Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

auGalingas pirmadienis: lęšių ir pievagrybių kotletukai ir avižiniai sausainiai su datulėmis

Kiekvienam iš mūsų į naudą valgyti daugiau daržovių, rinktis įvairesnius, įdomesnius patiekalus. Net ir didžiosios žiemos šventės – Kūčios, o ir Kalėdos bei Naujųjų metų sutikimas – gali būti švenčiamos atsisakius visų gyvūninės kilmės produktų. Kartu su projektu „auGalingas pirmadienis“ ir jam talkinančiais tinklaraštininkais siūlome jums veganiškų receptų duetą.
auGalingi patiekalai
auGalingi patiekalai / Tinklaraščio archyvo nuotr.

Lęšių ir pievagrybių kotletukai

Ingredientai (4 didesniems arba 6 mažesniems kotletukams):

  • 6 pievagrybiai;
  • 1 nedidelis svogūnas;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 1/2 puodelio virtų ar konservuotų lęšių;
  • 1/3 puodelio graikiškų riešutų;
  • 2 šaukšteliai pomidorų pastos;
  • 1/2 šaukštelio rūkytos paprikos miltelių;
  • 1/2 šaukštelio prieskoninių žolelių;
  • 1/4 šaukštelio ciberžolės;
  • po žiupsnį druskos, pipirų;
  • 3 šaukštai grikių arba avižų miltų;
  • aliejaus (kepimui).

Gaminimas:

1. Pievagrybius ir svogūną supjaustome kubeliais, ir pakepame keptuvėje su trupučiu aliejaus. Bebaigiant kepti, įmaišome ir susmulkintą česnaką.

2. Į virtuvinį kombainą dedame riešutus, iškepusius pievagrybius su svogūnais ir visus likusius ingredientus, išskyrus miltus. Viską gerai sumalame iki vientisos masės. Galiausiai dedame miltus ir vėl sumalame.

3. Iš gautos masės rankomis formuojame kotletukus ir kepame keptuvėje su trupučiu aliejaus iš abiejų pusių po kelias minutes.

Pagardinti galima jogurtiniu padažu ar avokadų majonezu.

Tinklaraščio archyvo nuotr./Lęšių ir pievagrybių kotletukai
Tinklaraščio archyvo nuotr./Lęšių ir pievagrybių kotletukai

Avižiniai sausainiai sui datulėmis

Sotūs, skanūs, desertiški ir sveiki – tokie yra šie sausainiai, kuriuos galima valgyti ir pusryčiams. Juk jie beveik kaip košė, tik kitu pavidalu!

Ingredientai (10–12 sausainių):

  • 1 puodelis greitai paruošiamų avižinių dribsnių;
  • 1 puodelis viso grūdo avižinių dribsnių;
  • 3 šaukštai kokosų miltų;
  • žiupsnis druskos;
  • 10 datulių;
  • 1/2 puodelio augalinio pieno;
  • 3 šaukštai riešutų sviesto;
  • sauja šokolado gabaliukų, riešutų ar džiovintų vaisių, uogų.

Gaminimas:

1. Dubenyje sumaišome avižinius dribsnius, miltus, druską ir pasirinktus priedus, pvz., šokolado gabaliukus.

2. Datules elektriniu smulkintuvu (blenderiu) arba kokteilinėje gerai sutriname su augaliniu pienu. Gautą masę pilame į dubenį su avižiniais dribsniais, taip pat dedame riešutų sviestą ir viską gerai išmaišome.

3. Rankomis formuojame sausainius ir kepame juos iki 180 °C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 15–18 min., kol gražiai paruduoja.

4. Atvėsiusius sausainius laikome sandarioje dėžutėje.

Tinklaraščio archyvo nuotr./Avižiniai sausainiai su datulėmis
Tinklaraščio archyvo nuotr./Avižiniai sausainiai su datulėmis

Šiuos receptus pristato ne pelno siekiantis visuomenės sveikatos projektas „auGalingas pirmadienis“ ir tinklaraštis Follow your spoon. Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?