Atvelykio pusryčiams – patiekalai iš kiaušinių visai šeimai. 4 receptai

Jau nuo seno pirmasis sekmadienis po Velykų žinomas kaip Atvelykis, arba kitaip – vaikų Velykėlės. Senovės lietuviai šią dieną laikė paskutine poilsio ir svečiavimosi diena prieš didžiuosius pavasario darbus laukuose. Mūsų laikais Atvelykis tampa proga visai šeimai susiburti, vaikams darsyk pasmaližiauti šventiniais gardėsiais ir ridenti margučius.
Špinatų omletas su sūriu ir pomidorais
Špinatų omletas su sūriu ir pomidorais / Vida Press nuotr.

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad Atvelykis – puiki proga pasigaminti kasdienių patiekalų iš kiaušinių bei kartu su šeima sėsti prie šventinio pusryčių stalo.

Pranešime žiniasklaidai cituojamos A.Rasmussen teigimu, įvairiai paruošti kiaušiniai – vienas populiariausių patiekalų pusryčiams, nesvarbu, ar tai darbo dienos, ar šventinio savaitgalio rytas.

„Kiaušinius esame įpratę virti, kepti, dėti į salotas ar kitus patiekalus ir net gruzdinti, tačiau jų panaudojimo galimybės – kur kas platesnės. Kiaušiniai yra vienas iš nedaugelio produktų, derančių beveik su viskuo, todėl per Atvelykį galite pasigaminti tiek šaltų užkandžių, tiek sriubų ar net keksiukų“, – sako A.Rasmussen ir dalijasi keliais naujais receptais

Paprikoje keptas kiaušinis

Ingredientai:

  • 2 raudonosios paprikos;
  • 4 kiaušiniai;
  • 30 g tarkuoto kietojo sūrio;
  • druskos;
  • maltų juodųjų pipirų;
  • šlakelis alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Paprikas nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išimkite sėklas.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros.

3. Į kiekvieną paprikos puselę įmuškite po kiaušinį ir pabarstykite mėgstamais prieskoniais.

4. Įdarytas paprikas sudėkite viena šalia kitos į kepimo indą ir dėkite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 20 minučių.

5. Kiaušiniams iškepus, griežinėlius pabarstykite tarkuotu sūriu.

6. Patiekite su šviežiomis daržovėmis ir juoda duona.

Vida Press nuotr./Kiaušiniais ir kitais priedais įdaryta kepta paprika
Kiaušiniais ir kitais priedais įdaryta kepta paprika / Vida Press nuotr.

Žaismingi įdaryti kiaušiniai-peliukai

Ingredientai:

  • 6 kiaušiniai;
  • 150 g virtos dešros;
  • 60 g tarkuoto fermentinio sūrio;
  • 2 ridikėliai;
  • 20 g tarkuotų morkų;
  • keli salotų lapai;
  • druskos;
  • maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Kiaušinius kietai išvirkite, užpilkite šaltu vandeniu ir šiek tiek palaikykite. Vėliau juos nulupkite, perpjaukite pusiau ir išimkite trynius.

2. Baltymų puseles sudėkite į atskirą dubenį.

3. Į kitą indą sukrėskite mažais gabalėliais supjaustytą virtą dešrą, sudėkite tarkuotą fermentinį sūrį, pagardinkite druska ir pipirais bei viską gerai išmaišykite.

4. Paruošta mase įdarykite kiaušinių puseles ir išdėliokite ant lėkštėje patiestų salotų lapų.

5. Iš pjaustytų ridikėlių atskirai pasidarykite peliuko ausytes, iš pipirų – akis, o iš morkos – nosytes.

Vida Press nuotr./Kiaušinis-peliukas
Kiaušinis-peliukas / Vida Press nuotr.

Orkaitėje kepti kiaušiniai su daržovėmis

Ingredientai:

  • 4 kiaušiniai;
  • 8 pievagrybiai;
  • 4 riekelės virto kumpio;
  • 40 g šviežių špinatų;
  • 50 g tarkuoto kietojo sūrio;
  • keli gabalėliai brokolio;
  • svogūnų laiškų;
  • keli sviesto kubeliai;
  • druskos;
  • maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Kepimo indelių dugną pabarstykite sūriu. Tuomet sudėkite špinatus, brokolio gabalėlius, griežinėliais pjaustytus pievagrybius, smulkiai pjaustytą kumpį, sviesto kubelius ir ant viršaus įmuškite kiaušinį.

2. Užberkite šiek tiek druskos ir maltų juodųjų pipirų. Ingredientus paskirstykite proporcingai pagal norimą pagaminti keptų kiaušinių su daržovėmis kiekį.

3. Indelius su paruoštu mišiniu kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių – priklausomai nuo norimo kiaušinių kietumo.

4. Vėliau ant viršaus užberkite pjaustytus svogūnų laiškus ir patiekite ant stalo.

Knygos „Balansas: Skanus maistas ir sveikos gyvensenos idėjos aktyviems žmonėms“ / R. Daškevičiaus nuotr./Keptas kiaušinis su brokoliu
Keptas kiaušinis su brokoliu / Knygos „Balansas: Skanus maistas ir sveikos gyvensenos idėjos aktyviems žmonėms“ / R. Daškevičiaus nuotr.

Kumpio ir kiaušinių keksiukai su sūriu

Ingredientai:

  • 4 kiaušiniai;
  • 8 riekelės virto kumpio;
  • 6 pievagrybiai;
  • 1 pomidoras;
  • 80 ml pieno;
  • 60 g tarkuoto fermentinio sūrio;
  • 30 g grietinės;
  • šiek tiek svogūnų laiškų;
  • petražolių;
  • krapų;
  • druskos;
  • maltų juodųjų pipirų;
  • šlakelis aliejaus kepimui.

Gaminimas:

1. Pievagrybius smulkiai supjaustykite ir trumpai apkepkite keptuvėje.

2. Pomidorą, svogūnų laiškus ir žalumynus taip pat supjaustykite.

3. Kiaušinius išplakite su pienu ir grietine bei į plakinį įdėkite smulkintus žalumynus.

4. Į keksiukų formas sudėkite kumpio riekeles, o į jas sudėkite pievagrybius, pomidorą ir viską užpikite kiaušinio ir žalumynų plakiniu. Ant viršaus užbarstykite sūrio.

5. Keksiukus kepkite 180 °C laipsnių orkaitėje apie pusvalandį.

Projekto partnerio nuotr./Keksiukai
Keksiukai / Projekto partnerio nuotr.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
LEA kviečia seną katilą keisti nauju šilumos siurbliu. Pasinaudojus skiriamomis dotacijomis galima sutaupyti net iki 90 proc. šilumos siurblio kainos
Reklama
6 Juodkalnijos perlai – kurį kurortą rinksitės jūs?
Reklama
Geras regėjimas be akinių ir kontaktinių lęšių – tik 699 Eur abiems akims, operaciją atliekant Vilniaus klinikoje „Naujas regėjimas“
Reklama
Gyvenimas ant upės kranto – Nemuno vingyje iškilo 38 sklypų kvartalas „Druskininkų slėnis“