Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Arbūzų pasiutpolkė įsibėgėjo: vos keli triukai, kad visada išsirinktumėte saldų ir sultingą

Ar pakankamai prinokęs? Ar bus saldus ir sultingas? Tamsiai ar šviesiai žalias? Pailgas ar apvalus? Jeigu jums parduotuvėje iškyla šie klausimai renkantis skanų arbūzą – mes turime į juos atsakymus. O jeigu šie klausimai neiškyla, bet grįžę nusiviliate beskoniu vaisiumi – gal tuomet taip pat metas žinoti keletą nesudėtingų aspektų, į kuriuos atkreipę dėmesį nesunkiai išsirinksite gardžiausią arbūzą iš visos lentynos. Taigi, įsimename keletą dalykų ir vasarą mėgaujamės tik pačiais skaniausiais arbūzais!
Arbūzas.
Arbūzas. / Shutterstock nuotr.

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė pasakoja, kad prasidėjus vasarai arbūzai tampai vieni mėgstamiausių pirkėjus dominančių vaisių – karštomis dienomis jų pardavimai ypatingai išauga, o populiarumas neslūgsta visą vasarą.

„Iki“ parduotuvėse nuolat užtikriname arbūzų pasiūlą, nes šiltuoju sezonu jie greitai išperkami. Šį vaisių mėgsta dauguma žmonių – nuo vaikų iki senjorų, tad reto vasara įsivaizduojama jų nepaskanavus. Aktyvūs arbūzų pardavimai prasideda jau gegužę, tačiau piką pasiekia vasaros viduryje – tad nenuostabu, kad jie pirmauja vaisių pardavimuose iki pat vasaros pabaigos. Nepaisant to, kad arbūzai pirkėjų itin mėgstami, jiems dažnai taikome dar ir įvairių nuolaidų – juk dabar jų pikas, tad galime pasiūlyti pačius šviežiausius ir itin patrauklia kaina“, – komentuoja G.Kitovė.

Shutterstock nuotr./Arbūzas.
Shutterstock nuotr./Arbūzas.

„Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė antrina, kad iš tiesų – šiltasis sezonas yra tobulas metas atsivalgyti šių gardžių vaisių, mat dabar jie – patys vertingiausi ir skaniausi. Arbūzuose gausu vitaminų A, C ir B, jis padeda subalansuoti už gerą nuotaiką atsakingus hormonus, yra puikus antioksidantas. O ką jau kalbėti apie tai, kad jame gausu vandens!

„Iš tiesų, arbūzuose gausu naudingų medžiagų, jis nekaloringas ir puikiai atvėsina karštą vasaros dieną. Kasmet arbūzai sulaukia didelio pirkėjų susidomėjimo ir nenuostabu – jį skanu valgyti ne tik vieną, bet ir gaminti iš jo desertus, gaiviuosius gėrimus, gardinti salotas“, – šypteli J.Sabaitienė.

Kaip išsirinkti saldų ir sultingą arbūzą?

Iš tiesų turbūt kone kiekvienam yra tekę susidurti su situacija, kuomet tenka išmesti dalį arbūzo arba jis taip ir nesulaukia valgytojų dėmesio, mat nesaldus, nesultingas, bekvapis ir beskonis... O, rodos, parduotuvėje pačiupote tarsi ir patį gražiausią, tad kodėl tasai gražuolis toli gražu nėra skanus?

Pasirodo, keletas savybių iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti kaip „blogo“ arbūzo bruožai, o iš tiesų bus atvirkščiai – simbolizuoja jį esant prinokusį ir saldų. Šati keletas patarimų, kuriuos įsiminę nenusivilsite.

Arbūzas turi atrodyti simetriškas. Būtinai atkreipkite dėmesį į arbūzo formą – jis turi būti kuo simetriškesnis. Suraskite simetriškos formos arbūzą: jis gali būti ovalus arba apvalus, bet neturėtų būti netaisyklingos formos ar turėti netaisyklingų iškilimų, gumbelių. Šiaip esant galimybei pirmenybę teikite apvalesnių ir tolygesnių formų arbūzams, o ne ovaliems. Apvalesni arbūzai yra saldesni, o ovalūs dažniau būna vandeningi ir mažiau aromatingi.

Arbūzas turi būti sunkus pagal savo dydį. Arbūzas, kuris atrodo sunkesnis negu yra, turi daugiau vandens, todėl yra sultingas ir prinokęs. Venkite arbūzų, kurie yra dideli, tačiau nėra tokie sunkūs, kaip atrodo. Nepriklausomai nuo dydžio, rinkitės arbūzą, kurio išorė tvirta. Apžiūrėkite visą arbūzą ir, jei rasite minkštų vietų, įpjovimų, įlenkimų, įtrūkimų ar kitų pažeidimų, rinkitės kitą.

Atkreipkite dėmesį į spalvą. Arbūzo spalva padeda nustatyti, ar vaisius prinokęs. Prinokusio arbūzo žievė turėtų būti tamsi ir matinė. Jei žievė atrodo blyški arba blizganti – vaisius neprinokęs. Rinkitės arbūzą su ryškiu, vientisu dryžių raštu. Jo žaliosios juostelės turėtų būti tamsiai žalios spalvos, o šviesiosios – kreminės, šviesiai geltonos.

Suraskite lauko dėmę (vietą, kurioje arbūzas gulėjo ant žemės). Apverskite jį ir ieškokite tamsiai gelsvos dėmės. Jei matote gražią didelę geltoną dėmę, vadinasi, arbūzas turėjo galimybę prinokti, todėl yra kupinas skonio. Ši „nugulėta“ dėmė turi būti kreminės arba tamsiai geltonos spalvos, nes baltesnė lauko dėmelė reiškia, kad arbūzas dar nespėjo prinokti.

Shutterstock nuotr./Arbūzas.
Shutterstock nuotr./Arbūzas.

Bakstelėkite į jį! Paimkite arbūzą, priglauskite jį prie ausies ir stuktelėkite į kelias vietas. Prinokęs ir sultingas arbūzas turėtų skleisti gilesnį, duslų garsą, o štai tuščiaviduris garsas rodo, kad arbūzas sausesnis, mažiau prinokęs. Jei jūsų stuktelėjimas skamba aukštesniu tonu, tai gali reikšti, kad žievė yra per stora ir vaisius nėra visiškai prinokęs.

Atkreipkite dėmesį į „saldumo juosteles“. Ieškokite cukraus dėmių (tamsių zigzaginių juostelių) ant žievės. Dėmės ir į gyslas panašios tinklinės linijos yra puikūs itin saldaus arbūzo rodikliai. Šios dėmės parodo, kur iš vaisiaus išbėgo cukrus, todėl prieš pasirinkdami arbūzą apžiūrėkite visas jo puses.

Arbūzų ir fetos salotos

Shutterstock nuotr./Arbūzų ir fetos salotos.
Shutterstock nuotr./Arbūzų ir fetos salotos.

Ingredientai:

• Arbūzas 400 g

• Fetos sūris 200 g

• Alyvuogės 1 sauja juodųjų be kauliukų

• Raudonasis svogūnas 1 vnt.

• Žalioji citrina 1 vnt. 1 arbat. – nutarkuotos žievelės ir 1 valg. š. – sulčių

• Cukrus 1 žiupsnelis

• Mėtos 2 vnt. kelios šakelės šviežių

• Citrinos 1 vnt. 0,5 – sulčių – užpilui

• Aliejus 3 valg. š.

• Medus 1 arbat. š. užpilui

• Česnakai 1 skiltelės užpilui

• Druska 1 žiupsnelis pagal skonį – užpilui

• Juodieji pipirai 1 žiupsnelis pagal skonį – užpilui

Gaminame:

Raudonąjį svogūną nulupkite, supjaustykite griežinėliais, apšlakstykite citrinų sultimis, užberkite nutarkuotų žievelių ir žiupsnelį cukraus, gerai išmaišykite ir palikite apie 10 min. pastovėti, kad pasimarinuotų.

Arbūzą nulupkite, supjaustykite kubeliais, išimkite visas sėklytes ir trumpai pakepkite ant grotelių.

Fetą supjaustykite kubeliais. Mėtos lapelius nuskabykite, nuplaukite ir nusausinkite.

Arbūzo gabalėlius dėkite į lėkštę, ant viršaus berkite fetos, smulkintų mėtos lapelių, gerai nuvarvintas alyvuoges. Galiausiai išdėliokite mėtų lapelius.

Paruoškite užpilą: visus padažo komponentus sumaišykite, pagal skonį pagardinkite pipirais, gerai atvėsinkite padažą šaldytuve ir prieš tiekdamos apliekite juo salotas. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius