Kaip sako prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai cituojama sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, traškus ir savo skoniu šiek tiek svogūną primenantis poras – sveikatai išties naudinga daržovė. „Poruose gausu tokių mineralų kaip manganas, varis, geležis. Juose taip pat yra eilė vitaminų: A, C ir K1, svarbus kraujo krešumo reguliavimui. Porai yra ir B grupės vitaminų šaltinis, pavyzdžiui, juose gausu folatų“, – porų maistines savybes vardija mitybos ekspertė.
Česnakų ir svogūnų giminaitis
Termiškai apdoroti porai išlieka turtingi mineralinėmis medžiagomis, skaidulomis.
Gydytoja dietologė pabrėžia, kad labiausiai porų teigiamos savybės žmogaus organizmui atsiskleidžia dėl juose esančių antioksidantų: „Poruose yra itin daug polifenolių ir skirtingų sieros junginių. Jie mūsų organizme funkcionuoja kaip gynybinis barjeras bei apsaugo nuo įvairių uždegimų. Tiesa, antioksidantai skyla, kai produktai yra termiškai apdorojami, todėl norit kuo daugiau jų gauti, porus naudingiausia vartoti žalius. Termiškai apdoroti porai išlieka turtingi mineralinėmis medžiagomis, skaidulomis. Be to, valgyti galima tiek žaliąją, tiek baltąją šios daržovės dalį. Karotinoidų daugiau gausime iš žaliosios poro dalies, o vitamino C – iš baltosios.“
Akivaizdu, kad porai yra labai maistingi, tačiau apie juos ne visi žino pakankamai. Šis lelijinių šeimai priklausantis augalas turi panašių savybių kaip svogūnai ar česnakai: „Lyginant su svogūnais, poruose yra šiek tiek mažiau skaidulų, o su česnakais porus sieja veiklioji, antibakterinį poveikį turinti medžiaga, alicinas. Tarp šių daržovių yra ir šiek tiek skirtumų, bet visos jos priklauso tai pačiai produktų grupei ir dėl naudos žmogaus sveikatai yra rekomenduojamos įtraukti į kasdienės mitybos racioną“, – pabrėžia gydytoja dietologė, o skonių įvairovei namuose siūlo ragauti tiek porais, tiek su svogūnais ar česnakais gardintų patiekalų.
Pagardins daugelį patiekalų
Prekybos tinklo atstovė Olga Suchočeva akcentuoja, jog poras – itin universali daržovė, ja dažniai keičiami kiek aitresni svogūnai: „Daugelis porus naudoja šviežioms salotoms paskaninti, nes jie turi kiek švelnesnį skonį nei svogūnai. Be to, labai populiaru apkepinti porus ir naudoti juos įvairiems užpilams, padažams. Porai puikiai papildys ir daržovių troškinius, sriubas, pyragus ar kiaušinienes.“
Žalioji porų dalis yra kiek kietesnė, todėl labiau tinka patiekalų papuošimui.
Gaminant patiekalus su porais kartais kyla dvejonių: kurią jų dalį vartoti – baltąją ar žaliąją, kaip šią daržovę teisingai paruošti? O.Suchočeva pataria, kaip gaminti šią daržovę: „Supjausčius žiedeliais, porus galima apkepinti ar patroškinti. Dažniausiai vartojama jų baltoji dalis, o kaip ir visus svogūninius šakniavaisius, ją galima dėti į salotas. Tuo tarpu žalioji porų dalis yra kiek kietesnė, todėl labiau tinka patiekalų papuošimui.“
Velykų stalui pasigaminkite kiaušinių bei porų pašteto, kuris nustebins savo paprastumu ir netikėtu skoniu.
Kiaušinių ir porų paštetas
Ingredientai:
- 10 virtų kiaušinių;
- 2 kiaušiniai;
- 2 porai;
- 80 g fermentinio sūrio;
- 50 g petražolių;
- 3 šaukštai sviesto;
- 3 šaukštai maltų džiūvėsėlių;
- 1 žiupsnelis rozmarinų;
- 1 žiupsnelis muskato riešutų miltelių;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Porus nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite griežinėliais ir troškinkite svieste ant silpnos kaitros 3–4 min., kol suminkštės. Porai neturi paruduoti.
2. Virtus kiaušinius nulupkite ir 5 jų supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Supjaustytus kiaušinius sumaišykite su troškintais porais, kapotomis petražolėmis ir tarkuotu sūriu. Įmuškite 2 kiaušinius, pagardinkite prieskoniais ir išmaišykite masę.
3. Nedidelę pyrago kepimo formą (pvz., skirtą keksui kepti) ištepkite sviestu, pabarstykite džiūvėsėliais, sukrėskite pusę paruoštos masės, išdėliokite likusių 5 virtų kiaušinių puseles ir ant viršaus sukrėskite likusią masę.
4. Dėkite paštetą į įkaitintą iki 185°C temperatūros orkaitę. Kepkite apie 35–40 minučių.
Patarimas: prieš patiekdami paštetą galite jį papuošti daigais ir putpelių kiaušiniais.