„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų

Artėjančios Kalėdos daugeliui kelia klausimą – kuo per šventes nudžiuginti artimuosius, draugus, kolegas bei kitus mylimus žmones? Ir nors dovanų idėjų – daugybė, padovanojęs kokybiško bei gurmaniško maisto, visada pataikysi. Taip teigia sostinės prekybos ir laisvalaikio centruose „Ogmios miestas“ bei „Panorama“ įsikūrusio premium klasės supermarketo „Assorti“ asortimento vadovė Guoda Azguridienė. Ji pasakoja, kaip nepasiklysti gausiai Kalėdoms puikiai tinkančių dovanų pilnose lentynose ir kuo nustebinti artimuosius gražiausių metų švenčių proga.
ASSORTI kalėdiniai dovanų rinkiniai
ASSORTI kalėdiniai dovanų rinkiniai / „Assorti“ nuotr.

Siūlo keisti požiūrį

Anot G.Azguridienės, maistą dovanoti jau kuris laikas yra populiaru. Suprantama, nes tai – praktiška dovana, ir ji bus sunaudota. Tačiau pašnekovė pastebi – visgi tai yra dovana, todėl ji turi džiuginti.

„Dėl šios priežasties rinkti maistą dovanai yra ne tas pats, kas sau suvalgyti ar neštis į vakarėlį, kuomet žiūrim tik, kad mums būtų skanu. Čia reikia, kad būtų ir gražu, ir skanu dovanos gavėjui, ir panašu į dovaną. Juk retai kam galim padovanoti silkės ar kimči, kad ir kaip juos mėgtumėm“, – šypsosi maisto žinovė.

Todėl, pasak ekspertės, įprasta yra dovanoti šokoladą, saldainius, kepinius, riešutus, džiovintus vaisius, gėrimus. Taip pat nuo seno bene aukščiausią dovanos statusą turi alkoholis. Įprasta dovanoti šampano ar vyno butelį. Tačiau, G.Azguridienės teigimu, šiandien jame juk gali būti ir ne alkoholinis.

„Labai solidi dovana – ilgo brandinimo Modenos balzaminis actas. „Assorti“ turi ne tik 12, bet ir 15 bei 30 metų brandinimo tradicinio Modenos balzaminio prabangiose dėžutėse. Tokia dovana tinka ir vyresniam vyrui. O tai – kategorija žmonių, kuriems dovanas išrinkti būna sunkiausia. Todėl puikus butelis dovanų galėtų būti geras alyvuogių aliejus. „Geras“, tai, visų pirma, ne masinės gamybos. Aukštos kokybės tiek actas, tiek aliejus paprastai pilstomi į labai estetiškus butelius, o pakuotė, dovanų atveju, yra vienas svarbiausių dalykų. Pavyzdžiui, itališko extra virgin alyvuogių aliejus „Centumbrie“ visas pilstomas į prabangiai atrodančius malonios formos ir faktūros butelius“, – pasakoja ji.

„Assorti“ nuotr./Alyvuogių aliejus ir Modenos balzaminis actas
„Assorti“ nuotr./Alyvuogių aliejus ir Modenos balzaminis actas

„Pastaraisiais metais, – tęsia G.Azguridienė, – labai daug žmonių geria nealkoholinius šventinius gėrimus: putojančią arbatą, kombučią, nealkoholinį vyną. Ir „Assorti“ turi ypač didelį šių prekių pasirinkimą iš įvairių gamintojų. Tai – gražiai atrodančios ir dovanoti tinkamos prekės. Beje, su „Sparkteez“ putojančia arbata galima pagaminti labai skanius, gaivius ir lengvai paruošiamus kokteilius. O jei „nealkoholinis vynas“ skamba prastai, nes bandytas skonis labiau priminė kompotą nei vyną, pabandykite „Oddbird“. Šis švedų gamintojas pirmasis išmoko išimti alkoholį iš vyno ir jo gėrimai tikrai stebina maloniu ir nenuobodžiu vynišku skoniu“.

„Assorti“ nuotr./Nealkoholinis vynas ODDBIRD ir putojanti arbata SPARKTEEZ
„Assorti“ nuotr./Nealkoholinis vynas ODDBIRD ir putojanti arbata SPARKTEEZ

Lentynose – karščiausia naujiena

Kalbėdama apie dovanų pasirinkimą, G.Azguridienė sako – Kalėdoms žmonės mėgsta pirkti saldainių dėžutes. Tai – klasikinis bei saugus variantas, kuris ypač tinka oficialiems atvejams, kai dovanojame mažai pažįstamiems žmonėms, gydytojams, mokytojams, vyresniems kolegoms.

„Assorti“, anot maisto žinovės, tradiciškai, turi didelį airiško šokolado bei triufelių saldainių dėžučių pasirinkimą. Tačiau šiemet Kalėdoms šis supermarketas siūlo ypatingą naujieną – belgiško šokolado saldainius su pistacijų įdaru „Mavis“. Jie supakuoti dailioje dėžutėje ir puikiai tiks išrankiausiems bei subtiliausiems.

„Assorti“ nuotr./Belgiško šokolado saldainiai su pistacijų įdaru MAVIS
„Assorti“ nuotr./Belgiško šokolado saldainiai su pistacijų įdaru MAVIS

„Jei dovanojame artimesniam žmogui, nebijokime įvairiau supakuotų skanėstų: triufelių, gianduiotti, cremini, įvairaus dydžio šokoladų, guminukų ir sausainių. O jaunimui visai tiktų maišelis šokoladukų ir batonėlių – smagu rinktis bei ragauti vis naują“, – tikina pašnekovė.

Jos teigimu, šokoladų tradicijos įvairiose šalyse skiriasi. „Džiugina, kad Lietuvos gamintojai pateikia puikios kokybės šokolado. „Assorti“ klientai yra pamėgę ir, tikiu, įvertins naujienas. Tarkime, „Beaningful“ šokoladas. Jam kakava perkama iš mažų ūkių, o šokoladas gaminamas rankomis. Be to, pro Lietuvą nepraeina ir pasaulinės mados. „AJ Šokoladas“ visai prieš šventes į rinką išleido labiausiai šiandien geidžiamo – Dubajaus šokolado. Iš „Assorti“ parduotuvių lentynų jis tiesiog šluojamas, todėl labai tikimės, kad „AJ Šokoladas“ spės pagaminti visiems norintiems“, – viliasi G.Azguridienė.

„Assorti“ nuotr./BOELLA&SORRISI triufeliai ir pistacijų kremas
„Assorti“ nuotr./BOELLA&SORRISI triufeliai ir pistacijų kremas

Tačiau, priduria ji, šokolado su pistacijomis „Assorti“ turi ir kitokio. Kaip ir pistacijų kremo bei pačių pistacijų. Maisto žinovės teigimu, riešutų kremas – grynas arba su priedais – taip pat patenka į populiariausių maisto produktų dovanoms dešimtuką. Iš grynų riešutų kremų, populiariausias yra pistacijų ir sūdytas žemės riešutų, o iš saldžiųjų – lazdyno riešutų su kakava bei kalėdinė jo versija su prieskoniais ir apelsinais.

Favoritai – įvertinti ekspertų

Europoje populiari ir augančio susidomėjimo kalėdinė prekė yra ir gourmet sūriai. Viena iš to priežasčių, anot pašnekovės, yra žmonių noras dovanoti ir gauti dovanų ne tik saldumynus. Pavyzdžiui, Vokietijoje labai mėgstami sūriai su trumais, Prancūzijoje sūriai yra mėgstami visomis progomis, o Kalėdoms pasirenkami tiesiog prabangesni.

Savo ruožtu Skandinavijos šalyse populiaru dovanoti sūrių rinkinius. Į juos dedami kietesni sūriai – jei sūris ilgesnio nei 3 mėnesių brandinimo, jis ne toks jautrus temperatūrai, todėl gali kurį laiką pabūti supakuotas dovanėlėje.

„Assorti“ nuotr./​​​​​​​ASSORTI sūrių lėkštė
„Assorti“ nuotr./​​​​​​​ASSORTI sūrių lėkštė

„Ko su minkštaisiais sūriais, kad ir kokie jie būtų skanūs, nepadarysi – šiems produktams temperatūrinis režimas negali būti pertrauktas. Temperatūrinis režimas riboja ir tokių dovanoms tinkančių prekių, kaip ikrai ar kumpiai dėžutėse, pardavimą.
„Assorti“ sūrių asortimentas apima visas sūrių rūšis ir kategorijas: minkštuosius, kreminius, kietuosius, pusiau kietus, mėlynojo pelėsio; prancūziškus, itališkus, šveicariškus, olandiškus, ispaniškus. Sūrių mėgėjai tikrai ras, ką išsirinkti. O pradedantiesiems sukūrėme du sūrių rinkinius, kuriuos sudaro labiausiai perkami sūriai. Kviečiu jų teirautis prie mūsų supermarketų baro. Čia sūriai iš anksto nepakuojami, kad būtų šviežiausi“, – pažymi ji.

Tačiau ne tik sūriai, bet ir kepiniai, anot pašnekovės, puikiai tinka kalėdinėms dovanoms. Ir viena pagrindinių – panetonės, kurios jau tiek metų puikuojasi ant šventinio stalo Lietuvoje, kad net pamirštam, jog tai – itališkas tradicinis pyragas.

„Assorti“ nuotr./Itališki Panettone pyragai ir Niurnbergo meduoliai
„Assorti“ nuotr./Itališki Panettone pyragai ir Niurnbergo meduoliai

„Kaip ir kiekviena tradicija, atėjusi iš svetur, kitoje šalyje kiek pasikeičia. Tenka pastebėti, kad Lietuvoje labai vertinami panetonių priedai. Italai gi labiausiai akcentuoja pačią tešlą – jos kokybę, purumą, tirpimą burnoje. Todėl šių kepinių gurmanams „Assorti“ šiemet siūlo būtent tokią naujieną – „Follador“ panetones su pistacijomis ir klasikinę. Pastaroji šiemet „Gambero Rosso“ gastronomijos gido pripažinta tarp geriausių Italijoje. „Assorti“ turi itin didelį panetonių pasirinkimą ir pagal skonį, ir pagal pakuotę. Juk tai, dažniausiai, būna dovana. Iš retesnių skonių siūlome „Giardini“ su balzaminiu actu, o netoleruojantiems glitimo – panetones ir pandoras be glitimo. Be to, kaip ir pernai, „Assorti“ Kalėdoms siūlo ir tradicinius Niurnbergo meduolius – pakeliuose, maišeliuose ir net muzikinėse dėžutėse“, – apie asortimento įvairovę kalba pašnekovė.

Nudžiugs ir sveikesnių pasirinkimų mylėtojai

Paklausta, ar daugeliui rūpi, ką pirkti dovanų sveikesnio, G.Azguridienė sako – viena vertus, šventės gal ir nėra tas laikas, kai labiausiai turime žiūrėti sveikumo. Tokiu atveju, jos teigimu, svarbiau yra saikas.

Kita vertus, ir be saldumynų, yra ką dovanoti. Pavyzdžiui, alyvuogių aliejų, balzaminį actą, alyvuoges, gourmet užtepėles, kavą, arbatą, nesaldžius riešutų kremus ir riešutus, džiovintus vaisius.

„Tarkime, ne tik datulių fanus pradžiugins „Nara“ datulių dėžutės. „Assorti“ šaldomose vitrinose rasite šviežių įvairių datulių dėžutes – nemirkytas gliukozėje ir be kitų priedų. Pavieniai riešutų maišeliai taip pat tinka dovanoms. „Assorti“ labiausiai mėgstami yra pekanai, makadamijos, anakardžiai ir, žinoma, pistacijos. Taip pat prabangiai supakuoti ir ypatingai aromatingi „Mavis“ džiovintų vaisių bei riešutų mišiniai ir pistacijos su šafranu“, – teigia pašnekovė.

„Assorti“ nuotr./NARA datulės ir MAVIS pistacijos su šafranu
„Assorti“ nuotr./NARA datulės ir MAVIS pistacijos su šafranu

Mėgstantiems gaminti, ji siūlo kitą puikią dovaną – prieskonius bei jų mišinius, ypač, kai jie – dailiose dėžutėse.

„Trumų mėgėjai prieš šventes pas mus būtinai apsilanko, nes turime daug ką su trumais pasiūlyti: aliejų, sviestą, medų, druską su trumais. Taip pat trumų užtepėles, padažus, prieskonius. Dar viena ypač universali dovana – arbata. „Assorti“ turime didelį pasirinkimą visokiausių arbatų bei jų rinkinių, tačiau išskirčiau „Arche“ mačą ir „Kyoto“ mačą. Šiai arbatos kategorijai gera kokybė yra esminis dalykas, o per pakelį jos nesimato“, – akcentuoja pašnekovė.

„Assorti“ nuotr./Produktai su trumais
„Assorti“ nuotr./Produktai su trumais

Tuo metu ieškantiems autentiškų ir natūralių skonių, ji rekomenduoja lietuviškas „Dvaro kavas“. Šiame asortimente – ir žolelių arbatos, ir netradiciniai kavos gėrimai.

„O koks šventinis laikas be apelsinų?! Jie kaip tik sunoko Sicilijoje. „Solarino“ ekologiški apelsinai užauginti daugiausiai saulės per metus gaunančioje Europos vietoje ir labiausiai kvepia Kalėdomis“, – kalėdinių dovanų sąrašą užbaigia premium klasės supermarketo „Assorti“ asortimento vadovė.

„Assorti“ nuotr./ASSORTI recepto idėja su SPARKTEEZ putojančia arbata
„Assorti“ nuotr./ASSORTI recepto idėja su SPARKTEEZ putojančia arbata

„Assorti“ rekomenduoja išbandyti gaivų „Sparkteez“ putojančios arbatos su pasifloromis kokteilį. Receptas:

Reikės:

  • „Sparkteez“ putojančios arbatos;
  • Pasifloros sėklyčių;
  • Pasiflorų skonio sirupo;
  • Žaliosios citrinos sulčių;
  • Ledo kubelių;
  • Mėtos šakelės – pateikimui;
  • Žaliosios citrinos – pateikimui.

Paruošimas:

  1. Perpjaukite pasiflorą pusiau ir dėkite jos sėklytes į taurę.
  2. Pagal skonį pilkite pasiflorų skonio sirupą, įspauskite žaliosios citrinos sulčių ir viską išmaišykite.
  3. Suberkite ledo kubelius, atpjaukite žaliosios citrinos skiltelę ir dėkite į taurės vidų.
  4. Pilkite „Sparkteez“ putojančią arbatą į taurę, pateikimui naudokite mėtos šakelę. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Aukščiausios klasės kavos aparatai: ar verta į juos investuoti?
Reklama
Įspūdingi baldai šiuolaikinei svetainei: TOP 5 pasirinkimai