Daržovių sriuba su riešutų sviestu
(receptą pristato tinklaraštis Ne vištienos kepsnelis)
Ingredientai:
- 1 didelis svogūnas;
- 2 skiltelės česnako;
- 2 nedidelės raudonosios paprikos;
- 2 didelės morkos (300 g);
- 3 vidutinio dydžio bulvės (300 g);
- 1 virta kukurūzo burbuolė (arba 150 g konservuotų kukurūzų);
- 6 valg. šaukšt. žemės riešutų sviesto;
- ½ arbat. šaukšt. kajeno pipirų;
- 3 stiklinės sultinio;
- 1 valg. šaukšt. aliejaus;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- šiek tiek juodųjų pipirų;
- patiekimui: garstyčių daigų ir skrudintų žemės riešutų.
Gaminimas:
1. Supjaustykite svogūnus, paprikas, morkas ir bulves panašaus dydžio mažais kubeliais, nuo burbuolės nupjaukite kukurūzus, česnakus susmulkinkite.
2. Į nedidelį puodą įpilkite 3 stiklines vandens ir įmeskite vieną sultinio kubelį, vandenį užvirkite ir nukelkite nuo ugnies.
3. Į didelį puodą įpilkite šaukštą kokosų aliejaus. Sudėkite svogūnus, po 3 min. sumeskite česnakus ir įberkite kajeno pipirų. Po minutės sudėkite morkas su bulvėm ir patroškinkite apie 4 min. Suberkite paprikas ir kukurūzus, įdėkite riešutų sviesto ir įpilkite sultinio. Gerai išmaišykite, įberkite druskos ir juodųjų pipirų, uždenkite puodą ir palikite kaisti ant mažos ugnies apie 14 min.
4. Paskrudinkite riešutus iki 160°C įkaitintoje orkaitėje 6 min., susmulkinkite ir užbarstykite ant viršaus, taip pat galite uždėti ir garstyčių daigų.
Apelsininis rizotas su moliūgais
(receptą pristato tinklaraštis Ne vištienos kepsnelis)
Ingredientai:
- 300 g rizoto (arborio) ryžių;
- 2 apelsinai;
- 250 g moliūgo;
- 100 g moliūgo sėklų;
- 200 ml kokosų pieno (arba 150 ml kokosų grietinėlės);
- 3–4 valg. šaukšt. maistinių mielių;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 3 valg. šaukšt. sojų padažo;
- 1 arbat. šaukšt. cukraus;
- baziliko;
- raudonėlio;
- pipirų;
- druskos.
Gaminimas:
1. Nuo apelsinių nutarkuokite žievelę ir išspauskite iš jų sultis.
2. Į nedidelį puodą įpilkite 1 l vandens ir apelsinų sultis, įberkite po šaukštelį baziliko ir raudonėlio, šiek tiek juodųjų pipirų, pusę šaukštelio druskos ir virkite 4 min.
3. Supjaustykite moliūgą vienos piršto pagalvėlės dydžio kubeliais.
4. Į didelę keptuvę įpilkite aliejaus, sojos padažo, įdėkite šaukštelį cukraus ir kaitinkite 2 min ant vidutinės ugnies. Tada sudėkite moliūgo sėklas ir kubelius ir pakepkite 3 min. Suberkite ryžius ir dar 3 min juos maišydami pakepinkite.
5. Maždaug 20 min. virkite ryžius, kelis kartus vis įpildami po stiklinę sultinio (kitą stiklinę pilkite tik tada, kai visą skystį ryžiai bus sugėrę).
6. Kai ryžiai taps panašūs į makaronų al dente variantą, įpilkite kokosų pieno, suberkite visą tarkuotą apelsino žievelę, maistines mieles ir paskutinį kartą gerai išmaišykite.
7. Patiekiant galima papuošti svogūnų laiškais, garstyčių daigais, nuluptomis apelsino skiltelėmis.
Šiuos receptus pristato ne pelno siekiantis visuomenės sveikatos projektas „auGalingas pirmadienis“, kartu su veganišką mitybą propaguojančių tinklaraščių autoriais, šįkart tai Ne vištienos kepsnelis. Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!