Pavadinimas puikiai nusako deserto esmę, nes tai ir yra šaukštelis ledų, ant kurių užpiltas puodelis espreso kavos. Patiks ir kavos, ir ledų mėgėjams.
Itin lengva paruošti šį skanėstą namuose. Tradicinis receptas yra espresas ir vaniliniai ledai, kurie puikiai dera tarpusavyje. Išvirkite mažą puodelį mėgstamos kavos (puikiai tiks tradicinis 30 ml espreso). Ji turi būti stipresnė nei įprastai, taip pat svarbu, kad kava būtų be tirščių. Jei tieksite keletą porcijų, sudėkite ledus į indelius iš anksto ir truputį palaikykite šaldytuve, kad jie sutvirtėtų ir neištirptų, dar nepasiekę stalo. Tada kavą tiesiog supilkite ant kaušelio ledų, jau laukiančių gražiame indelyje, ir valgykite šaukšteliu. Ledai pamažu tirps ir virs gardžia puta, o kavos kartumas puikiai papildys ledų saldumą. Ledai, skęstantys karštoje kavoje, tiks vėsesniems vakarams, nes šis desertas nėra toks šaltas, kokio norisi vasarą.
Na, o pabodus šiam deriniui, duokite valią savo fantazijai – galite eksperimentuoti su skirtingais kavos gėrimais, skirtingų skonių ledais, įvairiausiais papuošimais, pagardais ir priedais. Įpilkite šiek tiek likerio, užberkite kakavos, pridėkite plaktos grietinėlės, šokolado drožlių ar sirupo.
Italijoje „affogato“ dažnai ruošiamas su šlakeliu alkoholio. Na, o jei kavą pilsite ant kitokių desertų, pavyzdžiui ant pudingo, šie vadinsis paruošti „affogato“ stiliumi (affogato style). Beje, galite tokį pat desertą pabandyti paruošti ir su arbata.