Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

auGalingas pirmadienis: makaronų-grybų apkepas ir kopūstai stipriai kitaip

Kiekvienam iš mūsų į naudą valgyti daugiau daržovių, rinktis įvairesnius, įdomesnius patiekalus. Galbūt tradicija galėtų tapti įprotis pirmadieniais atsisakyti mėsos ir mėgautis daržovėmis, kruopomis, ankštiniais. Padėsime lengviau tam ryžtis kartu su projektu „auGalingas pirmadienis“. Jūsų dėmesiui – veganiškų receptų duetas.
auGalingi patiekalai
auGalingi patiekalai / Tinklaraščio archyvo nuotr.

Makaronų ir grybų apkepas

Ingredientai:

  • 230 g kietagrūdžių makaronų (fusilli formos);
  • 300 g pievagrybių;
  • 1 paprika;
  • saujelė džiovintų baravykų;
  • 1 jauna cukinija;
  • 1 valg. šaukšt. skysto dūmo arba mėgstamų prieskonių;
  • 2 česnako skiltelės;
  • 1 arbat. šaukšt. džiovintų smulkintų žolelių (bazilikų, mėtų, raudonėlių);
  • druskos;
  • aliejaus.

„sūrio“ padažui:

  • 70 g anakardžių;
  • 325 ml karšto vandens (galima naudoti karštą vandenį, sumaišytą su vandeniu, likusiu nuo džiovintų baravykų);
  • 20 g tapijokos krakmolo;
  • 2 valg. šaukšt. maistinių mielių dribsnių;
  • 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
  • 0,5 arbat. šaukšt. rūkytos paprikos;
  • 0,25 arbat. šaukšt. česnako granulių arba 1 skiltelė česnako.

Gaminimas:

1. Džiovintus baravykus užpilti karštu vandeniu.

2. Keletą minučių pavirti anakardžius, kol suminkštės. Atidėti.

3. Išvirti makaronus, bet ne iki minkštumo – turi likti dar pusiau kieti. Atidėti.

4. Pievagrybius su paprikomis susmulkinti elektriniu smulkintuvu (S formos peiliu) iki smulkių „trupinių“, bet ne į košę.

5. Į keptuvę įpilti aliejaus, berti susmulkintus grybus su paprika, taip pat ir suminkštėjusius bei susmulkintus baravykus, įspausti česnako, įpilti skysto dūmo (jei skysto dūmo neturite, galima berti mėgstamų prieskonių. Labai tiktų rūkyta paprika). Pasūdyti. Kepti ant gana didelės ugnies, kad išgaruotų susidaręs grybų skystis, ir vis pamaišyti, kad skrustų, bet nepridegtų.

6. Cukiniją susmulkinti elektriniu smulkintuvu (S formos peiliu) taip pat iki „trupinių“. Iškepusius grybus atidėti, įpilti truputį aliejaus ir ant didelės ugnies pakepinti cukiniją, pasūdyti, pabarstyti džiovintomis žolelėmis.

7. „Sūrio“ padažo ingredientus sudėti į kokteilinę ar kitą maisto smulkintuvą ir sutrinti į vientisą masę. Ant nedidelės ugnies kaitinti šį padažą ir nuolat maišyti, kol sutirštės. Išjungus ugnį dar apie minutę intensyviai maišyti.

8. Į kepimo indą (15 cm x 20 cm) įtiesti kepimo popierių, plonai patepti aliejumi (gal ir nebūtina, bet dėl visa ko). Suberti makaronų sluoksnį, tuomet kepintas cukinijas, toliau pievagrybius, ir galiausiai maždaug pusę padažo (kita pusė liks kitam kartui).

9. Kepti iki 200 °C laipsnių įkaitintoje 20 minučių.

10. Jeigu norite gražaus gabalėlio, teks laukti, kol atvės – tik atvėsęs išlaikys savo formą.

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Makaronų ir grybų apkepas
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Makaronų ir grybų apkepas

Kopūstai stipriai kitaip

Ingredientai (3 porcijoms):

  • 400 g baltagūžio kopūsto;
  • 3 saliero stiebai;
  • 100 g šaldytų šparaginių pupelių;
  • 1 raudonoji paprika;
  • 1 svogūnas;
  • druskos;
  • pipirų;
  • rapsų aliejaus (kepimui).

padažui:

  • 2 valg. šaukšt. žemės riešutų arba kokosinio žemės riešutų sviesto;
  • 2 arbat. šaukšt. sezamų pastos tahini;
  • 1 valg. šaukšt. sojų padažo;
  • 2 valg. šaukšt. rapsų aliejaus;
  • 1 arbat. šaukšt. balzaminio acto;
  • 2 arbat. šaukšt. agavų sirupo;
  • 1 arbat. šaukšt. česnakų granulių;
  • 0,5 arbat. šaukšt. maltos rūkytos paprikos;
  • 0,5 arbat. šaukšt. maltos aitriosios paprikos;
  • 0,5 arbat. šaukšt. maltos saldžiosios paprikos;
  • 0,5 skardinės konservuotų pomidorų;
  • vandens.

Gaminimas:

1. Papasiruošti daržoves: pusžiedžiais supjaustyti svogūną, riekėlėmis salierą, juostelėmis kopūstą, papriką.

2. Puodą ar troškintuvę įkaitinti, įpilti aliejaus.

3. Į puodą mesti svogūną, salierą, kaitinti ant vidutinės ugnies vis pamaišant. Tuomet į puodą krenta kopūstas, pamaišome, dedame papriką, maišome, beriame pupeles, maišome, apibarstom druska, pipirais ir paliekam atvirai kepti.

4. Laikas gaminti padažą (vis patikrinant daržoves, ar neprikepė, pamaišant). Sumaišyti visus padažo ingredientus ir įpilti vandens (keletą šaukštų), kol jo tirštumas taps kaip blynų tešlos.

5. Nelaukiant, kol daržovės suminkštės ar kopūstas pradės kvepėti troškiniu, supilti padažą ir stipriai maišyti, kad riešutų sviestas nekibtų prie dugno. Porą minučių taip pamaišyti, kad padažas pašiltų, ir patiekti valgyti. Papuošti ir paskaninti salierų lapeliais.

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Kopūstai stipriai kitaip
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Kopūstai stipriai kitaip

Šiuos receptus pristato ne pelno siekiantis visuomenės sveikatos projektas „auGalingas pirmadienis“ ir tinklaraštis Mi ir Do virtuvė. Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito