Kas yra matė?
Tai paragvajinė arbata iš Pietų Amerikos, kvapus gaivusis gėrimas iš paragvajinio bugienio lapų bei šakelių. Matę Amerikos indėnai daugelį metų vadino Dievų gėrimu dėl jo gydomųjų galių.
Ji puikiai tonziuoja, padeda sutelkti dėmesį, išvaiko mieguistumą, aktyvina smegenų veiklą.
Matėje yra daugiau kaip 24 rūšių vitaminų ir mineralų, 15 aminorūgščių, gausybė antioksidantų. Ji puikiai tonziuoja, padeda sutelkti dėmesį, išvaiko mieguistumą, aktyvina smegenų veiklą.
Matės arbata kartu su mėta yra labiausiai organizmą šarminančios arbatos pasaulyje. Tai ypač aktualu tiems, kas nevalgo kruopščiai subalansuoto maisto, o dienos raciono didžioji dalis nėra sudaryta iš šviežių vaisių ir daržovių.
Taip pat skaitykite: Pačios veiksmingiausios dietos plokščiam pilvui
Didžiausi matės privalumai, jei lygintume su kava:
- Matės energizuojamasis poveikis veikia net iki 8–10val. Išgėrus kavos, didelis kiekis kofeino iš karto patenka į kraują, tuo metu pajuntame stiprų energijos antplūdį, bet labai greitai jis baigiasi, ir po valandėlės norime antro puodelio kavos. Išgėrus matės, kofeinas į kraują patenka po truputį, per ilgą laiką, todėl išgėrę matės gerą pusdienį jausitės energingesni ir žvalesni.
- Matė nesukelia nemigos. Galite drąsiai išgerti matės puodelį 15 min. prieš miegą, ir ji nesutrugdys jums užmigti.
- Jei jaučiatės išsekę, o daugybė darbų būtinai turi būti atlikti dar šiandien? Galite drąsiai išgerti 5, 6 ar net 7 puodelius matės. Užkietėję matės mėgėjai Argentinoje per dieną išgeria net iki 3–4 litrų matės ir nejaučia jokio šalutinio poveikio, jokio rankų drebėjimo, akių trūkčiojimų ar pulso padažnėjimo, kaip gali nutikti po 3–4 puodelių stiprios, juodos kavos.
- Matė ypač rekomenduojama tiems, kurie turi problemų su širdimi. Ji sureguliuoja kraujo spaudimą, pakeldama ar pažemindama jį iki normos. Tuo tarpu žmonėms, turintiems širdies ligų, kavos gerti apskritai nerekomenduojama.
- Skirtingai nei kava, matė nedažo jūsų dantų.
- Matė yra naudinga jūsų sveikatai: valo organizmą net geriau nei žalioji arbata, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, lėtina senėjimą (Madonna yra užkietėjusi matės gerbėja), mažina nervingumą, kelia vyrų potenciją, mažina kūno svorį ir t. t.
Taip pat skaitykite: 15 pusryčių patarimų: išvenkite nereikalingų kilogramų
Kaip gerti?
Matę tradiciškai geriama iš kalabaso, t. y. iš specialiai paruošto tikro moliūgo, per specialų vamzdelį – bombilę. Šiuo metu kalabasai gaminami jau ir iš medžio, metalo ir keramikos.
Geriant tradiciniu būdu, kalabasas iki pusės užpildomoas matės žolelėmis, jos užpilamos karštu 70–80 °C vandeniu – ir matė paruošta. Tas pačias žoleles užpilti galima daug kartų (30–40 kartų), kol juntamas arbatos skonis. Matę taip pat galima gerti ir kaip paprastą arbatą, paruošiant ją įprastame arbatinuke.