Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar jau ragavote? MO muziejuje atsidarė pirmasis MOdernistinis lietuviškas bistro – siūlo unikalias vakarienes

MOdernus. Lietuviškas. Bistro. Tai žodžiai, į kuriuos telpa šį sezoną atsinaujinęs „MO bistro x DMV“, už kurio kulinarinio molberto stoja patyrusi „Druska Miltai Vanduo“ komanda. Vietos įkūrėjai žada – čia paragausite kitokios lietuviškos virtuvės, kurioje vėdarų ir cepelinų nėra. Tačiau vakarienės meniu telpantys sūdyti lašiniai, kiaulės ausys, rauginti pomidorai, pušų druska ir sūdyta skumbrė privers jūsų receptorius sproginėti.
DMV sourdough duona, naminė abrikosų uogienė, lašiniai
DMV sourdough duona, naminė abrikosų uogienė, lašiniai / DMV nuotr.
Temos: 2 MO Maistas

Turbūt dažnam lietuviui iškyla klausimas – kur atsivesti Vilniuje viešinčius svečius iš užsienio? Sostinės gastronominiame žemėlapyje labai aiški takoskyra: vienoje pusėje prabangi senųjų Lietuvos dvarų virtuvė ar eksperimentiniai „fine dining“ restoranai, o kitoje – gryčios su cepelinais ir vėdarais priešakyje. Tačiau viduriuko – nėra. O kur geras ir kokybiškas bistro, siūlantis modernią lietuvišką virtuvę už prieinamą kainą? „MO bistro x DMV“ žada – būtent šį viduriuką surasite bistro vakarienės meniu, kurio paragauti galite ketvirtadienio-šeštadienio vakarais.

Už naujojo „MO bistro x DMV“ meniu stovi patyręs duetas – restoranų verslo konsultantas, „Druska Miltai Vanduo“ įkūrėjas bei tikras maisto kultūros žinovas Vilius Kadūnas. Jam talkina pagrindinis restorano šefas Andrejus Dolgopolovas. Abu kūrėjai patirties sėmėsi žymiausiuose Europos restoranuose, o dabar šią patirtį sudėjo į naująjį meniu.

DMV nuotr./Kukurūzais maitintos vištos krūtinėlė, marinuota svieste ir čiobreliuose, naminis česnakų majonezas, špinatai, perlinių kruopų dubenėlis
DMV nuotr./Kukurūzais maitintos vištos krūtinėlė, marinuota svieste ir čiobreliuose, naminis česnakų majonezas, špinatai, perlinių kruopų dubenėlis

„Mūsų tikslas – parodyti, kad lietuviška virtuvė gali būti kitokia. Todėl meniu „žvaigždėmis“ tapo tokie paprasti ingredientai kaip lašiniai, duona ar bulvės, kurie nuvertinami visai nepelnytai. Panaudodami iš viso pasaulio restoranų surinktą patirtį, remdamiesi europietiškomis gastronominėmis tradicijomis, šiems lietuviškiems ingredientams suteikiame visai kitokį skonį. Tokiu būdu keptos bulvės virsta burnoje tirpstančiu bulvių gratinu, o kaimiški lašiniai tampa gurmanišku užkandžiu“, – sako V. Kadūnas.

Anot „MO bistro x DMV“ įkūrėjo, naujasis bistro atspindi modernią-europietišką virtuvę, kurioje dominuoja lokalūs ir sezoniniai ingredientai.

„Anglai turi puikų posakį, kuriuo vadovaujamės ir mes – „simple food done well“. Tai reiškia, kad stengiamės sukurti paprastą ir visiems prieinamą meniu, kurio patiekaluose – vos keli ingredientai. Tuo pat metu – tai patirtis, kuri truputį kilstelėja virš kasdienybės ir kviečia į ypatingą lietuviškos virtuvės patirčių kelionę“, – priduria V. Kadūnas.

DMV nuotr./Ožkos sūrio, varškės ir šalavijų kukuliai, deginto sviesto ir šalavijų padažas, kietasis sūris
DMV nuotr./Ožkos sūrio, varškės ir šalavijų kukuliai, deginto sviesto ir šalavijų padažas, kietasis sūris

Lašiniai, pušų druska ir rabarbarai – kitokie lietuviški ingredientai

Tiems, kuriems teko lankytis Italijos Toskanos regione, restoranų meniu neabejotinai teko išvysti „lardo“ – ne ką kitą, kaip paprasčiausius kiaulės lašinius. Tačiau V. Kadūnas įsitikinęs – mūsų lašiniai už itališkuosius tikrai neprastesni.

„Lašiniai su duona ir uogiene – tai derinys, sutinkamas turbūt kiekvienoje Europos šalyje, įvairiausias formatais ir skoniais. Tačiau Lietuvoje vis dar įprasta lašinius nuvertinti, nesitikint jų išvysti restorano meniu. Todėl mūsų sukurta šio užkandžio interpretacija pateikia juos gurmaniškai – lašinių sluoksnis kone permatomas ir atsiskleidžia labai subtiliai, o šį skonį puikiai papildo sezoninės lietuviškų uogų ir vaisių uogienės“, – pasakoja V. Kadūnas.

DMV nuotr./Sausai brandintos jautienos tartare, rauginta ropė, sviestinė brioche duona
DMV nuotr./Sausai brandintos jautienos tartare, rauginta ropė, sviestinė brioche duona

Anot restoranų įkūrėjo, genialumas – paprastume, todėl tokie iki smulkmenų išieškoti ingredientų deriniai – „MO bistro x DMV“ arkliukas.

„Duona, sviestas, sūris ir uogienė. Vieniems gali atrodyti, kad tokia kombinacija – pernelyg kasdieniška ir įprasta, kad nusipelnytų atsidurti restorano meniu. Bet iš tiesų, šis paprastas derinys šiuo metu sutinkamas kone kiekviename geriausiame Europos restorane. Pripažinkime – kiek iš mūsų namuose kepame natūralaus raugo „sourdough“ duoną ar patys ruošiame namines uogienes? Be to, ieškodami geriausio skonio balanso išragavome turbūt tūkstantį sūrių ir užtrukome tam ne vieną mėnesį. Visa tai tik tam, kad savo lankytojams galėtume pasiūlyti jau subalansuotą skonių kelionę“, – priduria V. Kadūnas.

DMV nuotr./Skumbrės file, marinuoti rabarbarai, rabarbarų padažas, kale kopūstas, apkeptas svieste, riešutai
DMV nuotr./Skumbrės file, marinuoti rabarbarai, rabarbarų padažas, kale kopūstas, apkeptas svieste, riešutai

Restorano meniu netrūksta ir stebinančių patiekalų, vienas iš jų – lazdyno riešutai su pušų druska.

„Šio užkandžio idėja gimė netikėtai – vaikščiodamas Halės turguje pamačiau bobutę, kuri pardavinėja pušų pumpurus. Negalėjau nenusipirkti, o vėliau ilgai sukau galvą, ką su jais padaryti. Galiausiai pušų pumpurai pavirto į pušų aliejų ir druską, o pastaroji pagardino mūsų ypatingą užkandį – gruzdintus lazdynų riešutus. Panašiai inspiracija kilo ir pomidorų salotoms – pamenu, kaip dar vaikystėje mano močiutė maišydavo duonos ir pomidorų salotas. Taip ji panaudodavo vakarykštės duonos riekeles, kurios tobulai sugeria pomidorų skystį. Tačiau mes šį patiekalą pakėlėme į kitą lygį, įkvėpimo pasisemdami iš itališkųjų „Panzanella“ salotų, todėl mano močiutės receptą papildėme raugintais pomidorais ir fantastišku lietuvišku sūriu“, – pasakoja V. Kadūnas.

DMV nuotr./Pomidorai, rauginti pomidorai, sourdough duona, jaunas _Varinio puodo_ sūris, raudoni svogūnai
DMV nuotr./Pomidorai, rauginti pomidorai, sourdough duona, jaunas _Varinio puodo_ sūris, raudoni svogūnai

O kokios asociacijos jums kyla pagalvojus apie tradicinį užkandį – rūkytas kiaulės ausis? Tokį užkandį vargiai sutiktumėte šiuolaikiniuose Vilniaus restoranuose, tačiau V. Kadūnas įsitikinęs – visai be reikalo.

„Patikėkite manimi, kiaulės ausys – tai nuostabus užkandis. Tiesa, jas paruošti mes panaudojome techniką, kuri nėra tradiciškai lietuviška – mes jas išverdame, atšaldome, suplojame, plonai supjaustome ir gruzdiname. Tokiu būdu jos tampa traškios ir pavirsta į kiaulės ausų traškučius. Visi ragavusieji vieningai sutaria, kad tai ypatingai gardus užkandis, kuris puikiai iliustruoja, kaip tradicinis lietuviškas ingredientas, paruoštas pagal europietiškos virtuvės receptų klasiką, gali nugulti į mūsų kasdienes lėkštes. Ypač, kai šalia deriname ypatingą padažą – obuolienę su krienais. Įkvėpimo sėmėmės iš D. Britanijos virtuvės, kurioje kiauliena dažnai derinama su saldžiai-rūgščiais padažais“, – sako V. Kadūnas.

DMV nuotr./Traškios kiaulių ausys, obuolių ir šviežių krienų košė
DMV nuotr./Traškios kiaulių ausys, obuolių ir šviežių krienų košė

Nauji interjero sprendimai

Tačiau naujajame „MO bistro x DMV“ atsinaujino ne tik meniu, bet ir interjeras. Šiuolaikiniuose meno muziejuose įsikūrę restoranai ir kavinės dažnai tampa ne tik vieta pavalgyti po parodos, bet ir ypatingu traukos centru savaime. Vietos įkūrėjai neslepia ambicijos, kad tokią vietą norėjo sukurti ir MO muziejuje.

„Mums visada atrodė, kad šios vietos restoranas yra per daug atsietas nuo to, kas vyksta pačiame muziejuje. Juk MO – tai modernaus lietuviško meno muziejus, o modernus menas turi polinkį į spalvas. Mums atrodė, kad vientisas juodų stalų ir kėdžių restoranas nesisieja su šiuo konceptu, todėl padarėme savotišką perversmą – „perdažėme“ interjerą ir įnešėme į bistro kur kas daugiau netikėtų detalių ir spalvų. Šį interjerą sukurti padėjo Vilmantas Bavarskis kartu su menininku, nacionalinės premijos laureatu Kęstučiu Grigaliūnu, kurio paveikslai sutinkami ne tik MO meno kolekcijoje, bet nuo šiol – ir „MO bistro x DMV“ erdvėje“, – pasakoja vietos bendraįkūrėja Barbora Kadūnienė.

„MO bistro x DMV“ vakarienės meniu užsukite ketvirtadieniais-šeštadieniais nuo 18 iki 22 val. Kasdien paragaukite gardžiųjų dienos pietų, o savaitgaliais nuo 10 iki 16 val. – ilgųjų pusryčių. Rezervacijos priimamos el. paštu bistro@mo.lt, žinute „Facebook“ paskyroje https://www.facebook.com/MObistroVilnius bei telefonu +370 613 50333.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas