Avinžirnių humusas su rūkyta paprika
(už receptą dėkojame Maisto Kelionėms)
Ingredientai (4 asm. / paruošimas – apie 15 min):
- 1 skardinė (400 ml) konservuotų avinžirnių;
- 1 citrinos sultys;
- 1 skiltelė česnako
- 4 valg. šaukšt. sezamų pastos (tahinio);
- žiupsnelis druskos;
- 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 arbat. šaukšt. rūkytos paprikos miltelių.
Gaminimas:
1. Jei turite laiko, humusą galite pasigaminti ir iš džiovintų avinžirnių (per naktį išbrinkintų ir išvirtų), bet gaminti iš konservuotų gerokai paprasčiau, o ir skonis nedaug skiriasi. Taigi, imkite maisto trintuvą, į jį įdėkite nuluptą česnako skiltelę, sezamų pastą ir malkite 1–2 minutes.
2. Avinžirnius nukoškite (pasilikite 2–3 šaukštus skysčio) ir suberkite į trintuvą. Įberkite druskos, supilkite alyvuogių aliejų, citrinos sultis ir malkite dar kelias minutes. Jei konsistencija išeina per tiršta, įpilkite šiek tiek pasilikto skysčio ir dar šiek tiek pamalkite.
3. Patiekite pašlakstę šlakeliu alyvuogių aliejaus ir pabarstę rūkytos paprikos milteliais.
Šokoladinis lazdyno riešutų pyragas (be pieno, miltų, kiaušinių)
(už receptą dėkojame SOULFOOD.LT)
Ingredientai (14,5 cm skersmens pyrago formai / 8–10 asm.):
- 440 g moliūgų tyrės (galite pirkti pagamintą arba pasigaminkite patys: nulupkite, išimkite sėklas ir kubeliais supjaustykite 2 vidutinio dydžio sviestinius moliūgus. Sudėkite į skardą ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių (kaitinimas viršus / apačia, be vėjelio). Kepkite, kol suminkštės. Atvėsinkite ir sutrinkite iki vientisos masės.)
- 360 g lazdynų riešutų sviesto;
- 160 g cukraus (galite naudoti tokį, kokį labiausiai mėgstate, čia ypač tinka tamsus nerafinuotas);
- 60 g kokybiškos kakavos;
- 100 g maltų migdolų;
- 2 arbat. šaukšt. cinamono.
Gaminimas:
1. Visus produktus sudėkite į didelį dubenį ir labai gerai išmaišykite.
2. Gautą masę sudėkite į kepimo popieriumi išklotą formą ir dėkite kepti lygiai 1 valandai į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių (kaitinimas viršus / apačia, be vėjelio).
3. Iškepusio pyrago neišimkite iš formos. Prieš tai atvėsinkite ir įdėkite bent 12 val. į šaldytuvą.
4. Atvėsęs ir šaldytuve „subrendęs“ pyragas bus lengvai pjaustomas bei išlaikys formą. Galite dekoruoti, kaip tik sugalvosite.
Šiuos receptus pristato ne pelno siekiantis visuomenės sveikatos projektas „auGalingas pirmadienis“, kartu su veganišką mitybą propaguojančių tinklaraščių autoriais, šįkart tai Ne vištienos kepsnelis. Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!