Ribos tarp metų laikų, pasak tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorės, kartais atrodo tarsi išsitrynusios, tačiau kai kas nesikeičia ištisas 365 dienas – skanus maistas tokiu išlieka visada.
„Taip ir su mano bešamelio padažu užpiltu daržovių apkepu – paprastas, greitai paruošiamas, o svarbiausia – tiek pat gardus. Pavasaris būtų ar ruduo. Su daržovėmis čia viskas paprasta kaip du kart du: supjaustysit, apvirsit, nukošit. Svarbiausia recepto dalis – bešamelio padažas, žinoma”, – pabrėžia A.Černė.
Klasikinis baltasis prancūziškas padažas, tiesa, nėra itin lengvas paruošti, tačiau tinklaraštininkė jau „atmušė ranką“ ir dosniai instrukcijomis dalijasi su 15min portalo skaitytojais.
A.Černės teigimu, geras bešamelio padažas prasideda nuo gabalėlio tikro, kokybiško sviesto: „Tikrai neapsigausite pasirinkdami „DVARO“ saldžios grietinėlės sviestą, kaip kad padariau aš. Pakepinkite jame kelias skilteles česnako, kol šios paskleis malonų aromatą, berkit miltų ir maišykit, kol viskas apkeps išsilydžiusiame svieste.
Tuomet lėtai po šlakelį pilkite pieną. Maišykite, maišykite, vis maišykite. Mažas triukas – bus lengviau ir patogiau, jeigu maišymui naudosite plakimo šluotelę.” Galiausiai, pasak A.Černės, paruošus glotnios tekstūros padažą, verta pagardinti jį muskatu, garstyčiomis, druska ir pipirais.
„Ragaukite, įberkite daugiau ar mažiau, pasiskaninkite pagal save. Pabaigoje, nukėlę keptuvę nuo ugnies, įmaišykite kelias dosnias saujas tarkuoto čederio sūrio, – priduria tinklaraštininkė. – Užpilkite paruoštu padažu daržoves, apiberkite kietojo sūrio ir traškių džiūvėsėlių trupiniais. Kol orkaitėje keps, paruoškite dubenėlius ir didelį šaukštą. Patiekite apkepą vos tik iškeptą, kol daržovės bei padažas dar karštas, o trupiniai – traškūs.”
Brokolių, žiedinių kopūstų ir bulvių apkepas su bešamelio padažu
Ingredientai apkepui:
- ½ brokolio (apie 300 g)
- ½ žiedinio kopūsto (apie 300 g)
- 3 vidutinio dydžio bulvės (apie 300 g)
Ingredientai bešamelio padažui:
- 50 g „DVARO“ sviesto
- 600 ml pieno
- ½ stiklinė (70 g) kvietinių miltų
- 150 g tarkuoto čederio sūrio
- 3 skiltelės česnako
- 1 arb. š. „Dižono“ garstyčių
- ½ arb. š. malto muskato
- žiupsnis druskos
- žiupsnis grūstų juodųjų pipirų
Ingredientai viršui:
- ½ stiklinės (35 g) stambių „Panko“ džiūvėsėlių
- ¼ stiklinės (25 g) tarkuoto kietojo sūrio
- 1 arb. š. džiovintų prieskoninių žolelių
- ½ arb. š. česnako miltelių
- žiupsnis druskos
- žiupsnis grūstų juodųjų pipirų
Gaminimas:
- Orkaitę įkaitiname iki 180ᵒC temperatūros. Pasiruošiame didesnį ir gana gilų kepimo indą (22–24 cm skersmens).
- Paruošiame daržoves. Brokolio ir žiedinio kopūsto žiedynėlius bei nedideliais kubeliais supjaustytas bulves apverdame pasūdytame vandenyje tol, kol suminkštėja, tačiau dar tvirtai laiko savo formą. Neperverdame! Daržoves nukošiame ir atidedame į šalį.
- Ruošiame bešamelio padažą. Keptuvėje virš vidutinės ugnies ištirpiname sviestą. Suberiame sutarkuotas česnako skilteles ir pakepiname daugmaž 1 min., kol pasklinda česnakų aromatas.
- Suberiame į keptuvę miltus ir maišome mentele, kol nelieka sausų baltų miltų. Sumažiname ugnį iki mažiausios ir pamažu pilame pieną, nuolat maišydami miltų, sviesto ir pieno mišinį šluotele, kad nesusidarytų gumuliukai. Supylę pieną, palaipsniui ir toliau kaitiname nuolat maišydami, kol padažas ims tirštėti. Sutirštėjusį jį pagardiname druska, pipirais, muskatu, garstyčiomis. Gerai išmaišome. Galiausiai įmaišome tarkuotą fermentinį sūrį. Nuimame nuo ugnies.
- Paruoštą bešamelio padažą sumaišome su apvirtomis daržovėmis. Sukrečiame į kepimo indą, paviršių išlyginame.
- Paruošiame trupinius. Dubenėlyje sumaišome džiūvėsėlius, smulkiai tarkuotą kietąjį sūrį ir prieskonius. Suberiame juos ant apkepo viršaus.
- Kepame įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 min. Jeigu norime, kad apkepo viršus būtų labiau apskrudęs, porai minučių kepimo pabaigoje įjungiame „grill“ kepimo režimą.
Skanaus!
Tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorė A.Černė – ne vien pikantiškų apkepų meistrė. Neseniai su 15min skaitytojais ji dalijosi savo mėgiamo šokoladinio grietininio kekso receptu. Šaldytuve turite pieno gaminių ir kiaušinių? Minkšto ir aromatingo A.Černės kekso receptą rasite čia.