Ant Velykų stalo – ne tik vištų, bet ir putpelių, stručių kiaušiniai: kurie maistingiausi, kiek juos virti?

Velykų stalas neįsivaizduojamas be margučių – ryškiomis spalvomis nudažytų, skirtingais raštais ir ornamentais išgražintų, šventiniams visos šeimos pusryčiams patiektų kiaušinių. Paprastai ant velykinio stalo dominuoja vištų kiaušiniai, tačiau tradicija gyva, todėl keičiasi. Apsipirkimo tendencijos rodo, kad vis dažniau lietuviai į velykinius margučius pažvelgia originaliau: skanauja ir putpelių, ir stručių kiaušinių.
Kiaušiniai
Kiaušiniai / Vida Press nuotr.

Kiaušiniai – itin maistingas produktas, naudingas žmogaus organizmui, teigia pranešime spaudai cituojamas prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos departamento direktorius Aidas Poleninas. Todėl velykiniai pusryčiai – puiki proga skanaujant kiaušinius praturtinti organizmą naudingosiomis medžiagomis.

VIDEO: Įdomybės apie skirtingų paukščių kiaušinius: yra vištų, kurios deda natūraliai spalvotus margučius

„Valgyti kiaušinius pravartu ir tiems, kas stengiasi laikytis sveikos mitybos principų, ir savęs neribojantiems. Viename vištos kiaušinyje vidutiniškai aptinkama 7,3 g ypač lengvai pasisavinamų baltymų, išsiskiriančių itin geros kokybės aminorūgštimis, 0,3 g angliavandenių ir 5,8 g riebalų, standartinio dydžio kiaušinis turi apie 81 kaloriją“, – pasakoja ekspertas.

Anot maisto gamybos departamento vadovo, nors ir ne visos, tačiau daugiausia naudingųjų medžiagų slepiasi kiaušinio trynyje – tai vertingosios lecitino, cholino, arachido rūgštys, taip pat mineralai – kalcis, fosforas, geležis, kalis, natris, ir vitaminai – A, E, D ir B grupės.

Vida Press nuotr./Kiaušiniai
Vida Press nuotr./Kiaušiniai

Į tradicijas žvelgia originaliai

Nors įprastai besiruošdami Velykoms lietuviai margina vištų kiaušinius, pastaraisiais metais nuo seno įsigalėjusios tradicijos ima keistis.

„Artėjant didžiajai pavasario šventei, vis daugiau nuperkama putpelių kiaušinių, o šįmet lietuviai ragauja ir dažno dar neskanauto delikateso – stručių kiaušinių. Kintantys skirtingų rūšių kiaušinių pardavimai sufleruoja apie besikeičiantį lietuvių požiūrį į velykinį stalą“, – sako A. Poleninas.

Vida Press nuotr./Putpelių kiaušiniai
Vida Press nuotr./Putpelių kiaušiniai

Ir putpelių, ir stručių kiaušiniai turi tų pačių vertingųjų medžiagų, kaip ir vištų, skiriasi tik jų kiekiai.

Jo teigimu, ir putpelių, ir stručių kiaušiniai turi tų pačių vertingųjų medžiagų, kaip ir vištų, skiriasi tik jų kiekiai. Tačiau to gana, kad vertė žmogaus organizmui taip pat būtų ne vienoda.

„Pavyzdžiui, viename putpelės kiaušinyje yra dvigubai daugiau vitaminų, mikroelementų ir amino rūgščių nei vištos kiaušinyje, o juk putpelės kiaušinis mažesnis net penkis kartus. Valgant putpelių kiaušinius galima gydyti alergijas, be to, ypač sveika šiuos kiaušinius skanauti žalius, su lukštais, mat padidintas lizocimo kiekis neleidžia veistis salmoneliozės bakterijai“, – sako A.Poleninas.

O štai savo dydžiu išsiskiriantys stručių kiaušiniai visų kitų rūšių kiaušinius lenkia savo maistine verte: „Vienas stručio kiaušinis vidutiniškai sveria pusantro kilogramo, o kartais net du – maždaug kaip 30 vištos kiaušinių. Natūralu, kad įspūdingo dydžio kiaušinis pasižymi ir didžiule maistine verte – vidutiniškai turi net 2000 kalorijų, o tai yra pilna suaugusio žmogaus dienos kalorijų norma.“

Kaip paruošti tinkamai?

Anot A.Polenino, kad velykinis stalas išties nepaliktų abejingų, svarbu pasirinktus kiaušinius paruošti tinkamai, taip pat atsakingai priderinti kitas šventines vaišes.

Vištos kiaušiniui išvirti prireiks 6 minučių, putpelės kiaušiniui – nuo pusantros iki 3 minučių, tuo tarpu stručio kiaušinį virti teks net 1,5 valandos.

„Jei norima skanauti visiškai išvirusių kiaušinių, svarbu įsidėmėti jų virimo trukmę: vištos kiaušiniui išvirti prireiks 6 minučių, putpelės kiaušiniuinuo pusantros iki 3 minučių, tuo tarpu stručio kiaušinį virti teks net 1,5 valandos. Tačiau verta atminti, kad kietai virtas kiaušinis laikomas „sunkiu“ maistu, todėl vienu ypu tokių kiaušinių nereikėtų suvalgyti per daug“, – sako A. Poleninas.

Vida Press nuotr./Kiaušiniai
Vida Press nuotr./Kiaušiniai

Jis priduria, kad tiek vištų, tiek putpelių ar stručių kiaušinių skonis skiriasi menkai, todėl didelio skirtumo, kuriuos prie kokio patiekalo derinti, nėra – panašūs skoniai tinka visiems: „Dažniausiai per Velykas skirtingi kiaušiniai valgomi pavieniui, pagardinant sviestu ar krienais, arba derinant prie kitų ingredientų – rūkytos lašišos, tuno, avokado, pomidorų, skirtingų vyniotinių ar paštetų. Taip pat kiaušiniai itin tinka salotoms gardinti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų