Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Argentinietiškas Kalėdų stalas: būtinas kepamos mėsos kvapas. 6 receptai

Projektą „Borjomi Kalėdų stalai“ vainikuoja pažintis su Kalėdine argentinietiška virtuve. Ją pristatę keliautojas Vytaras Radzevičius ir restorano „Panama Food Garden“ šefas Paulius Bartkevičius teigia, kad Argentina išsiskiria savo mėsos kultūra.
Kalėdinis argentinietiškų patiekalų stalas
Kalėdinis argentinietiškų patiekalų stalas / Martynos Jovaišaitės nuotr.

Ji šioje Pietų Amerikos šalyje itin vertinama, todėl ir ant „Borjomi Kalėdų stalo“ svarbiausią vietą užims patiekalai iš mėsos.

Kaip pastebi žymus keliautojas V. Radzevičius, Kalėdos Argentinoje pasižymi kiek kitokia nuotaika nei Lietuvoje. Kadangi ši šalis yra Pietų pusrutulyje, didžiosios šventės čia ateina ne žiemą, o vasarą. Kalėdas argentiniečių šeimos pasitinka sėdėdamos prie stalo lauke, ore tvyrant kepamos mėsos kvapui.

Martynos Jovaišaitės nuotr. /Keliautojas Vytaras Radzevičius ir restorano „Panama Food Garden“ šefas Paulius Bartkevičius
Martynos Jovaišaitės nuotr. /Keliautojas Vytaras Radzevičius ir restorano „Panama Food Garden“ šefas Paulius Bartkevičius

„Argentinietiškoje virtuvėje persipina skirtingų Pietų Europos šalių skoniai, kurie palaipsniui įgavo tam tikrą argentinietišką spalvingumą. Todėl ir šios šalies kalėdiniai patiekalai kažkuo primena kai kurias Europos virtuves, tik su išskirtiniu Lotynų Amerikos prieskoniu“, – sako jis.

„Panama Food Garden“ šefas P. Bartkevičius teigia, jog argentinietiškas Kalėdų stalas itin patiks prisiekusiems mėsos mėgėjams. Argentiniečiai jai kelia itin didelius reikalavimus, todėl šefas ragina patiekalams rinktis tik aukščiausios kokybės produktus.

„Argentiniečiai turi begalę būdų, kaip paruošti mėsą ir atskleisti jos tikrąjį skonį. Šiek tiek keista, nes mes, lietuviai, įpratę, kad prie mėsos turi būti bulvių ar kito garnyro, o argentiniečiams užtenka geros mėsos ir tradicinio chimichurri padažo“, – sako P. Bartkevičius.

„Panama Food Garden“ šefas pabrėžia, jog maisto gaminimas yra labai svarbi Argentinos kultūros dalis. Mėsos gaminiai paprastai ruošiami kelias valandas, todėl laukiant, kol maistas bus patiektas, laikas leidžiamas bendraujant.

„Susirinkti lauke prie kepsninės – tai tikrų tikriausias argentinietiškas ritualas. Šiltai bendraudami jie laukia kol vakarienė bus paruošta. Argentiniečių įsitikinę, jog reikia mėgautis ne tik pačiu maistu, bet ir jo gamyba“, – teigia P. Bartkevičius.

Jis ir V. Radzevičius rekomenduoja šventinius pietus pradėti nuo pyragėlių su aviena, kuriuos argentiniečiai vadina „Empanado“. Šis orkaitėje kepamas patiekalas šiek tiek primena lietuviams puikiai pažįstamus kibinus.

Tešlos pyragėliai su aviena „Empanado“
Receptas: Tešlos pyragėliai su aviena „Empanado“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.0 / 2
Receptas
Ingredientai
Aviena: 500.00 g
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Pomidorų pasta: 2.00 valg. š.
Actas: 2.00 valg. š.
Kuminai: 2.00 arbat. š.
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š.
Raudonėliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Paprikos: 2.00 vnt. ((1 žalia, 1 raudona))
Svogūnai: 1.00 vnt.
Alyvuogės: 1.00 vnt. ((po 1 vnt. į pyragėlį))
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejų, sudėkite avieną ir ją apkepkite. Į tą pačią keptuvę suberkite ir likusius susmulkintus ingredientus (išskyrus alyvuoges).
  2. Viską gerai išmaišykite ir patroškinkite apie 15 minučių. Baigus troškinti leiskite įdarui atvėsti. Dėkite jį į iškočiotos tešlos apskritimus, taip pat pridėkite ir po vieną alyvuogę.
  3. Pyragėlius pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 minučių, kol jie įgaus auksinį atspalvį.

Receptas iš kaledos.borjomi.lt

Suskleisti

„Kiekvienas Argentinos regionas turi savo unikalų „Empanado“ įdaro receptą. Jam naudojama mėsa, bulvės, pupelės. Šių pyragėlių visada gali įsigyti vietos užkandinėse ir greitai papietauti. Mes siūlome šalių jų patiekti ir užkandžių rinkinį „Picada“. Tai ant grilio kepamos pikantiškos paprikos bei kitos daržovės“, – pasakoja keliautojas.

Užkandžių rinkinys – „Picada“
Receptas: Užkandžių rinkinys „Picada“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.5 / 2
Receptas
Ingredientai
Paprikos: 2.00 vnt. ((1 raudona, 1 geltona))
Pankolis: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml
Žalioji citrina: 0.50 vnt. ((sultys))
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. ((šviežia))
Kalendros: 1.00 žiupsnelis ((šviežia))
Pankolių sėklos: 1.00 žiupsnelis ((grūstos))
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Stambiai supjaustykite daržoves ir apkepkite jas grilyje nenaudodami prieskonių.
  2. Kol kepa daržovės, paruoškite padažą. Į alyvuogių aliejų suberkite smulkintus prieskonius bei išpauskite pusės žaliosios citrinos sultis.
  3. Keptas daržoves sudėkite į indą ir apipilkite padažu. „Picada“ skanauti galima tiek šiltą, tiek ir šaltą.
Suskleisti

Per Kalėdas argentiniečiai mėgsta skanauti jautienos vyniotinį „Matambre“. Jis įdaromas morkomis, virtais kiaušiniais, juodaisiais pipirais, ir patiekiamas supjaustytas, su majonezu arba chimichurri padažu.

Jautienos vyniotinis „Matambre“
Receptas: Jautienos vyniotinis „Matambre“
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.9 / 8
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 1.00 kg ((nugarinė))
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Česnakai: 5.00 skiltelės ((sutarkuotos))
Kalendros: 1.00 sauja ((kapota))
Petražolės: 1.00 sauja ((smulkinta))
Druska: 0.50 valg. š.
Juodieji pipirai: 0.50 valg. š.
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis ((dribsniai))
Kiaušiniai: 2.00 vnt. ((kietai virti))
Paprikos: 0.50 vnt. ((0,5 žaliosios ir 0,5 raudonosios))
Kaip gaminti
  1. Išpjaustykite jautienos nugarinę ir atverkite ją. Jei norite, kad mėsa būtų plonesnė, padaužykite ją virtuviniu plaktuku.
  2. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, smulkintas petražoles, kalendras, tarkuotą česnaką, druską ir pipirus. Viską gerai išmaišykite ir tolygiai pasiskirstykit ant mėsos.
  3. Kietai išvirtus kiaušinius ir paprikas supjaustykite juostelėmis, išdėliokite ant mėsos ir kruopščiai viską suvyniokite. Vyniotinį sutvirtinkite kepimo virvele, apibarstykite druska bei pipirais.
  4. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių ir pašaukite vyniotinį. Kepkite apie 20 minučių. Baigus kepti, leiskite vyniotiniui pastovėti apie 15 minučių kambario temperatūroje.
Suskleisti

Ypatingai svarbią vietą ant šventinio stalo užima ir keptas pieninis paršiukas „Lechon“. Tai bene pagrindinis Kalėdų patiekalas. Jis paplitęs ne tik pačioje Argentinoje, bet ir kitose Lotynų Amerikos šalyse. Prieš kepimą paršelis ilgai ir kruopščiai marinuojamas, o, kaip sako V. Radzevičius, tobulai paruoštas „Lechon“ – tai pasiekimas, kuriuo didžiuojasi kiekvienas virėjas, o kad neatsirastų sunkumo jausmas rekomenduoja „Borjomi“.

Keptas paršelis „Lechon“
Receptas: Keptas paršelis „Lechon“
8 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
5.0 / 2
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 3.00 kg ((mentė))
Druska: 2.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 2.00 arbat. š.
Kmynai: 1.00 arbat. š.
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š.
Raudonėliai: 0.30 puodelis
Česnakai: 8.00 skiltelės ((smulkintas))
Sultys: 1.00 st. ((apelsinų))
Žalioji citrina: 1.00 vnt. ((sultys))
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Sumaišykite visus ingredientus ir gerai ištrinkite kiaulienos mentę. Palikite šaldytuve 4–6 valandoms, kad įsigertų visi skoniai.
  2. Kepkite orkaitėje 190 laipsnių temperatūroje, apie 2 valandas. Galite patiekti su argentinietišku chimichurri padažu.

Receptas iš kaledos.borjomi.lt

Suskleisti

„Dėl to, kad vyksta vasarą, Kalėdų šventės Argentinoje neatsiejamos nuo buvimo lauke. Argentiniečiai itin mėgsta ant žarijų arba ugnies kepamą mėsą. Itin populiarūs vadinamieji „Asado“ rinkiniai. Tai aukščiausios kokybės mėsos kepsneliai, valgomi su chimichurri padažu. Po šio aštraus patiekalo tikrai pravers „Borjomi. „Asado“ Argentinoje tokie mėgiami, kad „galėtų būti antrasis šalies vardas“, – juokauja žinomas keliautojas.

Keptos mėsos asorti „Asado“ su chimichurri padažu
Receptas: Keptos mėsos asorti „Asado“ su chimichurri padažu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
5.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Prancūziška duona: 1.00 vnt.
Vanduo: 1.00 puodelis ((Chimichurri padažui))
Druska: 1.00 valg. š. ((stambi))
Česnakai: 1.00 vnt. ((smulkinta))
Kalendros: 1.00 sauja ((kapotos))
Petražolės: 1.00 sauja ((kapotos))
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. ((šviežia))
Vyno actas: 0.25 puodelis ((raudonasis))
Alyvuogių aliejus: 0.50 puodelis ((ypač tyras))
Kaip gaminti
  1. „Asado“ – tai gamybos būdas, kai mėsa kepama ant anglių. Anglys sukūrenamos iki baltumo, kad nebebūtų raudonų žarijų. Taip yra daroma dėl to, kad tirpstantys mėsos riebalai neuždegtų ugnies, nuo kurios mėsa įgautų nemalonų skonį. Maistas yra gaminamas iš lėto, žemoje temperatūroje. Labai svarbu kepant šalia visuomet turėti žarijų, nes procesas trunka valandą ir ilgiau.
  2. Sudėkite pasūdytą mėsą ant grotelių ir kepkite apie valandą. Kraujines dešras bei ispaniškas dešreles dėkite pabaigoje, nes jas reikia tik pašildyti. Iškeptą mėsą supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į indą su dešrelėmis.
  3. Ruošdami chimichurri padažą labai smulkiai sukapokite prieskonines žoles ir sumaišykite visus ingredientus.
  4. Mėsą ir dešreles pateikite su chimichurri padažu ir skrudinta Prancūziška duona.

Receptas iš kaledos.borjomi.lt 

Suskleisti

Desertui per Kalėdas argantiniečiai dažniausiai patiekia pudingą „Dulce“. Tai tiesiog privalomas šventinio laikotarpio skanumynas, turintis itin gilią istoriją.

„Mes siūlome per šias Kalėdas skanauti „Dulce“ iš flano. Jis itin populiarus Lotynų Amerikoje. Tačiau jo kilmė atsekama netgi iki Senovės Romos“, – teigia V. Radzevičius.

Kalėdinis pudingas „Flano“
Receptas: Kalėdinis pudingas „Flano“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 0.50 puodelis ((karamelei))
Cukrus: 1.50 puodelis ((1 karamelei, 0,5 kremui))
Pienas: 4.00 puodelis ((karštas) (kremui))
Kiaušiniai: 6.00 vnt. ((kremui))
Vanilės ekstraktas: 1.50 valg. š.
Kaip gaminti

Karamelė:

Supilkite cukrų ir vandenį į prikaistuvį ir virkite virš mažos ugnies, kol cukrus išsilydys ir taps rudos spalvos karamele. Gautą masę išpilstykite į mažas folines formeles.

Kremas:

Pakaitinkite pieną ir cukrų virš mažos ugnies, kol cukrus ištirps. Tik jokiu būdu neleiskite masei užvirti. Atskirame inde įmuškite kiaušinius ir įpylę vanilės ekstrakto gerai išplakite. Maišydami pieną su cukrumi supilkite kiaušinių plakinį į karštą pieną. Gautą masę išpilstykite į indelius ant karamelės. Sudėkite juos į skardą ir maždaug iki pusės pripildykite karštu vandeniu. Tuomet skardą pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 30 min. Patiekite atvėsintą.

 

Suskleisti

Kaip sako „Borjomi Kalėdų stalų“ organizatoriaus „IDS Borjomi Europe“ marketingo vadovė Tatjana Rudienė, pažintis su argentinietiška virtuve turėtų itin nudžiuginti mėsą mėgstančius lietuvius.

„Labai simboliška, kad argentiniečiai Kalėdas švenčia vasarą. Tikiu, kad įkvėpdami gardaus šių patiekalų aromato, lietuviai trumpam prisimins ir šiltąjį metų laiką bei pobūvius lauke. O mineralinis vanduo „Borjomi“ pasirūpins, kad net ir šiek tiek daugiau suvalgius pavyktų akimirksniu susigrąžinti gerą savijautą. Visi argentinietiški receptai bus publikuojami specialiai sukurtoje interneto svetainėje”, – sako T.Rudienė.

Visus šiais metais „Borjomi Kalėdų stalų“ projekte pristatytų patiekalų receptus rasite internetiniame puslapyje www.kaledos.borjomi.lt.

Argentinos kalėdinius patiekalus restorane „Panama Food Garden“ pristatė šefas Paulius Bartkevičius ir garsus keliautojas, žurnalistas Vytaras Radzevičius. Ne kartą po Argentiną keliavęs Vytaras pasidalino ne tik savo kelionių įspūdžiais, bet pasakojo apie argentiniečių kulinarines tradicijas.

Kaip sakė Kalėdų stalų projekto iniciatoriaus natūralaus mineralinio vandens „Borjomi“ rinkodaros vadovė Tatjana Rudienė, pristatant tradicinius skirtingų šalių kalėdinius patiekalus norima ne tik praplėsti lietuvių akiratį, bet ir pasiūlyti naujų idėjų jų šventiniam stalui.

Visų restorane „Panama Food Garden“ pristatytų patiekalų receptai jau ateinančią savaitę bus patalpinti ir internetiniame puslapyje www.kaledos.borjomi.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?