Daržovių tarta su kreminiu įdaru (be glitimo ir pieno produktų)
(receptas iš tinklaraščio Soulfood)
Ingredientai (8–10 porcijų/26–27 cm skersmens kepimo formai):
tartos pagrindui:
- 150 g migdolų miltų;
- 190 g miltų be glitimo mišinio;
- 60 g nerafinuoto šalto spaudimo kokosų aliejaus;
- 125 ml vandens;
- 3/4 arbat. šaukšt. nerafinuotos druskos.
įdarui:
- 600 g. šilkinio tofu;
- 200 ml migdolų ar kitos mėgstamos augalinės grietinėlės;
- 1/2 arbat. šaukšt. nerafinuotos druskos;
- 1 arbat. šaukšt. džiovinto raudonėlio;
- 1/2 arbat. šaukšt. džiovinto česnako granulių;
- žiupsnelis maltų juodųjų pipirų (pagal skonį).
tartos viršui:
- 1 vidutinio dydžio baklažanas;
- 1 nedidelis sviestinis moliūgas;
- 2 nedidelės jaunos cukinijos.
pastaba: visas daržoves galite keisti kitomis mėgstamomis.
Gaminimas:
1. Iš pradžių pasiruoškite pagrindą. Sumaišykite visus sausus produktus, reikalingus tešlai: migdolų miltus, miltų be glitimo mišinį, druską.
2. Ištirpinkite kokosų aliejų, sumaišykite jį su vandeniu ir viską supilkite į miltų mišinį. Viską gerai išmaišykite ir galiausiai išminkykite, kol gausite vientisą tešlą.
3. Gautą tešlą įsukite į maistinę plėvelę arba dėkite į hermetinį indą ir palikite šaldiklyje apie 30 min. (geriausia tešlą palikti šaldytuve per naktį, kad pastovėtų ir subręstų).
4. Paruoškite įdarą. Į kokteilių plaktuvą ar trintuvą sudėkite visus įdarui reikalingus produktus (tofu pakuotėje esantį skystį nupilkite ir jo nenaudokite), sutrinkite ir paragaukite. Jeigu ko nors trūksta – dabar pats geriausias metas paskaninti.
5. Paruoškite tartos viršų. Pasirinktas daržoves daržovių skustuvu supjaustykite plonomis juostelėmis.
6. Tešlą išimkite iš šaldiklio ar šaldytuvo (ji turėtų būti šiek tiek sutvirtėjusi) ir spaudydami pirštais padenkite ja visą tartos formos dugną tolygiu sluoksniu. Jeigu tešla šiek tiek kimba prie pirštų, pavilgykite juos vandeniu. Visą pagrindą subadykite šakute.
7. Tartos pagrindo viršų uždenkite kepimo popieriumi (kad jis būtų paslankesnis, prieš tai sulamdykite), ant viršaus pilkite žirnių, pupų ar ko tik sugalvosite. Tikslas – ant tartos pagrindo uždėti svorio, kuris neleistų jam kepant kilti.
8. Įkaitinkite orkaitę iki 180C laipsnių temperatūros (kaitinimas viršus/apačia, be vėjelio). Tartos pagrindą kepkite 15 min. su svoriu ant viršaus ir 15 min. be jo.
9. Ant apkepusio pagrindo supilkite pasigamintą įdarą. Iš daržovių juostelių formuokite apskritimą. Kiek pavyks, susukite rankose, po to gautą apskritimą dėkite į tartos vidurį ir likusias daržovių juosteles lipdykite aplink jį jau formoje, kol užpildysite visą formą.
10. Suformavus visą tartos viršų, jį švelniai pabarstykite druska.
11. Dėkite tartą kepti, praėjus 50 min. jos viršų patepkite aliejumi (taip daržovės nesudžius ir paviršius taps blizgus). Viską kepkite dar apie 30 min., arba kol daržovės suminkštės.
12. Iškepusią tartą galite pabarstyti norimomis džiovintomis žolelėmis, atvėsinkite ant grotelių ir dėkite į šaldytuvą bent 4–5 val., geriausiu atveju laikykite per naktį. Atvėsusi ir subrendusi tarta bus pjaustoma, išlaikys formą.
Sūrūs įvairių sėklų krekeriai su morkomis (be glitimo)
(receptas iš tinklaraščio Soulfood)
Ingredientai (1 stiklinė – 200 ml):
- 1 stiklinė grikių miltų;
- 1 stiklinė lukštentų kanapių sėklų;
- 1 stiklinė saulėgrąžų sėklų;
- 1 stiklinė moliūgų sėklų;
- 1/4 stiklinės linų sėmenų (nemaltų);
- 3/4 arbat. šaukšt. nerafinuotos druskos;
- 1 arbat. šaukšt. garstyčių sėklų (jeigu nemėgstate, galite nedėti);
- 1 stiklinė verdančio vandens;
- 3 valg. šaukšt. kepimui tinkamo aliejaus;
- 1 vidutinė morka.
Gaminimas:
1. Sumaišykite birius produktus: moliūgų, saulėgrąžų, kanapių, garstyčių sėklas, linų sėmenis, miltus, druską.
2. Į gautą mišinį supilkite verdantį vandenį, aliejų ir labai smulkiai sutarkuotą morką. Viską gerai išmaišykite.
3. Leiskite tešlai pastovėti 20 min., kad ji šiek tik sutirštėtų, o vėliau padalykite į 2 lygias dalis.
4. 2 kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi ir silikonine mentele ar šaukštu tešlą ant jų išsklaidykite kuo plonesniu sluoksniu.
5. Kepkite iki 160C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje (kaitinimas viršus/apačia, be vėjelio) apie 2 val. Praėjus valandai, stebėkite, kaip kepa (jeigu norisi papildomo traškumo, praėjus valandai galite švelniai patepti aliejumi) – krekeriai turi išdžiūti, apskrusti ir pasidaryti traškūs. Tada jau galite traukti iš orkaitės ir pjaustyti, kol jie karšti arba tiesiog atvėsinti ant grotelių ir sulaužyti gabalėliais.
Atvėsusius krekerius laikykite sandariame inde.
Šie receptai – iš ne pelno siekiančio visuomenės sveikatos projekto „auGalingas pirmadienis“ ir veganiškos mitybos tinklaraščių. Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!