Šiandien Kūčių tradicijos paprastėja: reta šeimininkė pasigirs po staltiese dedanti šiaudų, pati iš grūdų gaminanti kūčią (jai specialiai daiginti ir šutinti kviečiai, miežiai, rugiai, grikiai, žirniai, pupos, riešutai, aguonos, kanapės užpilami vandeniu, saldintu medumi). Matyt, spartus gyvenimo tempas ir visko prigrūstos parduotuvių lentynos keičia tradicijas...
Kodėl ant Kūčių stalo dedama 12 patiekalų?
Vyrauja kelios nuomonės: vieni teigia, kad dvylika patiekalų simbolizuoja dvylika Kristaus apaštalų, kiti mano, kad kiekvienam metų mėnesiui reikia skirti po vieną patiekalą. Taip pat aiškinama, kad dvyliktą valandą gimė kūdikėlis Jėzus, dar kiti tikina, jog patiekalų gausybė atspindi šeimos gerovę.