Liaudies medicina ir tradicinių lietuviškų augalų vartojimu besidominti moteris yra įkūrusi grupę „Laukiniai stebuklai“, kurioje dalinasi patirtimi ir receptais.
Pasiteiravus, kur aptiko tokį autentišką ajerų cukatų receptą, Kristina pasakoja užuominų radusi dar profesorės, mokslų daktarės Eugenijos Šimkūnaitės surinktoje medžiagoje.
Anksčiau, anot jos, šios cukatos buvę senovės vaistinių produktas. Tiesa, svarbus momentas, jei apsisprendėte išmėginti ir pasigaminti, ajerus būtina gerai apvirti, o nuovirą nupilti. Pateikiame ir detalesnius žingsnius.
Ajerų saldainių gaminimas:
1. Ajerų šakniastiebius nuvalyti, nuskusti daržovių skustuku, supjaustyti 0,5-1 cm ilgio gabaliukais.
2. Užpilti juos vandeniu, kad apsemtų ir virti ant mažos ugnies 20 min nuo užvirimo! Būtina ajerų šakniastiebius nuvirti, jei juos vartosite maistui. Beje, nuovirą galima panaudoti naminio muilo gamybai.
3. Lygiomis dalimis imti cukraus ir vandens, išvirti sirupą, į sirupą sudėti nuvirtus ajerų šakniastiebių gabaliukus ir virti 20 min nuo užvirimo. Šitas etapas yra konservavimas cukrumi, jei cukraus nevartojate, galite jį praleisti ir nuvirtus ajerų šakniastiebius užsišaldyti arba sudžiovinti.
4. Ajerų saldainiukus džiovinti džiovyklėje, galima ir aukštoje temperatūroje, pvz., iki 70 laipsnių.
5. Tokie saldainiukai gali būti laikomi kambario temperatūroje, popieriaus maišelyje.
Vartojama po 1-2 saldainius po vakarienės.