Apšilimas prieš šventes: paeksperimentuokite su kalėdinės anties receptais

Iki Kalėdų liko vos daugiau nei mėnuo, tad galvoje vis dažniau dūzgia mintys, ką gi ruošti šventiniams pietums. Visai nebloga idėja – parepetuoti iš anksto – taip būsite tikri, jog patiekalas, kurį sumanėte, pavyks ir nebus netikėtumų.
Kepta antis
Kepta antis / Vida Press nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, orkaitėje kepta antis – vienas tų patiekalų, be kurio dalis žmonių neįsivaizduoja Kalėdų.

„Žąsis arba antis yra tradicinis Kalėdų patiekalas Jungtinėje Karalystėje ir dalyje Europos. Namuose kepta antis Kalėdų dieną mėgstama ir daugelyje Lietuvos šeimų. Antiena – gana ryškaus skonio mėsa. Dažniausiai ji marinuojama itin paprastai – iš vakaro antis įtrinama česnako, mėgstamų žolelių, sviesto, druskos, pipirų mišiniu ir tuomet kepama orkaitėje. Nors šis anties paruošimo būdas tradiciškiausias, prie jo prisirišti tikrai nebūtina“, – teigia V.Juodkazienė.

Antis itin dera su obuoliais, kriaušėmis, džiovintais vaisiais ir citrusais.

Pasak maisto ekspertės, antis itin dera su obuoliais, kriaušėmis, džiovintais vaisiais ir citrusais, tokiais kaip apelsinai ar klementinai. Tačiau šį paukštį galima įdaryti ne tik vaisiais ar daržovėmis, bet ir duonos gabalėliais, ryžiais, net kaštainiais.

123RF.com nuotr./Kepta antis
123RF.com nuotr./Kepta antis

Kepta antis dažniausiai patiekiama su bruknių ar spanguolių padažu. Tai gana riebus paukštis, todėl jos riebaluose kepamos bulvės arba kitos mėgstamos, dažniausiai šakninės daržovės, kurios šalia pagrindinio patiekalo patiekiamos kaip garnyras.

Norint per šventes patiekti pačią skaniausią antį, galvoti apie jos receptus V.Juodkazienė pataria jau dabar. Ekspertė siūlo virtuvėje iš anksto pasidaryti kalėdinio stalo pažibos ruošimo repeticiją ir dalijasi net trimis anties pagaminimo būdais.

Duonos gabalėliais įdaryta antis su apelsinų padažu

  • Maisto ekspertė pasakoja, kad prieš kepant paukštį svarbiausia yra jį įtrinti pipirais, druska. Tuomet iki dviejų parų palikti šaldytuve.
  • Išėmus antį iš šaldytuvo reikėtų nuvalyti druską popieriniu rankšluosčiu. Galiausiai į anties vidų prikimšti baltos duonos gabalėlių, svogūnų, grybų, obuolių skiltelių ir razinų.
  • Dar vienas ekspertės patarimas – prieš kepant ant anties odos peiliu ar žirklėmis padaryti nedidelius įpjovimus, kad anties riebalai galėtų paprasčiau nutekėti.
  • Orkaitę reikėtų įkaitinti iki 160 laipsnių ir antį kepti apie 3 valandas (priklausomai nuo paukščio dydžio).
  • Antį geriausiai kepti skardoje, kad joje liktų visi nuvarvėję riebalai. Be to, kepimo metu reikėtų nepamiršti anties pašlakstyti riebalais, taip paukštis liks sultingas. Pabaigoje orkaitės kaitrą galima padidinti iki 220 laipsnių ir 15 minučių leisti ančiai paskrusti.
  • Prieš patiekiant keptą antį vertėtų papuošti šviežiomis petražolėmis, apelsinų griežinėliais ir vynuoginiais pomidorais.
  • Prie taip paruoštos anties maisto ekspertė siūlo pasigaminti ir nepaprasto skonio padažą. Apelsinų džemą reikėtų sumaišyti su sojų padažu, iškepusios anties riebalais, šlakeliu citrinos sulčių ir žiupsneliu tarkuotos apelsino žievelės. Tuomet juo apšlakstyti paruoštą antį.
123RF.com nuotr./Kepta antis
123RF.com nuotr./Kepta antis

Obuoliais ir kriaušėmis įdaryta antis su keptomis daržovėmis

  • Kaip ir pirmajame recepte, pirmiausiai antį reikėtų įtrinti druska ir pipirais bei palikti šaldytuve. Ištraukus iš šaldytuvo antį ekspertė pataria prieskonius nuvalyti popieriniu rankšluosčiu, tuomet įpjauti anties odą.
  • Galiausiai antį reikėtų įdaryti kubeliais pjaustytomis kriaušėmis, obuoliais bei smulkiai supjaustytais svogūnais ir apie 3 val. kepti iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
  • Norintiems šalia anties patiekti gardų garnyrą, ekspertė pataria į nuo anties nuvarvėjusius riebalus sudėti bulves, morkas, svogūnus, moliūgus, pastarnokus ar kitas mėgstamas daržoves, viską paprieskoniuoti ir apie 20 min. pakepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
123RF.com nuotr./Kepta antis
123RF.com nuotr./Kepta antis

Imbierinė antis su citrusais

  • Pirmiausiai antį rekomenduojama įtrinti druska, pipirais ir palikti šaldytuve. Tiesa, šįkart anties patariama šaldytuve per ilgai nelaikyti, mat ją dar reikės marinuoti.
  • Tuomet prieskonius nuvalyti popieriniu rankšluosčiu, įpjauti anties odą. Iš smulkinto imbiero, česnako, medaus ir sojos padažo pasigaminkite marinatą. Juo ištrinkite visą antį ir dar pamarinuokite per naktį.
  • Tuomet į anties vidų pridėkite susmulkintų svogūnų, apelsinų, citrinų, kriaušių ir, jeigu mėgstate – džiovintų slyvų.
  • Taip paruoštą antį ekspertė pataria kepti iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 3 val. ir patiekti su gaiviomis salotomis arba anties riebaluose keptomis bulvėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis