Nesaldūs keksiukai su daržovėmis
Ingredientai:
- 350 g avinžirnių miltų;
- 450 ml vandens;
- 100 g saulėje džiovintų pomidorų;
- 250 g pievagrybių;
- 1 vidutinio dydžio svogūnas;
- 2 skiltelės česnako;
- kelios saujos smulkintų svogūnų laiškų;
- 40 g mielių dribsnių arba tarkuoto fermentinio sūrio;
- 2 arbat. šaukšt. ciberžolės;
- 1 arbat. šaukšt. raudonosios paprikos miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 1/2 arbat. šaukšt. pipirų;
- 1/2 arbat. šaukšt. rozmarino miltelių;
- 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. malto kumino;
- 1 valg. šaukšt. aliejaus (kepimui).
Gaminimas:
1. Pievagrybius, česnakus ir svogūnus susmulkiname. Keptuvėje įkaitiname aliejų, sudedame svogūnus, česnakus ir kelias minutes pakepiname. Tuomet į keptuvę sudedame pievagrybius ir maišydami kepame apie 10 minučių ant nedidelės ugnies.
2. Atskirame dubenyje sumaišome miltus su kepimo milteliais ir prieskoniais. Į miltų mišinį pilame vandenį ir šluotele išmaišome.
3. Pomidorus susmulkiname ir kartu su mielių dribsniais ar sūriu sudedame į miltų mišinį. Į miltų mišinį sudedame ir apkeptus pievagrybius su svogūnais ir česnakais. Viską gerai išmaišome.
4. Orkaitę įkaitiname iki 180°C temperatūros. Keksiukų formeles ištepame aliejumi (o dar geriau kepti naudojant specialius popierinius dėkliukus keksiukams).
5. Tešlą paskirstome į formeles ir kepame apie 45 minutes – kol paviršius gražiai apskrus.
6. Tiekiame su mėgstamu padažu, puikiai tinka augalingas jogurtas.
Braškinis džemas su ispaninio šalavijo sėklomis (chia)
Ingredientai:
- 6 stiklinės braškių;
- 1/2 stiklinės ispaninio šalavojo (chia) sėklų;
- 2 valg. šaukšt. cukraus;
- 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- 1 arbat. šaukšt. malto cinamono;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto.
Gaminimas:
1. Sudėdame braškes į nedidelį puodą, įpilame šiek tiek vandens, ir užverdame. Sumažiname ugnį ir verdame 10-15 min.
2. Įpilame citrinos sulčių, pagardiname cukrumi, cinamonu ir vanile. Verdame dar 5 minutes.
3. Išvirtas braškes atvėsiname ir sutriname.
Beriame ispaninio šalavijo sėklas ir gerai išmaišome. Paliekame 1 valandai, kad išbrinktų. Per tą valandą kelis kartus džemą pamaišome. Galiausiai džemą dedame į stiklainiuką ir laikome šaltai iki 7 dienų.
Pastaba: stiklinė – 250 ml.
Šie receptai – iš ne pelno siekiančio augalinę mitybą populiarinančio projekto „Tapk auGalingas“ ir veganiškos mitybos tinklaraščių (šįkart tai Rima ir Oksana iš Sveikas receptas). Projektas „Tapk auGalingas“ įkvepia maitintis skaniu ir sočiu maistu, išbandyti naujus dar neragautus patiekalus bei adaptuoti pamėgtus valgius, įtraukiant daugiau augalinių produktų. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!