„Kava padeda atsiskleisti skirtingoms ingredientų savybėms ir sukurti išskirtinį gardumą. Kodėl nepasimėgavus kasdiene kofeino doze skaniame deserte ir nepalepinus gomurio naujais atradimais?“, – pranešime žiniasklaidai cituojama parduotuvių tinklo „Kavos draugas“ atstovė Ieva Kulikauskienė.
Ruošiant desertus su kava, nebūtina kiekvieną kartą griežtai vadovautis receptais. I.Kulikauskienė pataria nebijoti eksperimentuoti. Jei pirmą kartą namie pagaminus desertą norėsis ryškesnio kavos skonio, kitą kartą jos kiekį galima padidinti, ruošti stipresnę ar išmėginti kitą rūšį – tik taip atrandamas „aukso viduriukas“ ir mėgstamiausias skonis.
Kavos ekspertė rekomenduoja išmėginti šiuos lengvai pagaminamus desertus su kava.
„Panna Cotta“ su kava
Ingredientai:
- 45 g cukraus pudros;
- 2 valg. šaukšt. želatinos;
- 200 ml stiprios espreso kavos;
- 180 ml riebios grietinėlės;
- 1 vanilės lazdelė;
- 110 ml vandens.
Gaminimas:
1. Želatiną užpilkite šiltu vandeniu. Ištirpinkite kartu su cukraus pudra. Ją galima keisti ir cukrumi, tačiau teks ilgiau tirpinti.
2. Grietinėlę šiek tiek pakaitinkite ant silpnos ugnies kartu su vanilės lazdele, tik nepamirškite jos paskui išimti.
2. Dalį želatinos įmaišykite į paruoštą espreso kavą, o kitą – į grietinėlę.
4. Į indelius pilkite abu mišinius – kavos ir grietinėlės – juos sluoksniuojant. Įpylus vieną sluoksnį, reikia palaikyti šaldytuve, kol sustingsta, tik tada pilti kitą. Ir taip, kol supilsite visus paruoštus mišinius.
Kavos ir graikinių riešutų pyragas
Ingredientai:
- 50 g rudojo cukraus;
- 190 g cukraus;
- didelė sauja graikinių riešutų;
- žiupsnelis cinamono;
- 100 g sviesto;
- 2 kiaušiniai;
- 150 g miltų;
- 150 ml natūralaus jogurto;
- šlakelis vanilės ekstrakto;
- 3 arbat. šaukšt. šviežiai maltos kavos;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo sodos;
- šlakelis aliejaus;
- 2 arbat. šaukšt. miltų (pabarstymui);
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Nedidelę skardą (20 cm x 20 cm) plonai ištepkite aliejumi ir apibarstykite dviem šaukšteliais miltų.
2. Nedideliame indelyje sumaišykite rudąjį cukrų, maltus riešutus, cinamoną ir 1 arbatinį šaukštelį šviežiai maltos kavos.
3. Sviestą ištirpinkite, suberkite cukrų ir permaišykite. Įmuškite kiaušinius, gerai juos išplakite, tuomet supilkite jogurtą, vanilės ekstraktą, įberkite kepimo sodą ir druską. Po truputį vis maišant, suberkite miltus, likusią kavą. Išmaišykite iki vientisos masės, tačiau nepersistenkite.
4. Pusę tešlos supilkite į skardą ir pabarstykite puse pasiruošto kavos, rudojo cukraus ir riešutų mišinio. Atsargiai užpilkite likusią tešlą ir apibarstykite mišiniu.
5. Pašaukite į 180 laipsnių orkaitę ir kepkite apie 25 minutes. Jei į pyragą įsmeigtas ir ištrauktas dantų krapštukas bus sausas, pyragas paruoštas.
6. Prieš pjaustant ir patiekiant pyragą, leiskite jam 10 minučių atvėsti.
Kavos kremas su plakta grietinėle
Ingredientai:
250 g cukraus;
8 kiaušinių tryniai;
20 g želatinos;
500 ml grietinėlės;
200 ml espreso kavos.
Gaminimas:
1. Paruoškite reikiamą kiekį espreso kavos.
2. Trynius gerai išplakite su 200 g cukraus ir supilkite į puodą. Tuomet įpilkite atvėsintą kavą ir lėtai kaitinkite, kol sutirštės. Tik neužvirinkite!
3. Paruoštą trynių ir kavos kremą atvėsinkite nuolatos maišydami plakimo šluotele.
4. Išplakite grietinėlę ir 50 g cukraus. Į ją po truputį įmaišykite kremą, supilkite paruoštą želatiną. Tuomet sukrėskite į formeles ir palikite atvėsti.
5. Sustingus išverskite iš formelių ir patiekite su trintų uogų padažu.