Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

auGalingas iššūkis: keksiukai su daržovėmis ir įdomus braškių džemas

Visiems mums naudinga valgyti daugiau daržovių. Taip pat svarbu rinktis įvairesnius ir įdomesnius patiekalus. Galbūt ryžtumėtės bent kartą per savaitę atsisakyti mėsos ir mėgautis daržovėmis, kruopomis ir ankštiniais produktais? Padėsime lengviau tam ryžtis kartu su iššūkiu „Tapk auGalingas“. Jūsų dėmesiui – veganiškų receptų dvejetukas.
auGalingi patiekalai
auGalingi patiekalai / Tinklaraštininkės nuotr.

Nesaldūs keksiukai su daržovėmis

Ingredientai:

  • 350 g avinžirnių miltų;
  • 450 ml vandens;
  • 100 g saulėje džiovintų pomidorų;
  • 250 g pievagrybių;
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas;
  • 2 skiltelės česnako;
  • kelios saujos smulkintų svogūnų laiškų;
  • 40 g mielių dribsnių arba tarkuoto fermentinio sūrio;
  • 2 arbat. šaukšt. ciberžolės;
  • 1 arbat. šaukšt. raudonosios paprikos miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1/2 arbat. šaukšt. pipirų;
  • 1/2 arbat. šaukšt. rozmarino miltelių;
  • 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. malto kumino;
  • 1 valg. šaukšt. aliejaus (kepimui).

Gaminimas:

1. Pievagrybius, česnakus ir svogūnus susmulkiname. Keptuvėje įkaitiname aliejų, sudedame svogūnus, česnakus ir kelias minutes pakepiname. Tuomet į keptuvę sudedame pievagrybius ir maišydami kepame apie 10 minučių ant nedidelės ugnies.

2. Atskirame dubenyje sumaišome miltus su kepimo milteliais ir prieskoniais. Į miltų mišinį pilame vandenį ir šluotele išmaišome.

3. Pomidorus susmulkiname ir kartu su mielių dribsniais ar sūriu sudedame į miltų mišinį. Į miltų mišinį sudedame ir apkeptus pievagrybius su svogūnais ir česnakais. Viską gerai išmaišome.

4. Orkaitę įkaitiname iki 180°C temperatūros. Keksiukų formeles ištepame aliejumi (o dar geriau kepti naudojant specialius popierinius dėkliukus keksiukams).

5. Tešlą paskirstome į formeles ir kepame apie 45 minutes – kol paviršius gražiai apskrus.

6. Tiekiame su mėgstamu padažu, puikiai tinka augalingas jogurtas.

Tinklaraštininkės nuotr. /Nesaldūs daržovių keksiukai
Tinklaraštininkės nuotr. /Nesaldūs daržovių keksiukai

Braškinis džemas su ispaninio šalavijo sėklomis (chia)

Ingredientai:

  • 6 stiklinės braškių;
  • 1/2 stiklinės ispaninio šalavojo (chia) sėklų;
  • 2 valg. šaukšt. cukraus;
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 1 arbat. šaukšt. malto cinamono;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto.

Gaminimas:

1. Sudėdame braškes į nedidelį puodą, įpilame šiek tiek vandens, ir užverdame. Sumažiname ugnį ir verdame 10-15 min.

2. Įpilame citrinos sulčių, pagardiname cukrumi, cinamonu ir vanile. Verdame dar 5 minutes.

3. Išvirtas braškes atvėsiname ir sutriname.

Beriame ispaninio šalavijo sėklas ir gerai išmaišome. Paliekame 1 valandai, kad išbrinktų. Per tą valandą kelis kartus džemą pamaišome. Galiausiai džemą dedame į stiklainiuką ir laikome šaltai iki 7 dienų.

Pastaba: stiklinė – 250 ml.

Tinklaraštininkės nuotr. /Braškių džemas su ispaninio šalavijo sėklomis (chia)
Tinklaraštininkės nuotr. /Braškių džemas su ispaninio šalavijo sėklomis (chia)

Šie receptai – iš ne pelno siekiančio augalinę mitybą populiarinančio projekto „Tapk auGalingas“ ir veganiškos mitybos tinklaraščių (šįkart tai Rima ir Oksana Sveikas receptas). Projektas „Tapk auGalingas“ įkvepia maitintis skaniu ir sočiu maistu, išbandyti naujus dar neragautus patiekalus bei adaptuoti pamėgtus valgius, įtraukiant daugiau augalinių produktų. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?