Renkantis mėsą, galime pasikliauti neklystančiais savo pojūčiais – rega, lytėjimu ir uosle. Jeigu mėsa nesupakuota ir ją galima paliesti, pauostyti, prieš pirkdami atidžiai ją patyrinėkite. Be to, net ir pakuotėje galima pastebėti svarbiausius mėsos kokybės kriterijus.
D.Bartošius pataria, kad renkantis mėsą pirmiausia reikia apžiūrėti, kaip ji atrodo. Mėsa turi atrodyti šviežia, o tai rodo jos spalva – kiauliena yra šviesiai rausva, jautiena tamsiai rausvos spalvos. „Po to paspauskite mėsą, kad suprastumėte, kokia jos konsistencija: raumenų skaidulos turi būti stangrios, elastingos, jas suspaudus po kurio laiko grįžta į pradinę padėtį. Mėsos paviršius būna drėgnas, bet ne šlapias“, – pasakoja vyr. mėsininkas.
Svarbus kokybės kriterijus yra ir riebalai, kurie turėtų būti baltos spalvos, nepageltę. Pasirodo, gelsvesni jautienos riebalai rodo, kad gyvulys buvo vyresnio amžiaus – tai reiškia, kad ir mėsa bus kietesnė. Kiaulienos oda turėtų būti sausa, nelipni. Na ir pabaigai – pauostykite mėsą. Kvapas turi būti natūralus, būdingas šviežiai mėsai, be jokio pašalinio nemalonaus aromato.
Specialistas pataria geriau rinktis nefasuotą mėsą, nes galėsite įvertinti ne tik jos išvaizdą, bet ir kvapą.
Anot D.Bartošiaus, šviežią vištieną galima atskirti pagal tuos pačius kriterijus, be to, svarbu perskaityti informaciją ant pakuotės ir atkreipti dėmesį į produkto galiojimo terminą.
Nusipirkus šviežią mėsą ir parsinešus namo, geriausia ją laikyti uždaruose induose ar vakuuminėse pakuotėse. Nefasuotą mėsą šaldytuve galima laikyti porą dienų, fasuotą – iki nurodytos galiojimo datos.
Kiauliena ir jautiena – tiesiai iš ūkininkų
Ieškant kokybiško produkto, labai svarbu pasitikėti parduotuve, kurioje nuolat pristatoma šviežia mėsa pagal poreikį. Taip nėra rizikos, kad produktas užsigulės ir pasibaigs galiojimo terminas. D.Bartošius užtikrina, kad prekybos tinklo „Norfa“ parduotuvių vitrinose visuomet rasite tik šviežią mėsą, Tai užtikrina ypatinga šio prekybos centro logistikos ir gamybos darbo organizavimas.
Pasak vyr. mėsininko, „Rivona“ kiaules ir jaučius perka iš Lietuvos augintojų, įmonės mėsinėje juos skerdžia ir operatyviai pristato į parduotuvių mėsos cechus, atsižvelgiant į kiekvienos prekybos vietos poreikius ir kiekius – mėsa nėra sandėliuojama ar šaldoma. „Tai leidžia užtikrinti, kad pirkėjas įsigis tik šviežiausią mėsą“, – tvirtina D.Bartošius.
Kaip visa tai vyksta? Paskerdus kiaules, mėsa pasiekia parduotuves po 24 val. „Neišpjaustyta kiaulienos skerdiena gali išbūti šaldytuve iki savaitės, išpjaustyta mėsa realizuojama per dvi paras, smulkinta mėsa per 12 val.“, – sako vyr. mėsininkas.
Nepamirškite, kad nusipirkus mėsą ir parsinešus namo, ją reikėtų kuo greičiau padėti į šaldytuvą arba termiškai apdoroti. Šviežia kiauliena, jautiena turi būti laikoma šaldytuve ne aukštesnėje kaip 7 laipsnių temperatūroje, paukštiena – iki 4 laipsnių.
Vertingesnė šviežia, bet galima ir užšaldyti
Anot D.Bartošiaus, maistingiausia ir vertingiausia yra šviežia atšaldyta ir laikoma 0–6 C temperatūroje mėsa. Jei nusipirkote per daug mėsos ir gaminsite vėliau, geriausias būdas ją išsaugoti – užšaldyti. Dėkite mėsą į šaldiklį, tik patikrinkite, kad temperatūra būtų ne aukštesnė nei –18 laipsnių.
Technologas primena, kad šaldiklyje kiaulieną bei vištieną galima laikyti iki 6 mėnesių, o jautieną – iki 4 mėnesių. Atšildyti iš šaldiklio išimtą mėsą reikėtų pamažu, vėsioje aplinkoje – geriausia šaldytuve, +5 laipsnių temperatūroje.
Svarbu neprikaupti per daug atsargų, šaldiklyje reikėtų mėsą laikyti kuo trumpiau – taip mėsa praras mažiau drėgmės ir neatsiras didelių raumenų struktūros pakitimų. Jei būtų pažeistas šaldymo režimas, mėsa gali sudžiūti, sukietėti. Be to, šaldyta ir atšildyta mėsa praranda natūralų rausvą atspalvį.
Atšildytą mėsą suvartokite per dvi dienas ir antrą kartą neužšaldykite, nes ji taps kieta, sausa, praras maistingąsias medžiagas.