Šaltibarščių pagrindui naudojamas kefyras gali būti keičiamas nesaldintu augaliniu pienu (geriausia – sojų), kuriam kefyro konsistenciją suteiks citrinos sultys arba obuolių actas. Norint dar rūgštesnių ir tirštesnių šaltibarščių, į šį skystį galima įmaišyti nesaldinto sojų jogurto.
Kitas variantas – saulėgrąžų branduolių „kefyras“, kuris ne ką prasčiau atkartoja tradicinių šaltibarščių skonį. Svarbu nepamiršti dviejų dalykų: saulėgrąžas būtina išmirkyti bei gerai perskalauti po mirkymo. Tai padeda sumažinti ryškų saulėgrąžų skonį bei leidžia sukurti vientisesnę tekstūrą.
Pristatome 3 receptus, gerai iliustruojančius kiekvieną iš minėtų šaltibarščių variantų. Išsirinkite, kuris skaniausias jums!
Šaltibarščiai su sojų pienu
Ingredientai:
- 3–4 vidutinio dydžio agurkai;
- 1 stiklainis (500 ml) marinuotų burokėlių;
- 1 l nesaldinto sojų pieno;
- 2–3 valg. šaukšt. obuolių acto (galima keisti citrinos sultimis);
- 4–5 ridikėliai;
- šiek tiek svogūnų laiškų ir krapų;
- druskos;
- 1/4 mažo svogūno.
Gaminimas:
1. Burokėlius dubenyje sumaišome su tarkuotais agurkais, smulkintais ridikėliais, svogūnų laiškais, krapais ir svogūnu.
2. Atskirame inde sumaišome sojų pieną ir obuolių actą. Nuo acto sojų pienas sutirštės ir taps panašesnis į kefyrą. Rekomenduojame pilti pieną į actą, o ne atvirkščiai. Tuomet gautą skystį pilame ant daržovių ir gerai išmaišome.
3. Pagamintą šaltąją sriubą papuošiame krapais ir patiekiame su virtomis bulvėmis.
Šaltibarščiai su sojų jogurtu
Ingredientai:
- 1 l nesaldinto sojų pieno;
- 1 citrina;
- 400 g nesaldinto natūralaus skonio sojų jogurto;
- 2 stiklainiai (2 x 500 ml) marinuotų burokėlių (rekomenduojame marinuotus obuolių sultyse);
- 4–5 maži agurkėliai, smulkiai supjaustyti;
- ryšelis svogūnų laiškų;
- ryšelis krapų;
- žiupsnelis juodosios druskos.
Gaminimas:
1. Į puodą išspaudžiame vienos citrinos sultis ir po truputį pilame sojų pieną. Palaukiame 5 minutes, kol pienas sutirštės. Galime pamaišyti šluotele, kad skystis taptų vientisesnis, be gumuliukų.
2. Į masę sudedame jogurtą, burokėlius (jei naudojate marinuotus obuolių sultyse, pilkite su marinatu), smulkiai pjaustytus agurkus, svogūnų laiškus, krapus. Pagal skonį beriame druskos.
3. Prieš valgant šaltibarščius rekomenduojame atšaldyti šaldytuve ir tiekti su karštomis keptomis bulvėmis.
Šaltibarščiai su saulėgrąžų kefyru
Ingredientai:
- 100 g saulėgrąžų branduolių (išmirkytų bent keletą valandų);
- 3–4 trumpavaisiai agurkai;
- 1 stiklainis (500 ml) marinuotų burokėlių;
- 50 g svogūnų laiškų;
- 30 g krapų;
- truputis įprastos ir juodosios druskos;
- truputis maltų juodųjų pipirų;
- 1–2 valg. šaukšt. obuolių acto/šlakelis citrinos sulčių.
Gaminimas:
1. Agurkus stambiai sutarkuojame burokine tarka arba šiaudeliais. Smulkiai supjaustome svogūnų laiškus ir krapus. Beriame į dubenį ar puodą kartu su marinuotais burokėliais.
2. Mirkytas saulėgrąžas gerai nuplauname ir beriame į elektrinį trintuvą. Įpilame vandens tiek, kad apsemtų saulėgrąžas ir gerai viską sutriname iki vientisos masės. Tuomet įpilame dar apie 1,5 l vandens ir dar kartą sumaišome trintuvu. Gautą skystį supilame į dubenį su daržovėmis.
3. Rūgštingumą reguliuojame obuolių actu arba citrinos sultimis (pilkite tiek, kokio rūgštumo norisi). Paskaniname maltais juodaisiais pipirais ir druska (paprasta ir juodąja, jei norisi kiaušinio skonio).
4. Patiekiame su virtomis bulvėmis.
Šio straipsnio publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas skatina atrasti augalinio maisto naudą bei skonių įvairovę. Visą vasarą dairykitės įdomiausių straipsnių augalinės mitybos temomis!
Už receptus dėkojame Valgykime sveikiau ir Plantasticka.