„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Atėnės graikiškasis pyragas: kepinys su alyvuogių ir fetos sūrio įdaru – keliautojų alkiui numalšinti

Turbūt jau nieko iš artimos vilnietės Atėnės aplinkos nebestebina jos simpatija Viduržemio jūros regiono šalims. 15min skaitytoja juokauja, kad išskirtinę aistrą iš viso regiono būtent Graikijai nulėmė vardas, kuriuo ją pakrikštijo tėvai. Nuo pirmosios kelionės Atėnę papirko šalies kraštovaizdis, graikų literatūra, kultūra ir, žinoma, virtuvė.
Pyragas su fetos sūriu ir alyvuogėmis
Pyragas su fetos sūriu ir alyvuogėmis / Skaitytojos Atėnės nuotr.

„Alyvuogės, fetos sūris – produktai, kurių mano šaldytuve yra praktiškai visada. Šiandien pagalvojau, kaip stipriai pasiilgau pyragų su fetos sūriu, kuris apskritai yra mano asmeninis favoritas. Ir, žinoma, kelionių.

Todėl sugalvojau pasigaminti Graikiją primenantį pyragą, – pasakoja Atėnė. – Žanro klasika: išsiruošusi į parduotuvę špinatų savo pyragui, parėjau su pilnu pirkinių krepšiu, tik ne su špinatais. Teko suktis su tuo, kas buvo šaldytuve – feta, alyvuogėmis, paprikomis.“

Pasak 15min skaitytojos, kepant pyragus, kurių vienas pagrindinių ingredientų yra fetos sūris, svarbiausia jo nepadauginti, nes šis gaminys ypač sūrus. O jeigu į pyrago sudėtį patenka dar ir alyvuogės, patartina gramus skaičiuoti itin tiksliai.

„Spintelėje ieškodama raudonėlių, miltų ir kepimo miltelių, pastebėjau besibaigiantį džiovintų spanguolių pakelį. Pagalvojau – kodėl gi neįnešus į savo kepinį dar daugiau egzotikos?“ – dėsto Atėnė, pristatanti ir pietums, ir užkandžiams tinkamą pyragą.

Skaitytojos Atėnės nuotr./Pyragas su fetos sūriu ir alyvuogėmis
Skaitytojos Atėnės nuotr./Pyragas su fetos sūriu ir alyvuogėmis

Ingredientai:

  • 300 g. fetos sūrio
  • 250 g miltų
  • 150 g juodųjų alyvuogių
  • 3 vnt. kiaušinių
  • 2 raudonosios saldžiosios paprikos
  • 100 ml jogurto (natūralaus graikiško)
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • lašelis egzotikos – saujelė džiovintų spanguolių
  • pora šaukštų alyvuogių aliejaus
  • didesnis žiupsnelis džiovintų raudonėlių
  • mažesnis žiupsnelis druskos
Skaitytojos Atėnės nuotr./Pyragas su fetos sūriu ir alyvuogėmis
Skaitytojos Atėnės nuotr./Pyragas su fetos sūriu ir alyvuogėmis

Gaminimas:

  • Miltus, kepimo miltelius, raudonėlį ir druską sumaišome inde. Į jį supilame gerai išplaktus kiaušinius, graikišką jogurtą, alyvuogių aliejų.
  • Į kuo mažesnius gabalėlius smulkiname sūrį, alyvuoges (jeigu reikia, nukauliname jas), paprikas ir spanguoles. Suberiame į bendrą masę ir gerai išmaišome, kad visas turinys pasiskirstytų tolygiai.
  • Perkeliame visą masę į kepimo indą. Būsimo pyrago viršų galime papuošti keliomis pusiau smulkintomis alyvuogėmis. Dedame į orkaitę, įkaitintą iki 180ºC temperatūros, ir kepame apie valandą.
  • Valgome šiltą arba atvėsusį. O geriausia – paragauti ir šiltą, ir šaltą.

SKANAUS!

15min skaitytojos Atėnės pyragas dalyvauja prekybos tinklo „NORFA“ pyragų receptų konkurse. Konkurso laimėtojams jau ruošiami trys „Piemenėlio“ produktų rinkiniai.

Savo išbandytų pyragų receptus su nuotraukomis siųskite el. paštu konkursai@15min.lt iki sausio 31 d., 23:59 val. Nesnauskite! Kepkite, fotografuokite, aprašykite ir dalinkitės!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs