Reikės:
- cukinijų (jaunesnių, neperaugusių),
- šiek tiek acto 9% (priklausomai nuo stiklainių dydžio, žr. receptą),
- šiek tiek cukraus,
- šiek tiek druskos (paprastos rupios),
- šiek tiek krapų,
- šiek tiek česnako,
- šiek tiek kvapiųjų pipirų.
Paruošimo būdas:
1. Cukinijas supjaustome 1 - 1.5 cm storio gabalėliais. Aš pjausčiau figūriniu peiliu, taip dar gražiau.
2. Į 500 ml stiklainį beriame: 1 šaukštą (su kaupu) cukraus, 1 šaukštelį (su vos kaupeliu) druskos, 2 šaukštus acto.
3. Į 750 ml stiklainį beriame: 1 šaukštą su kaupu ir 1 nubrauktą šaukštą cukraus, 1 šaukštelį su kaupu druskos, 3 šaukštus acto.
4. Į kiekvieną stiklainį dedame po pora žirnelių kvepiančių pipirų, šiek tiek krapų ir 1 - 2 skilteles česnako (supjaustytas riekelėmis). Jeigu mėgstate, labai tinka įdėti garstyčių grūdelių, kalendros, gelsvės lapelį.
5. Į stiklainius talpiai sudedame supjaustytas cukinijų riekeles. Jas užpilame verdančiu vandeniu, pridengiame stiklainius dangteliais (neužsukame, tik pridengiame) ir statome į puodą (ant jo dugno prieš tai patieskite rankšluostėlį, jog stiklainiai neįtrūktų). Į puodą pripilame šilto vandens tiek, kad apsemtų 3/4 stiklainio, ir užkaičiame.
6. Kai puode vanduo užverda, paverdame 5 minutes, ištraukiame ir sandariai užsukame dangteliais. Jeigu kažkuriame stiklainyje matytumėte neištirpusio cukraus ar druskos, tiesiog pasukinėkite stiklainį, kol ištirps.
7. Stiklainius apverčiame dangteliais žemyn, šiltai apklojame ir paliekame, kad visiškai atvėstų.
Dėkojame Audronei už receptą!