkaitę ir kepkite maždaug pusvalandį.
Receptas iš: g-blogas.lt
1. Pieną pašildykite, ištirpinkite šaukštą cukraus, sutrupinkite mieles ir maišykite, kol šios išsileis.
2. Palikite apie 20 minučių. Išsijotus miltus supilkite į dubenį, suberkite likusį cukrų, druską ir išmaišykite. Viduryje padarykite duobutę, į ją supilkite pieną su mielėmis, plaktus kiaušinius, sukrėskite apelsinų žieveles, išmaišykite.
3. Užmaišytą tešlą minkykite rankomis. Ją dėkite ant miltuoto paviršiaus, įminkykite sviestą, suvoliokite į rutulį, įkelkite į dubenį, abibarstykite miltais, uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite šiltai apie 1,5 valandos.
4. Riešutus sukapokite ir su saulėgrąžomis paskrudinkite keptuvėje be riebalų. Kai sėklos kiek pagels, apibarstykite jas ruduoju cukrumi ir maišykite, kol šis išsilydys. Palikite atvėsti.
5. Pakilusią tešlą išsiimkite ant miltuoto paviršiaus, iškočiokite, apšlakstykite vandeniu ir suberkite karamelizuotų riešutų ir saulėgrąžų mišinį (du šaukštus pasilikite duonai apibarstyti).
6. Lakštą suvyniokite, o galus suspauskite. Sulenkite ir įdėkite į apskritą skardelę, uždenkite rankšluosčiu ir palikite 30– 45 minutėms.
7. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kiaušinio trynį išplakite su šaukštu pieno.
8. Šiuo plakiniu aptepkite tešlą, apibarstykite likusiu riešutų bei saulėgrąžų mišiniu ir kepkite 40–45 minutes. Kai iki kepimo pabaigos liks 20 minučių, skardą su duona pridenkite kepimo popieriumi.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Miltus sumaišykite su druska.
2. Sodą suberkite į jogurtą ir įpilkite vandens (2:1). Viską sumaišykite į lipnią tešlą ir ant stalo, pabarstyto miltais, minkykite apie 1 minutę.
3. Iš tešlos padarykite maždaug 15 cm skersmens ir 5 cm storio apvalų paplotį.
4. Jį pasidėkite ant skardos, išklotos kepimo popieriumi.
5. Paplotėlyje nuo vieno krašto iki kito įpjaukite maždaug 1 cm gylio kryžių.
6. Duoną 35 minutes kepkite 225 laipsnių orkaitėje.
7. Prieš išimdami iš skardos ir pjaustydami, kepiniui turite leisti visiškai atvėsti.
Patarimas. Kai kepsite šią duoną, atminkite, kad sumaišius sodą su kitais produktais, tešlą būtina kuo greičiau pašauti į orkaitę, kitaip kepinys neiškils ir bus kietas.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Vandenį pašildykite ir jame išleiskite mieles.
2. Į dubenį supilkite kvietinius, ruginius miltus, vandenį su mielėmis, raugą (kaip jo pasigaminti rasite čia: Naminės duonos raugas ), įberkite 2–3 šaukštelius kmynų, 3 šaukštelius druskos ir rankomis užminkykite tešlą. Kai ji bus vientisa, apibarstykite miltais ir palikite šiltoje vietoje apie pusvalandį.
3. Pakilusią tešlą padalykite į dvi dalis. Iš jų ant miltais pabarstyto paviršiaus suformuokite du plonus ir pailgus (lyg prancūziško batono) duonos kepaliukus.
4. Juos dėkite į aliejumi pateptą kepimo skardą. Šepetėliu duoneles patepkite vandeniu, apibarstykite stambia jūros druska ir likusiais kmynais. Pabarstykite miltais, uždenkite švariu virtuviniu rankšluosčiu ir leiskite dar pusvalandį pakilti.
5. Orkaitę įkaitinkite iki 250 laipsnių. Duoneles pašaukite į karštą orkaitę ir kepkite 10 minučių. Tada temperatūrą sumažinkite iki 200 laipsnių ir kepkite dar 10–15 minučių.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Dubenyje į šiltą (25 laipsnių) vandenį sukrėskite medų, mieles ir gerai išmaišykite, kad ištirptų.
2. Suberkite miltus, kmynus, druską, išmaišykite ir užminkykite tešlą. Indą su minkle uždenkite skepeta ir laikykite šiltai 1 valandą.
3. Pakilusią tešlą perkelkite ant miltais pabarstyto stalo, paminkykite 5 minutes ir suformuokite du apvalius kepaliukus.
4. Duoneles sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, paviršių subadykite šakute ir kildykite 40 minučių. Pakilusias apipurkškite vandeniu ir kepkite 250 laipsnių orkaitėje apie 20–25 minutes.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Mieles dubenyje sutrupinkite į pieną su cukrumi.
2. Užsijokite du trečdalius miltų ir gerai išmaišykite. Leiskite mielėms pakilti 20–30 minučių.
3. Tuomet supilkite likusius miltus, dribsnius (truputį pasilikite), pasūdykite ir gerai išminkykite tešlą. Jei tešla atrodo per minkšta, įberkite dar miltų. Apie valandą minklę kildykite.
4. Pakilusią tešlą išverskite ant miltuoto stalo ir gerai per minkykite. Suformuoto kepaliuko viršų apibarstykite likusiais avižiniais dribsniais.
5. Kepimo skardą ar dubenį ištepkite riebalais ir įdėkite kepaliuką. Aptepkite jo viršų pienu ar vandeniu ir leiskite dar 30–40 minučių pakilti.
6. Tuomet vėl aptepkite pienu ar vandeniu ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30 minučių. Prieš kepdami po skarda padėkite indą su vandeniu.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Iš vakaro 10 g mielių išleiskite 300 ml šilto vandens. Visadalius ruginius miltus ir trečdalį speltų miltų supilkite į dubenį ir išsukite su mielių vandeniu. Mišinį uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite per naktį.
2. Speltų grūdus užpilkite šiltu vandeniu ir taip pat palikite per naktį.
3. Išbrinkusius speltų grūdus supilkite į sietą ir nuvarvinkite.
4. Linų sėmenis, sezamų ir saulėgrąžų sėklas sumaišykite.
5. Į dubenį suberkite likusius speltų miltus, 15 g sutrupintų mielių, sėklų mišinį, speltų grūdus, druską, įpilkite 50 ml šilto vandens ir mielių mišinį.
6. Virtuviniu kombainu išminkykite vientisą tešlą. Ją pasidėkite ant miltais pabarstyto darbastalio ir minkykite rankomis, kol nelips prie paviršiaus.
7. Iš tešlos suvoliokite rutulį ir leiskite pastovėti 15 minučių. Tuomet suformuokite kepaliuką, dėkite į aliejumi išteptą dubenį, uždenkite ir dar valandą palaikykite šiltai.
8. Orkaitę įkaitinkite iki 250 laipsnių. Duonutę apibarstykite likusiu sėklų mišiniu. Prieš pašaudami kepaliuką į orkaitę, vidines jos sieneles apipurkškite vandeniu.
9. Praėjus 10 minučių nuo kepimo pradžios, temperatūrą sumažinkite iki 220 laipsnių ir kepkite dar 30–40 minučių, orkaitės sieneles nuolat apipurkšdami vandeniu. Iškepusią duoną ištraukite iš orkaitės ir atvėsinkite.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Riešutus paskrudinkite 200 laipsnių orkaitėje 5–7 minutes ir nulupkite luobeles.
2. Mieles ir medų ištirpinkite šiltame vandenyje. Suberkite avižinius dribsnius arba sėlenas ir palikite 10 minučių, kad išbrinktų.
3. Supilkite aliejų, druską, miltus ir išminkykite vientisą tešlą. Galiausiai įminkykite riešutus, uždenkite rankšluosčiu ir palaikykite 40 minučių, kad pakiltų.
4. Iškilusią tešlą minkykite ant miltais apibarstyto stalo ir suformuokite apvalų kepalą. Padėkite jį ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos, uždenkite rankšluosčiu ir pusvalandžiui palikite kilti.
5. Kepkite 250 laipsnių orkaitėje 10 minučių. Dar 20–25 mi nutes duoną laikykite išjungtoje orkaitėje. Kad pluta būtų traškesnė, kepalą kelis kartus apšlakstykite vandeniu. Atvėsinkite neužkloję rankšluosčiu.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Sumalkite ryžius iki miltų, sumalkite ir sėklas. Visus produktus suberkite į dubenį.
2. Lėtai pilkite vandenį ir maišykite. Tešla turi būti drėgna. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite „pailsėti“ mažiausiai 1 val., galima net iki 24 val.
3. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Dėkite tešlą į formą šaukštu paspausdami (ji turi išlikti lipni). Dėkite formą į įkaitusią orkaitę ir kepkite 45–60 min., kol viršus gražiai paruduos. Valgykite tik atvėsusią.
Ne, ši duona tikrai nesipjaustys tobulomis riekelėmis, kaip mums įprasta juoda duona. Ji trapesnė, šlapesnė ir minkštesnė. Tačiau palikus duoną ant darbastalio kelias dienas, ji padžiūsta, tampa mažiau biri. Be to, supjausčius riekelėmis, šias galima iškepti (išdžiovinti?) orkaitėje, ir gausite sveikuoliškus traškučius!
Jei duona pernelyg subyrės pjaustant, taip pat nenusiminkite: sužerkite šiuos trupinius (kurie yra ne kas kita, kaip sveikuoliškų sėklų rinkinys), pašlakstykite juos šlakeliu aliejaus su jame sumaišytu sutrintu česnaku ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 120 °C maždaug 45 minutėms. Kepant kaskart maišykite, kad sėklos nesudegtų. Ką gausite? Ogi traškius pabarstus kasdienėms salotoms!
Išmirkusios sėklos ir ypač riešutai – lengviau virškinami, be to, jie tampa saldesni. Jau nekalbant apie tai, kad kiekvienas šios sveikuoliškos duonos ingredientas pats savaime yra perpildytas vitaminais, mineralais ir sveikais riebalais. Tad jei esate pasiruošę, namuose turite pakankamai migdolų riešutų, saulėgrąžų, bolivinių balandų (kynvos) ir neskrudintų grikių, griebkitės darbo nedelsdami.
1. Į dubenį suberkite migdolus, grikius, chia, psylium husks, sezamus, saulėgrąžas, druską, kokosų aliejų ir vandenį ir viską sumaišykite. Palikite išbrinkti mažiausiai 6 valandas (geriausia – pernakt)
2. Kol mišinys brinksta, išvirkite kynvas. Suberkite kruopas į puodą, užpilkite vandeniu, užvirkite, tada sumažinkite ugnį ir virkite uždengę apie 15 min., kol kruopos visiškai sugers vandenį. Palikite visiškai atvėsti.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C. Sudėkite virtas kynvas į išbrinkusį mišinį ir gerai išmaišykite, suskaldydami visus susidariusius gumulėlius. Visą šią masę sudėkite į pailgą (11x21cm) kepimo indą, šiek tiek pateptą riebalais ir išklotą pergamentiniu popieriumi, gerai paspauskite tešlą, kad visos ertmės visiškai užsipildytų. Ant viršaus užberkite saulėgrąžų ir švelniai įspauskite jas į tešlos paviršių. Kepkite 1 val. 30 min.
4. Atsargiai išimkite duoną iš kepimo formos, nuimkite kepimo popierių ir atsargiai perkelkite kepaliuką ant grotelių (tik labai atsargiai, nes duona bus labai trapi!), padėtų virš kepimo skardos (kad į ją, jei ką, nubyrėtų atskilusios saulėgrąžos). Sugrąžinkite į orkaitę ir toliau kepkite tokioje pat temperatūroje dar 1 valandą ir 15 minučių, arba kol visas kepaliukas gražiai paruduos.
5. Palikite visiškai atvėsti prieš pjaustydami.
1. Miltus gerai sumaišykite su druska, mielėmis ir smulkintais rozmarinais. Po truputį pildami vandenį gerai suminkykite tešlą.
2. Ant lygaus paviršiaus paberkite miltų ir iškočiokite tešlą pagal būsimą kepimo plotą – iki 1-2 cm storio. Palikite tešlą pusvalandžiui kilti.
3. Tuo tarpu įkaitinkite orkaitę iki didžiausios temperatūros (maniškė traukia iki 275 laipsnių karščio).
4. Aptepkite tešlos paviršių aliejumi, apibarstykite sezamo sėklomis ir pašaukite į orkaitę. (Jeigu galite kepti ant kepimo akmens – būtų tobula).
5. Kepkite apie 10-15 minučių, kol duona gražiai pagels ir apskrus.
6. Valgykite šiltą arba šaltą.
1. Užpilkite razinas šiltu vandeniu ir leiskite pabrinkti.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite 120 ml vandens ir mieles, palaukite, kol mielės ištirps. Supilkite medų, abiejų tipų miltus, nutarkuotą apelsino žievelę ir pradėkite minkyti, minkykite kelias minutes, o tada suberkite druską ir įpilkite dar šilto vandens, kantriai minkykite, kol tešla taps elastinga (šį darbą galite patikėti ir elektriniam prietaisui, tačiau atliksite jį ir rankomis).
3. Sviestą supjaustykite nedideliais kubeliais ir po kelis meskite į tešlą nenustodami minkyti, tešla turi išlikti elastinga, tačiau nuo sviesto ji kiek suminkštės, taps riebesnė.
4. Nusunkite razinas ir suberkite į tešlą, dar kiek paminkykite, kad jos tolygiai pasiskirstytų.
5. Dėkite tešlą į dubenį, pridenkite medžiaginiu virtuvės rankšluostėliu ir leiskite pabūti šilumoje 30 min. Tuo metu sviestu kruopščiai ištepkite pailgą kepimo formą aukštais kraštais (skirtą keksams ir/ar duonai kepti).
6. Padalinkite tešlą į 3, 6 ar 8 dalis, suformuokite rutulius ir dėkite juos į kepimo formą – jei 3, tuomet vieną greta kito, jei 6 ar 8, tuomet 2x3 arba 2x4.
7. Dėkite kepimo formą su tešla į šiltą vietą leiskite pabūti ten 2–3 valandas, kol tešla akivaizdžiai išsipūs.
8. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Pakilusią duoną švelniai patepkite paplaktu kiaušiniu, pabarstykite cukrumi.
9. Dėkite į orkaitę ir kepkite apie 40 min., arba kol viršus bus auksiškai rudas. Išimkite iš orkaitės ir leiskite visiškai atvėsti.
Valgykite vieną, su džemu, su sviestu, galite pjaustyti plonomis riekėmis ir paskrudinti. Tokia duona, suvyniota į rankšluostėlį, išliks skani 2–3 dienas.
1. Dideliame dubenyje sumaišykite apie trečdalį miltų, kardamoną, muskato riešutą ir mieles.
2. Nedideliame prikaistuvyje ant nedidelės kaitros išlydykite sviestą, supilkite pieną, suberkite cukrų, druską, pakaitinkite ir pamaišykite, kol cukrus ištirps. Skystis turi būti šiltas, bet nekarštas (jei pernelyg užkaito, atvėsinkite). Gautą skystį supilkite į miltų ir mielių mišinį, išmaišykite ir leiskite pastovėti apie 15 min.
3. Į pastovėjusį mišinį muškite kiaušinį, pilkite apelsinų sultis ir po truputį berdami likusius miltus, kai tik bus įmanoma, imkite minkyti. Šį darbą lengviau atliksite patikėję jį elektriniam aparatui, turinčiam minkymo antgalį, tačiau jei jo neturite, išminkysite ir rankomis, tik skirkite tam bent 10 min. Turite gauti gana minkštą, elastingą, nebelipnią tešlą.
4. Dėkite išminkytą tešlą į riebalais išteptą dubenį, pridenkite maistine plėvele ar virtuviniu rankšluosčiu ir leiskite šiltoje vietoje dvigubai pakilti – tai užtruks nuo 1 iki 2 val.
5. Pakilusią tešlą perminkykite ant miltuoto paviršiaus, o tada gnaibykite gabaliukais ir voliokite iš jų maždaug graikinio riešuto dydžio rutuliukus. Dėkite šiuos rutuliukus vieną šalia kito ant kepimo popieriumi išklotos ir miltais plonai pabarstytos skardos. Jei norite, galite iš rutuliukų dėlioti kokį tik norite objektą – gal vynuogės kekę, o gal peliuko Mikio galvą, kaip jums patinka!
6. Sudėlioję visus rutuliukus, dėkite skardą į šiltą vietą, pridenkite rankšluosčiu ir leiskite dar 20–30 min. pakilti – tegul rutuliukai išsipučia.
7. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kiaušinio baltymą išplakite su šaukštu vandens.
8. Pakilusių rutuliukų paviršių švelniai patepkite baltymo plakiniu ir, jei norite, pabarstykite aguonomis ir/ar sezamų sėklomis. Kepkite 15–20 min. arba kol viršus bus auksiškai rusvas.
9. Galite skanauti dar šiltų, nes susilaikyti sunku. Rutuliukai skaniausi tą pačią dieną, tačiau išliks valgomi ir per kitos dienos pusryčius.
1. Į dubenį beriame miltus, druską ir mieles, išmaišome.
2. Pilame alų ir vandenį, išmaišome iki vienalytės masės.
3. Uždengiame dubenį maistine plėvele ir paliekame 14-20 val. fermentuotis.
4. Stalą pabarstome miltais. Į švarų dubenį įklojame kepimo popierių.
5. Tešlą išverčiame ant stalo ir miltuota mentele kelis kartus perlenkiame. Formuojame rutulį, dedame jį į kepimo popieriumi išklotą dubenį, uždengiame. Leidžiame pakilti, kol padvigubės.
6. Į orkaitę dedame kepimo indą su dangčiu. Orkaitę įkaitiname iki 235 laipsnių. Pasiekus šią temperatūrą, dar kaitiname tuščią puodą 20 min.
7. Dedame pakilusią tešlą kartu su visu kepimo popieriumi į orkaitėje įkaitusį indą, uždengę kepame 30 min.Atidengiame ir kepame dar 20 min.