Bolivine balanda ir raudonaisiais lęšiais įdarytos saldžiosios bulvės
(receptas iš tinklaraščio Pick Up Limes)
Ingredientai (paruošimas: 10 min./kepimas: 45 min.):
pagrindui:
- 4 vidutinio dydžio saldžiosios bulvės.
įdarui:
- 1 arbat. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 2 svogūnų laiškai, smulkiai supjaustyti;
- 1 vidutinio dydžio geltonasis svogūnas, supjaustytas;
- 2 česnako skiltelės, sutraiškytos;
- 100 g sausų raudonųjų lęšių, perskalautų;
- 90 g bolivinės balandos;
- 0,5 daržovių sultinio kubelio;
- 1 arbat. šaukšt. „Sambal“ čili padažo (galite nusipirkti arba pasigaminti namie);
- 0,5 arbat. šaukšt. maltų kmynų;
- 0,5 arbat. šaukšt. maltų kalendrų;
- 1 arbat. šaukšt. kario miltelių;
- 0,5 brokolio galvos, supjaustytos į kąsnio dydžio gabaliukus;
- 1 vidutinio dydžio geltonoji paprika, supjaustyta.
padažui:
- 60 ml sezamų pastos tahini;
- 1 valg. šaukšt. balzamiko acto;
- 2 arbat. šaukšt. sojos padažo;
- 30 ml vandens.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C laipsnių temperatūros.
2. Subadykite saldžias bulves su šakute keliose vietose, išklokite kepimo formą folija, tolygiai išdėliokite ir įdėkite kepti apie 45 min. Įpusėjus laikui bulves reiktų apversti.
3. Į gilią keptuvę ar puodą įdėkite supjaustytus svogūnus ir jų laiškus. Kaitinkite ant karštos ugnies. Įpilkite apie 30 ml (2 šaukštus) vandens, kad neprikeptų. Karts nuo karto pamaišykite, kol svogūnai taps skaidrūs ir pageltonuos – apie 5 minutes. Įdėkite sutraiškytą česnaką bei sojos padažą ir kepkite dar 2 minutes, įpilant šiek tiek vandens, jei reikia.
4. Sudėkite visus ingredientus, pradedant raudonais lęšiais ir baigiant kario milteliais į tą patį puodą/gilią keptuvę, įpilkite 2 puodelius vandens, padidinkite karštį, kol užvirs, ir sumažinkite ugnį, kad turinys tiesiog burbuliuotų. Puodo dangtį palikite pradengtą. Kaitinkite dar 10 min.
5. Sudėkite brokolį ir papriką, gerai įmaišykite, uždenkite puodą ir leiskite pasitroškinti dar 5 min.
6. Padažą pagaminsite tiesiog sudėję visus ingredientus į mažą dubenėlį ir išmaišę.
7. Padažą ir įdarą galite sumaišyti kartu, arba užpilti padažą ant įdaro ir saldžiųjų bulvių.
Nesaldūs avinžirnių miltų keksiukai su daržovėmis
(receptas iš tinklaraščio Follow your spoon)
Avinžirnių miltuose gausu baltymų – 100 g jų yra net 22 g! Taip pat tai puikus skaidulinių medžiagų, kalio, magnio, geležies ir B grupės vitaminų šaltinis.
Keksiukai išeina minkšti, purūs ir labai skanūs! Jie net nespėjo atšalti ir greitai dingo nuo stalo, bet, manome, turėtų būti skanūs ne tik šilti, bet ir šalti.
Ingredientai (6 keksiukams):
- 1/2 puodelio avinžirnių miltų;
- 1/2 puodelio + 2 šaukštų vandens;
- 1 arbat. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 valg. šaukšt. maistinių mielių dribsnių;
- 1/2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 1/8 arbat. šaukšt. druskos;
- žiupsnis pipirų;
- 1/4 arbat. šaukšt. žolelių prieskonių;
- 1/4 arbat. šaukšt. ciberžolės;
- 1/2 paprikos;
- keli griežinėliai cukinijos;
- žiupsnis česnakų miltelių;
- pipirų;
- druskos;
- mėgstamų prieskonių.
Gaminimas:
1. Visus ingredientus (nuo avinžirnių miltų iki ciberžolės) sumaišome dubenyje ir atidedame į šoną.
2. Daržoves supjaustome kubeliais ir kelias minutes pakepiname kepuvėje, bebaigiant kepti įmaišome prieskonius. Pakeptas daržoves įmaišome į tešlą.
3. Tešlą paskirstome į silikonines keksiukų kepimo formeles ir kepame įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje 15 min.
4. Išjungiame orkaitę ir paliekame keksiukus jos viduje dar 5 min.
Šiuos receptus pristato ne pelno siekiantis visuomenės sveikatos projektas „auGalingas pirmadienis“. Šis projektas įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!