Grikių miltų lietiniai su karamelizuotais obuoliais (be glitimo)
Ingredientai (6 dideliems lietiniams):
blynų tešlai:
- 130 g grikių miltų;
- 1/2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 1/2 arbat. šaukšt. cinamono;
- 1 valg. šaukšt. agavų sirupo ar kito mėgstamo saldiklio;
- 1 valg. šaukšt. tirpinto kokosų aliejaus (galite keisti kitu kepimui tinkamu aliejumi);
- kambario temperatūros vandens ar augalinio pieno (skysčio kiekį pasirinkite pagal tai, kokio storio blynų norite – kuo tirštesnė tešla, tuo storesni blynai) (aš pyliau apie 300 ml).
Gaminimas:
1. Sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir cinamoną. Pilkite kokosų aliejų, agavų sirupą ir po truputį pildami vandenį nuolat maišykite, kol gausite norimą konsistenciją.
2. Kepkite įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus.
obuolių užpilui:
- 1 didelis obuolys
- 1/2 arbat. šaukšt. cinamono;
- 1 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
- 200 ml vandens.
Gaminimas:
1. Nulupkite ir kubeliais supjaustykite obuolį. Viską berkite į keptuvę, barstykite cukrų, pilkite vandenį ir pasirinkę nedidelę kaitrą troškinkite kol taps minkšti. Jeigu reikės – galite šiek tiek įpilti papildomai vandens.
Karamelinis obuolių pyragas su graikiniais rešutais (be glitimo)
- Ingredientai:
- 90 g grikių miltų;
- 60 g nerafinuoto rudojo cukraus (galite keisti kokosų žiedų, Muscovado, Farino cukrumis) + 1 + 1/2 šaukšto cukraus pyrago padengimui;
- 1 kupino arbat. šaukšt. cinamono;
- 3/4 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- žiupsnelis druskos;
- 2 kupini valg. šaukšt. maltų linų sėmenų;
- sauja smulkintų graikinių riešutų;
- 1 didelis obuolys;
- 40 g kokosų aliejaus (kupinas valgomasis šaukštas netirpinto aliejaus);
- 300 ml vandens arba mėgstamo augalinio pieno;
- 1 arbat. šaukšt. burbono vanilės ekstrakto.
Gaminimas:
1. Įjunkite kaisti orkaitę iki 175 laipsnių (kaitinimas viršus + apačia (be vėjelio funkcijos)).
2. Linų sėmenis sumaišykite su 300 ml vandens arba mėgstamo augalinio pieno ir palikite brinkti.
3. Sumaišykite sausus produktus: grikių miltus, cukrų, kepimo miltelius, cinamoną, druską.
4. Sumaišykite brinkintus linų sėmenis, tirpintą kokosų aliejų, burbono vanilę.
5. Sumaišykite skystus ir sausus produktus.
6. Nulupkite ir plonomis skiltelėmis supjaustykite obuolį.
7. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi (naudojau 14,5 cm. skersmens formą). Sluoksniuokite obuolius ir tešlą pakaitomis. Viršų padenkite likusiomis obuolių skiltelėmis.
8. Pyragą kepkite 15-20 min., išėmę iš orkaitės pabarstykite cukrumi ir smulkintais graikiniais riešutais, grąžinkite atgal į orkaitę.
9. Kepkite tol, kol įsmeigus, medinis iešmelis liks sausas, viršuje esantys obuoliai suminkštės ir švelniai paruduos, o cukrus išsilydys (kepiau apie 45-50 min.).
Šie receptai – iš tinklaraščio Soulfood.lt, bendradarbiaujančio su ne pelno siekiančiu visuomenės sveikatos projektu „auGalingas pirmadienis“. Šis projektas įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, o taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!