Atsargos su burokėliais: rauginti ir marinuoti su įvairiausiais priedais

Gali atrodyti, kam tuos burokėlius konservuoti, jei jie puikiausiai sulaukia pavasario? Tačiau juk rauginame, marinuojame ne tik dėl to, kad išsaugotume gėrybes, bet ir kad pasimėgautume naujais jų skoniais!
Marinuoti burokėliai
Marinuoti burokėliai / Vida Press nuotr.
Rauginti burokėliai
Receptas: Naminiai rauginti burokėliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 122
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 1.50 kg (pageidautina mažesnių)
Česnakai: 1.00 vnt. (galva)
Laurų lapai: 5.00 vnt.
Kvapnieji pipirai: 10.00 vnt.
Druska: 2.00 arbat. š.
Vanduo: 2.00 l
Duona: 1.00 riekės (maža riekelė; keptos naudojant natūralų raugą)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia užvirinkite vandenį ir sumaišykite su druska. Visiškai atvėsinkite.

2. Žalius burokėlius nulupkite ir supjaustykite ketvirčiais (jei burokėliai dideli – galite supjaustyti riekelėmis). Burokėlius sudėkite į stiklinį arba keraminį indą, ten pat dėkite lauro lapus, kvapiuosius pipirus bei skersai per pusę perpjautą česnako galvą (jos nereikia nulupti, dėkite su visais lukštais) ir riekelę ruginės duonos. Pabaigoje viską užpilkite vandeniu su druska (visi ingredientai turi būti visiškai padengti vandeniu).

3. Indą (pvz., stiklainį) su taip paruoštais burokėliais uždenkite gabalėliu marlės ir pastatykite kur nors šiltai (tačiau ne pernelyg šiltai – kambario temperatūra, kur nors arčiau radiatoriaus arba kaitlentės kuo puikiausiai tiks!).

4. Per kelias pirmas dienas skystis ims putoti, burbuliuoti – tai visiškai normalu, nesibaiminkite, prasideda fermentacijos procesas. Tačiau stebėkite paviršių, kad neatsirastų pelėsis ant išbrinkusios duonos. Jei atsiras, nuimkite nuo viršaus susidariusį pelėsį ir vėl palikite rūgti, kartkartėmis stebėdami. Duoną patartina iš indo su rūgstančiais burokėliais išimti po 2–3 dienų, ir palikti toliau viską rūgti.

5. Burokėlių raugas (skystis) skaniausias po 5–7 dienų. Tuo pat metu labai skanūs ir burokėliai (jie kieti, traškūs, švelniai rūgštūs). Tačiau čia kaip su raugintais agurkais – vieni mėgsta mažiau įrūgusius, kiti – daugiau, tad ragaukite ir spręskite, kas skaniausia jums.

6. Aš burokėlių raugą perkošiu per labai tankų sietelį, supilu į stiklinį indą ir laikau jį šaldytuve, naudoju pagardinti burokėlių sriubai (kiekį parašyti labai sunku – tiesiog pilu ir ragauju) arba tada, kai verdu skaidrius (geriamus) lenkiškus barščius. Raugintus burokėlius taip pat laikau šaldytuve, sandariai uždengtame inde. Valgau juos vienus arba įpjaustau į salotas, mišraines.

Suskleisti
Burokėliai, marinuoti su kmynais ir bazilikais
Receptas: Burokėliai, marinuoti su kmynais ir bazilikais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.6 / 28
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 400.00 g
Kmynai: 5.00 g („Santa Maria“)
Druska: 1.00 žiupsnelis (SANTA MARIA akmens druskos (malūnėlyje))
Aliejus: 150.00 g (vynuogių sėklų)
Bazilikai: 10.00 g (šviežių)
Kaip gaminti
  1. Vandenyje virkite burokėlius, kol suminkštės.
  2. Nuskuskite burokėlius ir supjaustykite norimo dydžio kubeliais.
  3. Aliejuje švelniai pakepinkite kmynus, suberkite supjaustytus burokėlius ir kepkite dar 5 min. Paskaninkite SANTA MARIA akmens druska.
  4. Nuimkite keptuvę nuo ugnies, užberkite iš anksto sukapotų bazilikų ir išmaišykite.
  5. Mišinį su aliejumi supilkite į stiklainį.

„Santa Maria“ receptas.

Suskleisti
Burokėliai, marinuoti svarainių sultyse
Receptas: Burokėliai, marinuoti svarainių sultyse
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 78
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 1.00 kg (virtų)
Vanduo: 1.00 l
Svarainiai: 250.00 g (250 ml - sulčių)
Druska: 1.00 valg. š. (1 - 2)
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Burokėlius sutarkuokite arba supjaustykite plonais griežinėliais ir sudėkite į stiklainius.
  2. Užpilkite iš likusių recepto sudedamųjų dalių pagamintu verdančiu marinatu ir sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Su medumi marinuoti burokėliai ir svogūnai
Receptas: Su medumi marinuoti burokėliai ir svogūnai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.9 / 37
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 1.00 kg
Svogūnai: 4.00 vnt.
Actas: 200.00 ml (raudono vyno - marinatui)
Medus: 200.00 g (marinatui)
Vanduo: 300.00 ml (marinatui)
Kaip gaminti
  1. Burokėlius nuplaukite ir išvirkite. Nulupkite ir sutrinkite stambia trintuve arba supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.
  2. Nulupkite ir supjaustykite svogūnus. Susmulkintas daržoves sumaišykite, sukrėskite į stiklainius. Į puodą supilkite marinato produktus, kaitinkite, kol ištirps medus.
  3. Užpilkite ant daržovių stiklainiuose. Sandariai uždarykite, laikykite šaltai.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Burokėliai, marinuoti su actu
Receptas: Burokėliai, marinuoti su actu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 302
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 1.00 kg
Vanduo: 1.00 l
Druska: 1.00 valg. š.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Actas: 9.00 valg. š. (9 proc.)
Laurų lapai: 4.00 vnt.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (kvapnieji)
Kaip gaminti
  1. Nuplautus burokėlius išvirkite, nulupkite ir supjaustykite (arba stambiai sutarkuokite).
  2. puodą supilkite vandenį, actą, suberkite visus prieskonius ir užvirinkite.
  3. Suverskite burokėlius, vėl užvirinkite. Iš užkaitinto mišinio išgriebkite laurų lapus ir pipirų žirnelius.
  4. Išpilstykite į sterilizuotus stiklainius, sandariai uždarykite.

Taip paruošti burokėliai labai tinka sriuboms, šaltibarščiams, garnyrui.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Burokėlių mišrainė
Receptas: Burokėlių mišrainė
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 105
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 2.00 kg
Morkos: 2.00 kg
Svogūnai: 1.00 kg
Obuoliai: 1500.00 g (antaninių)
Aliejus: 500.00 ml
Kmynai: 1.00 žiupsnelis
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (žirnelių)
Kaip gaminti
  1. Nuplautus burokėlius ir morkas išvirkite, nulupkite ir stambiai sutarkuokite.
  2. Puode įkaitinkite aliejų, sumeskite nuluptus ir kubeliais supjaustytus svogūnus ir apkepkite.
  3. Obuolius nuplaukite ir sutarkuokite. Į didoką puodą sukrėskite obuolius, svogūnus, burokėlius ir morkas. Įmeskite kelis laurų lapelius, pipirų žirnelius, pagardinkite kmynais, druska, cukrumi ir ant mažos ugnies troškinkite 15–20 minučių.
  4. Ištroškintą mišrainę supilkite į pasiruoštus stiklainius, dėkite juos į puodą su vandeniu, pridenkite dangteliais ir kaitinkite 15 minučių. Paruoštus konservus sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų