Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Ar esate ragavę grikinės babkos? Kitąkart užsukę į Dzūkiją šio skanėsto neatsisakykite

„Jei ne grybai ir ne uogos, dzūkų mergos būtų nuogos“ – tokį pasakymą, ko gero, yra tekę girdėti kiekvienam. Tačiau ar žinote, jog panašus išsireiškimas Dzūkijoje vartojamas ir vyrams apibūdinti, tik kalba jau sukasi ne apie miško gėrybes?
Grikinė babka
Grikinė babka / Aistės Turčinavičiūtės nuotr.

Kaip pasakoja Jolita Bakšaitė, Lazdijų turizmo informacinio centro vadybininkė, laikinai einanti direktoriaus pareigas, kadangi Dzūkijos kraštas kviečių nuo seno stokojo, čia žmonių pilvus pasodindavo įvairūs patiekalai iš grikių. Dėl to prigijo toks pasakymas: „Jei ne grikiai ir ne lyšiai, dzūkų bernai būt apiplyšę“ (lyšiai čia reiškia lęšius).

Aistės Turčinavičiūtės nuotr./Jolita Bakšaitė, Lazdijų turizmo informacinio centro vadybininkė, laikinai einanti direktoriaus pareigas
Aistės Turčinavičiūtės nuotr./Jolita Bakšaitė, Lazdijų turizmo informacinio centro vadybininkė, laikinai einanti direktoriaus pareigas

Vienas iš patiekalų, kuriems paruošti dzūkai naudojo ir iki šiol tebenaudoja miltus iš grikių, yra grikinė babka – į pyragą ar keksą panašus kepinys. Anot J.Bakšaitės, šis skanumynas būna įvairių rūšių – tiek visiškai paprastas, tiek pasaldintas (pavyzdžiui, aplietas šokoladu), tiek sūresnis.

„Grikinės babkos būdavo daugiausia gaminamos paprastos – tiesiog grikiai, cukraus būdavo dedama mažai. Jeigu kas norėdavo tokios geresnės, prabangesnės, tai jau įsidėdavo šiek tiek cukraus. Bet dzūkai būdavo biedni, tai mažai jo dėdavo.

Aistės Turčinavičiūtės nuotr./Grikinė babka
Aistės Turčinavičiūtės nuotr./Grikinė babka

Būdavo, kad jeigu norėdavo labiau pasistiprinti, dėdavo spirgučius, darydavo tokią sūrią, kad vyrai užkąstų po darbų, grįžę pasiilsėti“, – atskleidžia Lazdijų turizmo informacinio centro atstovė.

Pasak jos, gėrimams, kuriais užgerdami skanaudavo grikinės babkos, dzūkai išrankūs nebuvo – „su kuo turėdavo, su tuo ir valgydavo“. Pavyzdžiui, į vandenį įsimesdavo mėtos lapelių, įsispausdavo obuolių sulčių arba pasidarydavo kmynų arbatos.

Aistės Turčinavičiūtės nuotr./Grikinė babka
Aistės Turčinavičiūtės nuotr./Grikinė babka

Šį kartą, besilankydami Metelių regioniniame parke, gavome progą paragauti vietos šeimininkių paruoštos saldžiosios grikinės babkos versijos, o ja mėgavomės su puodeliu kavos.

Žemiau pateikiame šio dzūkiško gardėsio receptą, jog tokią malonią patirtį galėtumėte susikurti ir sau namuose.

Jums reikės:

  • 0,5 l kefyro;
  • 500 g grietinės;
  • 400 g sviesto;
  • 6 kiaušinių;
  • 4 puodelių grikių miltų;
  • 2 arbatinių šaukštelių sodos;
  • 2 puodelių cukraus.

Kaip gaminti:

  1. Supilkite ištirpintą sviestą ant cukraus ir maišykite, kol masė taps vienalytė.
  2. Leiskite masei šiek tiek pravėsti.
  3. Į pravėsusią masę supilkite grietinę ir gerai išmaišykite.
  4. Sodą nugesinkite kefyre ir supilkite į masę. Vėl gerai išmaišykite.
  5. Atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių.
  6. Trynius sudėkite į tešlos masę ir maišykite.
  7. Po truputį berkite miltus ir nuolat maišykite.
  8. Išplakite kiaušinių baltymus iki standumo.
  9. Atsargiai įmaišykite baltymus į tešlos masę.
  10. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo formą.
  11. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180–200 laipsnių, apie 40 minučių.
  12. Iškeptą grikinę babką papuoškite savo nuožiūra.

Jeigu kada užsuksite į Lazdijų rajoną, kviečiame grikinės babkos paskanauti ir kavinėje „Eldija“, įsikūrusioje Šeštokų kaime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius