Vafliai ir čirviniai blynai:
1. Sviestą atšildykite iki kambario temperatūros, tada iki vientisos baltos masės išsukite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi.
2. Miltus persijokite per sietelį ir po truputį įsukite į sviesto ir cukraus masę.
3. Kiaušinius apie 8 min. plakite elektriniu plakikliu, iki masė kelis kartus padidės, – kuo geriau juos išplaksite, tuo puresni bus blynai.
4. Kiaušinių masę vis maišydama po truputį supilkite į paruoštą tešlą.
5. Sudėkite citrinos žieveles, pagal skonį įberkite druskos ir, uždengusi virtuviniu rankšluostėliu, palikite tešlą pastovėti apie pusvalandį, tegul išbrinksta.
6. Į gerai įkaitintą ir riebalais išteptą čirvinių blynų keptuvę pilkite samtelį tešlos (nepadauginkite, kad užvožus dangtį nebėgtų per kraštus) ir kepkite, iki blynai gražiai apskrus.
7. Tiekite su mėgstama uogiene, grietine, plakta grietinėle ar vaisiais.
1. Kiaušinių baltymus ir trynius atskirkite. Sviestą gerai ištrinkykite, įmaišykite trynius, įberkite druskos, truputį vanilinio cukraus, suberkite cukrų.
2. Į sviestą sukdami pamažu supilkite pieną, suberkite miltus. Palikite keliolika minučių.
3. Prieš kepdami į tešlą įmaišykite iki putų išplaktus baltymus. Įkaitintą vaflinę ištepkite riebalais, samčiu įpilkite tešlos ir iškepkite vaflius. Juos patiekite pabarstę milteliniu cukrumi, su vyšnių uogiene.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
- Nedideliame dubenėlyje sumaišykite sausas mieles ir šiltą vandenį. Atkreipkite dėmesį, kad vanduo būtų tik šiltas, o ne karštas, nes per karštas vanduo mieles padarys neaktyvias ir ruošiama tešla neiškils. Atidėkite dubenėlį su mielėmis ir vandeniu į šalį.
- Dideliame dubenyje sumaišykite miltus ir druską. Supilkite į mišinį ištirpusias mieles ir sumaišykite. Supilkite pieną, tirpintą ir iki kambario temperatūros atvėsintą sviestą, kiaušinių trynius ir vanilinį cukrų (galite naudoti ir vanilės ekstraktą; tokiu atveju įpilkite jo perpus mažiau). Išplakite iki vientisos masės.
- Kitame dubenyje iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus.
- Įmaišykite baltymus į paruoštą tešlą. Palikite pastovėti apie 30–60 min. šiltoje vietoje, kol tešlos tūris padidės kone dvigubai.
- Pasiruoškite vaflių keptuvę: ištepkite gabalėliu sviesto ir įkaitinkite. Priklausomai nuo vaflių keptuvės dydžio, supilkite ir tolygiai paskleiskite apie ½–1 puodelį tešlos. Paskirstyti tešlą labai patogu mentele ar kitu plokščiu įrankiu. Uždarykite vaflinę ir kepkite pagal instrukcijas, kol vafliai bus gražios aukso spalvos.
- Kad iškepti vafliai, kol iškepsite juos visus, neatvėstų, laikykite juos iki maždaug 110 ˚C temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Kai tik iškepsite visus vaflius, sudėkite į lėkštę ir nedelsiant patiekite su norimu padažu ar net keliais padažais – kad kiekvienas galėtų susikurti savo svajonių vaflių skonį.
PASIŪLYMAI VAFLIŲ PADAŽAMS:
- Kiaušinių baltymus kruopščiai atskirkite nuo trynių.
- Sviestą gerai ištrinkite, į jį pamažėle supilkite trynius, pagal skonį įberkite druskos, truputį vanilinio cukraus.
- Į tešlą suberkite cukrų, supilkite pieną.
- Viską gerai išmaišykite. Galiausiai suberkite persijotus miltus.
- Paruoštą tešlą būtinai bent pusvalandį palaikykite ant stalo, kad išbrinktų.
- Kai tešla išbrinks, į ją įmaišykite iki standžių putų išplaktus baltymus. Įkaitintą vaflinę ištepkite riebalais, į ją įpilkite truputį tešlos ir kepkite traškias širdeles.
- Valgykite su mėgstamais priedais.
PARUOŠKITE KARAMELIZUOTAS KRIAUŠES
- Kriaušes nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išpjaukite sėklalizdžius. Supjaustykite vidutinio storio skiltelėmis.
- Dubenėlyje sumaišykite cukrų, cinamoną, citrinų sultis ir medų.
- Į dubenėlį sudėkite kriaušių skilteles ir išmaišykite taip, kad visos apsiveltų mišiniu.
- Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto.
- Sudėkite kriaušių skilteles ir kepkite ant vidutinio dydžio ugnies, kartais pamaišydami, kol kriaušių skiltelės suminkštės, tačiau vis dar išlaikys savo formą.
IŠKEPKITE GRIKIŲ MILTŲ VAFLIUS
- Dubenyje sumaišykite grikių miltus, kvietinius miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną ir druską. Atidėkite į šalį.
- Kiaušinių baltymus ir trynius atskirkite.
- Kiaušinių baltymus plakite elektriniu plaktuvu, kol susidarys minkštos putos. Po truputį berdami cukrų, plakite toliau, kol gausite standžias putas. Atidėkite į šalį.
- Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinių trynius, raugintas pasukas, tirpintą atvėsintą sviestą ir vanilės ekstraktą iki vientisos masės.
- Miltų mišinį suberkite į šį plakinį ir išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
- Įmaišykite trečdalį plaktų baltymų. Tuomet sudėkite likusius du trečdalius ir lengvai išmaišykite. Nepermaišykite.
- Ištepkite vaflinę gabalėliu sviesto ir įkaitinkite pagal instrukcijas.
- Dėkite po samtį tešlos, išlyginkite paviršių ir toliau kepkite pagal instrukcijas, kol vafliai gražiai apskrus, taps sodriai rudos spalvos.
- Patiekite su karamelizuotomis kriaušėmis. Skanaus!
Tešla
- Sviestą supjaustykite ir išlydykite dubenėlyje. Tai galite padaryti ant viryklės arba mikrobangų krosnelėje.
- Į didelį dubenį sudėkite kiaušinius, baltą ir rudą cukrų, įberkite žiupsnelį druskos ir viską gerai išplakite, kol masė švelniai suputos. Tam skirkite ~3 min.
- Atskirame inde sumaišykite miltus ir kepimo miltelius.
- Į kiaušinio ir cukraus plakinį supilkite pusę miltų – viską išplakite. Tuomet įdėkite likusią dalį miltų ir dar kartą išplakite.
- Į tešlą supilkite išlydytą, tačiau ne karštą sviestą ir išplakite iki vientisos masės.
Kepimas
- Jei jūsų vaflinė ne nauja – prieš kepant pirmą vaflį ją patepkite aliejumi.
- Įkaitinkite vaflinę. Kantriai palaukite, kadangi kitaip pirmas vaflis prilips ir bus ganėtinai sunku išvalyti vaflinę.
- Į įkaitintą vaflinę dėkite šaukštą tešlos, greitai uždenkite ir kepkite vieną/kitą minutę, kol vaflis įgaus gražią rudą spalvą. Kepimo laikas priklauso individualiai nuo vaflinės – tad po pirmų 3 vaflių atrasite jums tinkamą laiką.
- Iškepusius vaflius iš karto suvyniokite (jie greitai stingsta) ir tik tuomet dėkite naują šaukštą tešlos į vaflinę.
- Patiekite atvėsusius vaflius. Iš šios normos pavyks pagaminti apie 20-25 vaflius.
1. Miltus ir kepimo miltelius persijokite per sietelį. Sumaišykite su vaniliniu cukrumi ir žiupsneliu druskos.
2. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius išsukite su cukrumi, kol masė pasidarys vientisa ir puri. Palengva įmaišykite grietinę, supilkite pieną, lydytą sviestą ir dar kartą gerai išmaišykite. Gautą mišinį supilkite į miltus ir užmaišykite skystą tešlą.
3. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų ir šaukštu kabindami iš apačios į viršų įmaišykite į tešlą.
4. Gerai įkaitintoje čirvinių blynų keptuvėje iškepkite blynus.
5. Patiekite su uogiene, grietine, sviestu ar klevų sirupu. Galite pabarstyti cukraus pudra.
1. Kiaušinių trynius ir baltymus atskirkite. Baltymus plakite tol, kol susidarys standžios putos. Miltus, žiupsnelį druskos ir kepimo miltelius sumaišykite. Sviestą išsukite su 100 g cukraus ir nuo citrinos nutarkuotomis žievelėmis. Įmaišykite kiaušinių trynius. Į miltų mišinį įmaišykite pieną. Masę sudėkite į sviestą su tryniais ir gerai išsukite. Palengva įmaišykite išplaktus baltymus.
2. Įkaitintoje vaflinėje iškepkite vaflius.
3. Grietinėlę išplakite su vaniliniu cukrumi ir standikliu. Masę sudėkite į konditerinį indą su antgaliu.
4. Vanilės ankštį perpjaukite išilgai. Obuolius nulupkite, supjaustykite skiltelėmis ir sudėkite į puodą. Užpilkite 1–2 šaukštais iš citrinos išspaustų sulčių, obuolių sultimis, 50 g cukraus, įmeskite vanilės ankštį. Užvirinkite ir virkite apie 10 minučių, kol obuoliai suminkštės, bet neištiš. Baigdami virti vanilės ankštį išgriebkite, supilkite kalvadosą, išmaišykite ir nukaiskite. Atvėsinkite.
5. Likusį cukrų sumaišykite su cinamonu. Vaflius apibarstykite milteliniu cukrumi. Ant kiekvieno užspauskite grietinėlės, uždėkite po sluoksnį obuolių masės, apibarstykite cukrumi su cinamonu. Taip padarykite keturių vaflių tortą. Patiekite po 30 minučių.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
Sausainiai:
1. Pirmiausia susmulkinkite kambario temperatūros sviestą – peiliu supjaustykite kuo mažesniais gabalėliais arba (kiek įmanoma) sutarkuokite burokine tarka.
2. Suberkite į vieną indą visus birius produktus, sudėkite sviestą, įmuškite kiaušinius, gerai išminkykite tešlą ir palaikykite ją valandą arba kelias šaldytuve.
3. Išėmus iš šaldytuvo formuokite iš tešlos kiek didesnius nei arbatinis šaukštelis rutuliukus. Tuomet suplokite juos miltais pabarstyta lopetėle arba kitu lygiu įrankiu. Dar mažesniu daiktu (pvz. kamščiu nuo vyno) įspauskite į vidurį apskritimus ir galiausiai mediniu pagaliuku padarykite „sagutėms“ skylutes – dvi arba keturias.
4. Apie 20 min. kepkite sausainius įkaitintoje orkaitėje, ant kepimo popieriumi padengtos skardos, kol jie gražiai pagels.
P. S. Jei norite paįvairinti sausainius, į tešlą dėkite maistinių dažų – gausite labai tikroviškas spalvingas „sagutes“. Taip pat jų viršų galite aplieti šokoladu – vaikams turėtų ypač patikti. Taigi, leiskite pasireikšti vaizduotei ir skanaus!
Plačiau skaitykite: „Džiazuojame“ virtuvėje: sausainiai „sagutės“
1. Lazdynų riešutus paskleiskite kepimo skardoje ir apie 10 minučių skrudinkite 200 C karščio orkaitėje. Kai atvės, pirštais nutrinkite luobeles.
2. Apie 200 g branduolių sumalkite kavamale, likusius susmulkinkite. Kiaušinių baltymus plakite elektriniu plakikliu, kol masė taps standi. Toliau plakdama įmaišykite miltelinį cukrų, konjaką. Į plaktus baltymus mediniu šaukštu atsargiai įmaišykite maltus ir smulkintus riešutus.
3. Kepimo popieriumi ištiestoje ir plonai aliejumi pateptoje skardoje šaukštu iš gautos masės suformuokite apvalius sausainėlius. Kepkite 160 C karščio orkaitėje apie valandą. Ištraukusi palikite atvėsti, tik tada išimkite iš skardos.
1. Į dubenį suberkite rudąjį ir vanilinį cukrų, įmuškite kiaušinį. Elektriniu plaktuvu suplakite iki purios masės. Suberkite tarkuotą citrinos žievelę ir išmaišykite.
2. Maisto smulkintuvu iki labai mažų gabalėlių susmulkinkite migdolus ir įmaišykite į kiaušinio ir cukraus plakinį.
3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus su kepimo milteliais. Suberkite į riešutų mišinį ir sumaišykite iki vientisos tirštos masės. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite apie 20 minučių. Per tą laiką įkaitinkite orkaitę iki 170 °C temperatūros.
4. Iš paruoštos tešlos šiek tiek vandenyje sudrėkintomis rankomis formuokite graikinio riešuto dydžio kamuoliukus. Apvoliokite juos milteliniame cukruje, kad pasidengtų iš visų pusių. Sudėkite ant kepimo popieriumi padengtų kepimo skardų, palikdami tarp rutuliukų apie 5 cm tarpus.
5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Pamatysite, kaip kepdami sausainėliai gražiai išsipūs, o cukraus pudros apvalkalas sutrūkinės. Iškepusius sausainius kelias minutes atvėsinkite kepimo skardose, tuomet perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
Iš nurodyto produktų kiekio pagaminsite 20–25 mažus migdolinius sausainėlius.
Skaitykite plačiau: Ruošiame savaitgalio desertą:migdoliniai sausainiai
- PASIRUOŠKITE CITRINŲ KREMĄ. Į prikaistuvį supilkite citrinų sultis, suberkite tarkuotas jų žieveles, miltelinį cukrų, supilkite tirpintą ir atvėsintą sviestą, įmuškite du kiaušinius. Elektriniu plaktuvu išplakite viską iki vientisos masės.
- Dėkite prikaistuvį ant silpnos ugnies ir, nuolat maišydamos, kaitinkite, kol masė ims tirštėti. Neužvirkite.
- Masei sutirštėjus, išjunkite ugnį. Paruoštą citrinų kremą supilkite į stiklainėlį ir atvėsinkite. Uždenkite sandariu dangteliu ir laikykite šaldytuve.
- IŠKEPKITE SAUSAINIUS. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite dvi kepimo skardas.
- Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir aguonas. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu iki purios masės išplakite minkštą kambario temperatūros sviestą su cukrumi. Įmaišykite kiaušinio trynį, vanilės ekstraktą ir nutarkuotas citrinų žieveles.
- Į plakinį suberkite miltų mišinį ir lengvais judesiais maišykite, kol neliks sausų miltų. Nepermaišykite!
- Imkite po šaukštą tešlos ir tarp drėgnų delnų formuokite gražius apvalius kamuolėlius. Išdėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotų skardų, palikdami apie 5 cm tarpus. Šaukšto galu ar kitu apvaliu įrankiu kiekvieno rutuliuko viduje įspauskite po gilią duobutę.
- Kepkite sausainius įkaitintoje orkaitėje apie 15 min., kol sausainiai taps gražios aukso spalvos. Išimkite iš orkaitės, dar kartą iškepusias duobutes paspauskite šaukšto galu ar kitu apvaliu įrankiu, Perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite.
- Imkito po šaukštelį šalto citrinų kremo ir užpildykite juo sausainių duobutes. Patiekite. Skanaus!
- Bananus sutrinkite trintuvu iki vientisos masės, suberkite į ją visus išvardintus produktus ir išmaišykite tešlą. Ją ruošiant nebūtina tiksliai laikytis recepto. Galite improvizuoti, keisti produktus kitais ar įdėti papildomų. Puikiai tinka sėmenų, lukštentų kanapių sėklos, įvairūs riešutai, džiovinti vaisiai, dribsniai.
- Skardą išklokite kepimo popieriumi. Šaukštu imkite tešlos ir formuokite norimo dydžio sausainius. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 15 min. (priklausomai nuo sausainių dydžio).
- Jei norite, galite šiuos sausainius pasiruošti ir žaliavalgiškai. Tereikia tešlą ne kepti, o džiovinti maisto džiovintuve ar kelias valandas pradarytoje nekaitrioje orkaitėje.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 lapsnių. Sumaišykite 350 g sviesto, pusę stiklinės cukraus (arba miltelinio cukraus) bei žiupsnelį druskos.
- Dėkite miltus ir minkykite, kol tešla taps minkšta. Iškočiokite tešlą iki maždaug 5 mm storio ir formuokite sausainius.
- Kepkite 20–25 min., kol įgaus šviesiai auksinę spalvą.
- Ištirpinkite kokosų aliejų ir sumaišykite su migdolų pienu, ruduoju cukrumi ir vanilės ekstraktu.
- Į gautą masę sudėkite miltus, druską, neapdorotą cukrų ir viską gerai išmaišykite. Masė neturi būti per sausa ar per drėgna, taigi pagal tešlos konsistenciją reguliuokite miltų, pieno ir aliejaus kiekį.
- Į tešlą suberkite ir šokolado lašelius ir gerai sumaišykite.
- Išklokite kepimo popieriumi pailgą indą ir sudėkite gautą tešlą – galite gabalėliais arba vientisą. Pastaruoju atveju beliks supjaustyti norimo dydžio gabalėliais.
- Prieš skanaudami palaikykite kelias valandas šaldytuve.
1. Dideliame dubenyje išsukite sviestą su cukraus pudra, tebesukdami po vieną sudėkite trynius, berkite nutarkuotos citrinos žievelės, supilkite miltus ir išminkykite tešlą – ji turi būti švelni ir vienalytė.
2. Pusę tešlos atskirkite – ji tebūnie šviesi, o į kitą pusę berkite kakavą ir gerai išminkykite, kad kakava gerai pasiskirstytų. Abu tešlos gumulus atskirai įvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą 2–3 valandoms.
3. Išimkite abiejų spalvų tešlas ir kiekvieną jų iškočiokite iki maždaug 5–6 mm sluoksnio – lengviausiai tai pavyks, jei kočiosite tarp dviejų plastiko plėvelės sluoksnių – lengva nebus, bet pavyks. Iškočiotus lakštus darsyk dėkite į šaldytuvą ir palaikykite bent pusvalandį.
4. Dabar bus daugiausiai kruopštumo pareikalausiantis etapas – gaminsime formuosime šachmatinius sausainius. Aštriu peiliu supjaustykite lakštus 5–6 mm pločio lazdelėmis. O dabar jas beliks „sumūryti“. Pirmas aukštas: imkite dvi šviesias juosteles, tarp jų dėkite tamsią ir visos šios kompozicijos viršų patepkite kiaušinio baltymu. Antras aukštas: ant šviesių juostelių dėkite tamsias, o ant tamsios – šviesią juostelę bei vėl patepkite sluoksnį kiaušinio baltymu. Trečiasis aukštas: pakartokite pirmąjį aukštą. Turite gauti blokelį stačiais iš 9 lazdelių (galima klijuoti ir 4x4 = 16 lazdelių) stačiais kampais. Jei mėgstate preciziką, iš vienos ar kitos tešlos likučių iškočiokite 3–4 mm storio lakštą ir patepę jį kiaušinio baltymu, apsukite gautą blokelį – tuomet sausainiai turės rėmelį.
5. Suformuotus blokelius darsyk atšaldykite šaldytuve – vėl prireiks poros valandų, o galite palaikyti ir per naktį.
6. Supjaustykite blokelius maždaug 5–6 mm storio riekelėmis, svarbu, kad naudotumėte aštrų peilį, o blokelių pernelyg nespaudytumėte ir nemaigytumėte. Dėkite sausainėlius į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 9–10 min.
7. Jei pritingite terliotis su šachmatiškomis kompozicijomis, galite tiesiog iškočioti abi tešlas į pailgus ovalus, dėti juos vieną ant kito (prieš tai apatinį patepus kiaušinio baltymu) ir suvynioti ritinėlį. Supjausčius atšaldytą ritinėlį gausite ne šachmatinius, bet kiek kitokius apvalius sausainius su kontrastingų spalvų ornamentu. Išvaizda kita, skonis toks pat geras.
1. Sviestą ir cukrų elektriniu plaktuvu arba tiesiog mediniu šaukštu dubenyje išsukite iki purios, lengvos, balsvos masės. Sukant po truputį supilkite kiaušinį, toliau maišykite, kol masė bus vientisa.
2. Į kitą sausą dubenį persijokite miltus, kepimo miltelius, kakavą, druską ir cinamoną, išmaišykite. Supilkite į sviesto-cukraus-kiaušinio mišinį ir išmaišykite, kad masė taptų vientisa, tačiau nepersistenkite. Sudėkite trintą bananą ir šokolado gabaliukus ir vėl išmaišykite, kad ingredientai vienodai pasiskirstytų.
3. Gautos tešlos nebus įmanoma minkyti, nenustebkite, taip ir turi būti. Su visu dubeniu dėkite šią masę porai valandų į šaldytuvą – tegul sutvirtėja.
4. Sutvirtėjus masei, formuokite iš jos nedidelius, maždaug graikiško riešuto dydžio kamuoliukus. Jei rankos itin aplips tešla, kartas nuo karto jas nusiplaukite, tačiau nepasiduokite pagundai jas miltuoti ar berti papildomų miltų į tešlą.
5. Sukapotus riešutus suberkite į dubenį neaukštais kraštais ir kiekvieną suformuotą rutuliuką apvoliokite juose – rutuliukai turi gerai pasidengti, jie nebebus tokie lipnūs.
6. Didelę medinę lentelę ar plokščią kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir sudėkite ant jos gautus tešlos rutuliukus. Dėkite skardą ar lentelę su suformuotais sausainiais dar valandai į šaldytuvą.
7. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C (kaitinimas viršus-apačia, su vėjeliu). Išklokite dvi kepimo formas kepimo popieriumi.
8. Suberkite cukraus pudrą į dubenį ir apvoliokite joje kiekvieną sausainį – kad jo paviršius gerai pasidengtų.
9. Dėliokite rutuliukus ant paruoštų skardų palikdami tarp jų 2-3 cm tarpus. Suplokite juos iki 1 cm storio (ploniau nereikia, nes kepdami pernelyg išsausės).
10. Kepkite 10 min. Iškepę sausainiai bus gana minkšti, bet vėsdami sutvirtės. Pirmas 10 min. palikite vėsti skardose, o vėliau perkelkite ant specialių grotelių kepiniams (jei tokias turite). Gali būti valgomi ir dar šilti, ir jau atvėsę.
1. Dideliame dubenyje ar virtuvės kombaino inde iki purumo išsukite sviestą, tuomet sudėkite riešutų sviestą ir išsukite, kol gerai susimaišys.
2. Suberkite abiejų rūšių cukrų ir vėl gerai išsukite, kol masė taps vientisa. Įmuškite kiaušinį, vėl maišykite iki vientisumo.
3. Kitame dubenyje sumaišykite visus sausuosius ingredientus: miltus, druską, kepimo miltelius.
4. Suberkite sausuosius ingredientus į sviesto-cukraus masę ir pasukite tik tiek, kad susimaišytų. Masė bus lipni ir trupanti – taip ir turi būti. Padalinkite gautą masę į dvi dalis ir iš kiekvienos greitai suridenkite nestorą ritinį. Kiekvieną jų suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldymo kamerą 30 min.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros, dvi skardas išklokite kepimo popieriumi.
6. Išimkite iš šaldymo kameros tešlos ritinius, išvyniokite ir aštriu peiliu pjaustykite 6–8 mm storio riekelėmis. Dirbkite greitai, nes tešla turi išlaikyti kietumą, kol jūs ją pjaustote (kitaip ims byrėti).
7. Dėkite sausainius į skardas, galite kiek suploti viršų šakute, padarydami gražų raštą, ir kiškite skardas į įkaitusią orkaitę. Kepkite 10–12 min., kol krašteliai taps švelniai rusvi.
8. Leiskite atvėsti ir skanaukite!
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Išklokite 2 kepimo skardas pergamentiniu popieriumi.
2. Visus ingredientus sumaišykite. Valgomu šaukštu (arba geriausia – ledų dozavimo šaukštu) imkite masės, suformuokite iš jos apvalų rutuliuką ir padėję ant kepimo skardos paspauskite delnu (arba šaukšto nugarėle), kad būtų plokščias. Palikite tarpus ir taip suformuokite likusius sausainius.
3. Kepkite orkaitėje 25 minutes, arba kol gražiai apskrus. Išimkite iš orkaitės ir palikite visiškai atvėsti skardoje. Tik atvėsę sausainiai bus traškūs išorėje ir minkšti viduje.
Pyragai:
1. Tešlai skirtus visus produktus sumaišykite elektriniame virtuvės kombaine. Sudėkite ją į kepimo popieriumi išklotą 23×30 cm skardą ir delnais lengvai paspauskite prie dugno*.
2. Varškės masės produktus gerai išmaišykite ir paskleiskite ant tešlos viršaus. Ant viršaus suberkite uogas, sumaišytas su cukraus pudra.
3. Trupiniams ranka išmaišykite visus produktus ir pirštais tolygiai patrupinkite ant pyrago viršaus.
4. Kepkite iki 170 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą. Jei pyrago vidurys dar neiškepęs, pakepkite ilgiau.
*Knygoje rašo, kad maišyti reikia iki trupinių masės, bet man trupiniai neišėjo, tešla buvo lipni. Ir šiek tiek bijojau, kad galėjo kepimo milteliai blogai išsimaišyti. Todėl kitą kartą pirmiausia permaišyčiau sausus produktus ir tik tuomet jau viską dėčiau į kombainą. Nors realiai viskas gerai išėjo.
1. Į vieną indą sudėkite ir išmaišykite visus pyrago tešlai reikalingus sausus, o į kitą – skystus ingredientus.
2. Išmaišius viską atskirai, sumaišykite viską viename dubenyje, o tada krėskite į kepimo formą ir šaukite į iki 180°C laipsnių įkaitintą orkaitę.
3. Kepkite apie valandą. Patikrinti, ar pyragas iškepęs, galima mediniu pagaliuku – tešla turi būti drėgna, bet per daug nelipti.
4. Visus glaistui reikiamus produktus ištrinkite ir gautą masę užtepkite ant atvėsusio pyrago.
1. Orkaitę įkaitinkite 180 °C.
2. Pyrago kepimo formą išklokite kepimo popieriumi arba patepkite sviestu ir pabarstykite miltais.
3. Miltus sumaišykite su cukrumi ir kepimo milteliais. Mediniu šaukštu įmaišykite aliejų, pieną ir 2 kiaušinius. Sukrėskite tešlą į paruoštą formą.
4. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklas ir supjaustykite ne itin plonomis skiltelėmis bei išdėliokite jas tolygiai ant paruoštos tešlos.
5. Taip paruoštą pyragą kepkite įkaitusioje orkaitėje 30 minučių.
6. Tuo metu traškučiui skirtą sviestą ištirpinkite ant lengvos ugnies, nukelkite puodą ir suberkite traškučiui skirtą cukrų, supilkite vanilės esenciją. Gerai išmaišykite ir leiskite atvėsti. Atvėsus įmaišykite 2 kiaušinius ir plakite elektriniu maišytuvu apie minutę. Supilkite gautą masę ant kepamo pyrago ir kepkite dar 25–30 minučių, kol paviršius bus tolygiai rusvas.
7. Prieš išimant iš formos, leiskite pyragui atvėsti.
1. Didesniame dubenėlyje sumaišykite miltus, cukrų ir ištirpintą sviestą. Gautą tešlą dėkite kepimo formą.
2. Tuomet varškę gerai ištrinkite su kiaušiniais ir kondensuotu pienu bei supilkite ant tešlos sluoksnio.
3. Kepkite iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 35–40 min. Pyragui iškepus galite skanauti tuoj pat arba palikti atvėsti.
1. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, soda ir kakava.
2. Kitame dubenyje kiaušinius išmaišykite su ruduoju cukrumi, vanile ir aliejumi bei sudėkite tarkuotas cukinijas.
3. Sumaišykite šlapiuosius ir sausuosius ingredientus bei dėkite gautą tešlą į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi.
4. Kepkite apie valandą 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Iškepusį pyragą palikite šiek tiek atvėsti.
5. Tuomet pradėkite gaminti torto glajų. Juodąjį šokoladą ir sviestą išlydykite bei į gautą masę įmaišykite kondensuotą pieną. Viską gerai išmaišykite ir ištepkite glajumi atvėsusio pyrago viršų.
6. Pagamintą pyragą palikite pusvalandžiui šaldytuve ir šiek tiek atšaldę patiekite ant stalo.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C. Kepimo formos (22 cm skersmens) dugną išklokite kepimo popieriumi, o kraštus patepkite sviestu.
2. Obuolius supjaustykite skiltelėmis ir 2/3 jų sumaišykite su migdolų sviestu.
3. Puode ant mažos kaitros išlydykite sviestą, supilkite pieną ir vanilės esensiją.
4. Kiaušinius ir cukrų išplakite iki purios balsvos masės. Po truputį pilkite sviesto ir pieno masę ir gerai išmaišykite. Suberkite kepimo miltelius, maltus migdolus ir kvietinius miltus. Gerai išmaišykite.
5. Į formą dėkite obuolius su riešutų sviestu, supilkite tešlą ir ant viršaus išdėliokite likusius obuolius. Kepkite orkaitės apatinėje dalyje apie 45 minutes, kol pyragas gražiai pakils ir parus.
6. Apibarstykite perliniu cukrumi ir tiekite su vaniliniais ledais ar kremu. Ar tiesiog užsipilkite plakamosios grietinėlės.
1. Kepimo formą ištepkite sviestu ir pabarstykite cukrumi. Kol ruošiate tešlą, palikite ją šaldytuve.
2. Iki baltumo išplakite kiaušinius su cukrumi. Suberkite persijotus miltus ir kepimo miltelius. Gerai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių.
3. Ištirpinkite sviestą, supilkite į jį pieną – taip sviestas greičiau atvės. Supilkite mišinį į tešlą ir gerai išmaišykite.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
5. Obuolius nuplaukite, nulupkite, supjaustykite ketvirčiais ir išimkite sėklas. Supjaustykite plonomis skiltelėmis – aš tai dariau su pjaustykle (mandolina), bet galima pjaustyti virtuviniu kombainu arba tiesiog peiliu. Mano skiltelės buvo 2 mm storio.
6. Po truputį sudėkite pjaustytus obuolius į tešlą ir atsargiai išmaišykite. Svarbu, kad skiltelės atsiskirtų ir kiekviena pasidengtų tešla, bet nesulūžtų.
7. Supilkite tešlą į paruoštą kepimo formą ir kepkite apie 70 min., kol viršus gražiai apskrus. Patikrinkite pyrago centrą mediniu pagaliuku ar peiliu.
8. Leiskite pyragui šiek tiek pravėsti ir išimkite iš formos. Jei paliksite atvėsti kepimo formoje, karamelė sustings ir pyragas prikibs prie kraštų.
Patarimai:
- kepimo formą pabarsčiau cukrumi, tad pyragas gražiai karamelizavosi. Todėl patiekiau pyragą apverstą, kad karamelė būtų viršuje.
- galima nebarstyti formos cukrumi, tik patepti sviestu. Tuomet pyrago nereikia apversti, viršuje bus jo graži apskrudusi plutelė (tai ypač aktualu, jei didinate kiekius ir kepate visą skardą – o aš taip būtinai darysiu kitą kartą). Ir dar galvoju, kad šis pyragas būtų labai geras sūdytos karamelės draugas.
- Dar galima rūgštesnius obuolius pamaišyti su kriaušėmis. Vien iš kriaušių kepti tokio pyrago nesiūlau – bus labai saldu.
- skiltelių storis: kaip jau minėjau, pjausčiau obuolius 2mm storio skiltelėmis. Obuoliai visiškai perkepė. Kitąkart pabandysiu pjaustyti storiau, kad obuolys išsaugotų tvirtesnę ir traškesnę struktūrą, tuomet ir sluoksneliai bus dar ryškesni. Jei pjaustysite obuolius kitokio storio skiltelėmis, būtinai parašykite, kaip sekėsi.
- kepimo milteliai: jų atrodo baisiai daug, bet jie reikalingi, kad sunki obuolinė tešla pakiltų. Kepimo milteliai būna skirtingo stiprumo, čia jų reikia tiek, kiek paprastai rekomenduojama 500 g miltų (tokia informacija būna nurodyta ant pakuotės).
1. Pirmiausia pagaminkite tešlą. Jai skirtą sviestą ar margariną išlydykite ir supilkite į nemažą dubenį. Kol riebalai dar šiltoki, berkite kakavą, cukrų, gerai išmaišykite ir atvėsinkite. Kai mišinys bus atvėsęs, muškite kiaušinį ir vėl išmaišykite.
2. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, druską ir kepimo miltelius, o tada berkite į skystą mišinį. Suminkykite vidutinio kietumo tešlą, įvyniokite ją į maistinę plėvelę ir porai valandų dėkite į šaldytuvą.
3. Pagaminkite įdarą. Varškę labai kruopščiai ištrinkite dideliame dubenyje arba pertrinkite per sietelį. Kitame dubenyje iki purumo išsukite sviestą, o tada dėkite jį, kiaušinį ir paprastą ir vanilinį cukrų į pertrintą varškę ir gerai išsukite. Galiausiai suberkite krakmolą ir darsyk išmaišykite.
4. Stačiakampę ar kvadratinę kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 C.
5. Iš šaldytuvo išimite tešlą ir padalykite į dvi dalis – viena tebūnie kiek didesnė. Imkite šią didesniąją dalį ir burokine tarka tarkuokite ją tiesiai į skardą. Kai sutarkuosite, švelniai palyginkite, kad gautumėte apatinį pyrago sluoksnį. Tarkuojant labai svarbu pernelyg negniaužyti tešlos rankomis, kad ji neimtų šilti ir lipti prie tarkos.
6. Ant pyrago pagrindo dėkite varškę ir išlyginkite ją iki vienodo storio sluoksnio. Ant jo tarkuokite likusią tešlą ir vėl sulyginkite paviršių.
7. Dėkite formą su pyragu į orkaitę ir kepkite apie 40 min. Iškepusį išimkite iš orkaitės ir leiskite visiškai atvėsti. Jei norite šiek tiek egzotikos, į varškę galite įmaišyti smulkiai pjaustytų džiovintų spanguolių ar apelsinų cukatų.
- Vanilės ankštį perpjaukite pusiau, išimkite sėklytes, viską sudėkite į 250 ml pieno. Pieną su vanile užvirinkite, išjunkite ir uždengę palikite aušti.
- Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Baltymus su trupučiu druskos išplakite iki standžių putų.
- Atskirame inde išplakite trynius ir cukrų iki baltos purios masės. (Jei vietoj vanilės ankšties naudojamas vanilinis cukrus, tai jį taip pat supilkite).
- Į trynių ir cukraus plakinį įpilkite šaukštą vandens ir išlydytą (bet ne karštą!) sviestą. Porą minučių plakite plakikliu.
- Vis dar plakant trynius/cukrų/sviestą po truputį suberkite persijotus miltus.
- Perkoškite pieną su vanile, sumaišykite su likusiais 250 ml ir supilkite vis dar plakdami į tešlą. Dar po poros minučių plakimo turi išeiti vientisa, bet labai skysta tešla. Taip ir turi būti.
- Po trečdalį sudėkite baltymus, kiekvieną kartą permaišydami šluotele.
- Paruoštą tešlą perpilkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą* ir kepkite apie valandą iki 160°C įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai pagels. Iškepęs pyragas neturi „liūliuoti“ per vidurį.
- Iškeptą pyragą ataušinkite kambario temperatūroje ir dar įdėkite į šaldytuvą 2-3 valandom. O dar geriau – nakčiai. Tada jau galima puošti ir pjaustyti. Arba atvirkščiai – pjaustyti ir puošti.
- * apie kepimo formą – ji turi būti vientisa, ne išrenkama, nes tešla skysta ir gali išbėgti. Formos matmenys tokiam produktų kiekiui – nuo 20 iki 24 cm. Jei forma stiklinė, papildomai jos nereikia nei barstyti, nei tepti, jei kitokia – galima iškloti kepimo popieriumi.
- Papuošimui tiks: miltelinis cukrus (paprastasis variantas), plakta grietinėlė (prabangusis variantas), šokoladiniai papuošaliukai.
Receptas iš tinklaraščio “Dailona”
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.
- Sumaišykite uogas, cukranendrių ir vanilinį cukrų. Masę supilkite į pyrago formą.
- Paruoškite viršutinį sluoksnį: sumaišykite sirupą, miltus, cinamoną ir avižinius dribsnius.
- Į rupią masę įmaišykite sviestą.
- Tolygiai paskleiskite ant uogų. Kepkite orkaitėje 15–20 minučių, kol įgaus auksinę rudą spalvą.
- Tiekite karštą su naminiu vanilės kremu (žr. tartalečių receptą).
Receptas DANSUKKER
- Datules susmulkinkite peiliu, užpilkite verdančiu vandeniu, palikite apie pusvalandį pastovėti, tada nukoškite ir atidėkite.
- Sviestą išsukite su cukrumi, druska ir cinamonu.
- Įplakite kiaušinius. Įmaišykite miltus ir datules.
- Tešlą sukrėskite į nedidelę kepimo popieriumi išklotą skardelę.
- Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių. Kepkite apie gerą pusvalandį.
Ruošiame karamelę:
- Sviestą ištirpinkite nedideliame puodelyje.
- Sudėkite cukrų, supilkite grietinėlę ir likerį.
- Ant vidutinės kaitros virkite, kol pasidaro norimos konsistencijos. Virdami pamaišykite.
- Palikite pravėsti ir patiekite su pyragu.
Receptas iš: g-blogas.lt
- Viską, išskyrus šokoladukus, sudėkite į dubenį ir išsukite iki vientisos masės. Galiausiai įmaišykite šokolado gabalėlius.
- Sukrėskite tešlą į kepimo popieriumi išklotą skardelę, rankomis paskirstykite po visą jos paviršių.
- Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, maždaug pusvalandį, arba kol gražiai paruduos.
Receptas iš: g-blogas.lt
- Kepimo indą ištepkite sviestu, orkaitę įkaitinkite iki 180 lapsnių. Sumaišykite 1/4 stiklinės „Nutellos“, 2 kiaušinius, 1/2 stiklinės miltų.
- Maišykite, kol tešla taps vientisa. Masę pilkite į kepimo indą ir išlyginkite su mentele. Kepkite apie 15 min., patikrindami dantų krapštuku.