Miso-lęšių užtepėlė
Ingredientai:
-
1 stiklinė raudonųjų lęšių;
-
1 svogūnas;
-
2 skiltelės česnako;
-
2 valg. šaukšt. rapsų aliejaus;
-
2 valg. šaukšt. pomidorų pastos;
-
1 valg. šaukšt. baltojo vyno acto;
-
1 valg. šaukšt. sirupo;
-
3 saulėje džiovinti pomidorai;
-
2 valg. šaukšt. maistinių mielių dribsnių;
-
1 valg. šaukšt. juodosios miso pastos + 3 valg. šaukšt. karšto vandens;
-
3 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
-
prieskonių: maltų kalendros sėklų, įvairių džiovintų žolelių, maltų juodųjų pipirų, paprikos miltelių;
-
2 stiklinės sultinio.
Gaminimas:
1. Pasigaminti sultinį. Aš, žinoma, jo nesigaminau iš daržovių, o tiesiog užviriau 2 stiklines vandens su šaukšteliu sultinio miltelių ir pora šaukštelių žolelinių/česnakinių prieskonių.
2. Svogūnus ir česnakus susmulkinti ir maišant pakepti rapsų aliejuje ant didelės ugnies, kol pagels. Naudoti keptuvę aukštesniais kraštais arba puodą.
3. Į kepančius svogūnus su česnakais supilti lęšius, o ant jų – sultinį. Sumaišyti, kad lęšiai paskęstų sultinyje. Virti, kol nebeliks vandens.
4. Nukelti nuo ugnies. Į šią lęšių košę suberti ir supilti visus likusius ingredientus – pomidorų pastą, actą, sirupą, pasmulkintus džiovintus pomidorus, mielių dribsnius, miso pastą, sumaišytą su karštu vandeniu, citrinos sultis ir prieskonius. Išmaišyti.
5. Mišinį sukrėsti į indą aukštais kraštais ir sutrinti smulkintuvu. Galima pasūdyti, jeigu nepakanka druskos iš sultinio.
Minimalistiškas obuolių apkepas
Ingredientai (mažai skardelei, 4 porcijoms):
-
2 dideli obuoliai;
-
1 labai gerai sunokęs (taškuotas) bananas;
-
80 g anakardžių sviesto (jis natūraliai saldokas, subtilaus aromato, bet tiks ir kitokių riešutų sviestas);
-
~10 g agavų sirupo (arba kitokio mėgstamo sirupo; bus saikingai saldu, tad jeigu norit saldžiau, padvigubinkit ir, atitinkamai. sumažinkit pieno);
-
80 g nesaldinto sojų pieno (arba kitokio augalinio pieno, tik jei naudosit saldesnį, dėkit mažiau kito saldiklio);
-
40 g avižų miltų;
-
40 g pilno grūdo speltos miltų;
-
1,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
-
1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus (nebūtinai);
-
žiupsnis cinamono.
Gaminimas:
1. Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių. Obuolius supjaustyti nedideliais kubeliais. Jei odelė nestora, nereikia jų lupti – bus maistingiau, o ir žarnynui taip įdomiau gyventi. Kubelius suberti tiesiai į aliejumi šiek tiek pateptą kepimo skardą, pabarstyti cinamonu.
2. Dubenyje gerai sutrinti bananą. Sumaišyti jį su riešutų sviestu iki vientisos masės, tuomet supilti sojų pieną, agavų sirupą ir dar kartą išmaišyti iki vientisumo.
3. Į masę suberti miltus, kepimo miltelius ir vanilinį cukrų. Gerai viską išmaišyti – turėtų išeiti skystoka, bet tąsi tešla.
4. Tešlą tolygiai paskleisti ant obuolių. Pašauti orkaitėn ir kepti, kol iškeps. Mūsų senutėj dujinėj kepa apie 45 min. – padorioj elektrinėj turėtų iškepti greičiau.
5. Pjaustyti pravėsusį, kad obuoliai spėtų sustandėti.
Šiuos receptus pristato ne pelno siekiantis visuomenės sveikatos projektas „auGalingas pirmadienis“ kartu su tinklaraščiu Mi ir Do virtuvė. Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!