Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar žinote, kaip teisingiausia elgtis su pavytusiomis daržovėmis?

Ankstyvas ruduo – išties puikus metas mėgautis prabėgusios vasaros gėrybėmis: šviežiais, pačių arba ūkininkų užaugintais vaisiais bei daržovėmis.
Burokėliai
Burokėliai / Shutterstock nuotr.

Kasmet kalnais vaisių, daržovių ir uogų daugelį aprūpina giminės, draugai ar net kolegos tiek, kad kartais sunku suspėti viską suvartoti laiku. Ką daryti nespėjus suvalgyti šviežiausių produktų ir jie ima vysti?

  • Visada svarbu įvertinti vaisiaus ar daržovės būklę ir atidžiai apžiūrėti, ar ji nepradeda gesti. Jei vaisius ar daržovė pavytusi, bet neturi jokių gedimo požymių, tuomet galima naudoti kepimui ar kokteiliams. Pavytę vaisiai ar daržovės praranda dalį vitaminų, ypač vitamino C, todėl jų maistinė vertė gali būti mažesnė nei šviežių.
  • Jei ant vaisių ar daržovių yra matomų puvimo požymių, jų vartoti nerekomenduojama. Net ir pašalinus sugedusią dalį, produktas laikomas nekokybišku bei gali sukelti sveikatos problemų.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai taip pat primena, kad tinkamumo vartoti terminai šviežiems vaisiams ir daržovėms nėra nustatomi, todėl nuėmus vaisių ir daržovių derlių jų ilgesniam išsaugojimui labai svarbus aspektas – laikymo sąlygos.

Norint ilgiau išlaikyti šių gėrybių šviežumą, svarbu žinoti, kokius produktus laikyti šaldytuve, o kokiems tinkamesnė kambario temperatūra.

Patarimai laikant vaisius ir daržoves namuose:

  • Kambario temperatūroje rekomenduojama laikyti pomidorus, baklažanus, svogūnus, česnakus, bulves (taip pat – ir saldžiąsias), moliūgus, arbūzus, bananus , geriausia – vėsioje ir tamsioje vietoje. Daugelio prieskoninių žolelių ir lapinių augalų, pavyzdžiui, bazilikų taip pat nepatartina laikyti šaldytuve.

  • Šaldytuve reikėtų laikyti jau sunokusius vaisius, tokius kaip abrikosai, avokadai ar slyvos, bei daržoves, kaip brokoliai, morkos, šilauoges. Šis būdas padės jiems ilgiau išlikti šviežiems. Supjaustytas ar nuluptas daržoves, pavyzdžiui, morkas ar salierus, taip pat geriausia laikyti šaldytuve, indelyje su nedideliu kiekiu vandens, vakuuminiuose indeliuose ar uždarose dėžutėse.

Vaisius rekomenduojama laikyti atskirai nuo daržovių, nes kai kurie jų nokdami išskiria dujas, o šios gali pagreitinti gedimą. Nelaikykite vaisių suverstų, suspaustų, suslėgtų.

Geriausiai išdėlioti viena ar dviem eilėmis, paliekant vietos oro cirkuliacijai, nes priešingu atveju – jie greičiau suges, praras būdingą išvaizdą. Taigi, šių paprastų taisyklių laikymasis padės išlaikyti šviežumą ir ilgiau mėgautis daržo bei sodo gėrybėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas