auGalingas pirmadienis: orkaitėje kepti falafeliai ir naminiai „Twix“ batonėliai

Kiekvienam iš mūsų į naudą valgyti daugiau daržovių, rinktis įvairesnius, įdomesnius patiekalus. Galbūt tradicija galėtų tapti įprotis pirmadieniais atsisakyti mėsos ir mėgautis daržovėmis, kruopomis, ankštiniais. Padėsime lengviau tam ryžtis kartu su projektu „auGalingas pirmadienis“. Jūsų dėmesiui – veganiškų receptų dvejetukas.
auGalingi patiekalai
auGalingi patiekalai / Tinklaraščio archyvo nuotr.

Orkaitėje kepti falafeliai su špinatais

Ingredientai:

  • 250 g virtų arba konservuotų avinžirnių;
  • 1 svogūnas;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 2 saujos špinatų;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 3/4 arbat. šaukšt. druskos;
  • 10 valg. šaukšt. avinžirnių miltų;
  • 1/2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1/2 arbat. šaukšt. juodųjų pipirų;
  • 1 arbat. šaukšt. kumino;
  • 1/2 arbat. šaukšt. ciberžolės;
  • 1/4 arbat. šaukšt. aitriųjų pipirų miltelių.

Gaminimas:

1. Orkaitę įkaitiname iki 180 °C temperatūros. Kepimo skardą išklojame popieriumi.

2. Avinžirnius kartu su smulkintais svogūnais, česnakais, aliejumi, citrinos sultimis ir špinatų lapais sudedame į maisto smulkintuvą ir sutriname iki vientisos masės (naudojau smulkintuvą su S formos peiliukais).

3. Gautą masę sudedame į dubenį, suberiame prieskonius, miltus ir kepimo miltelius, išmaišome.

4. Rankomis suformuojame rutuliukus ir dedame į kepimo skardą. Rutuliukus kiek paspaudžiame delnu ar šakute.

5. Kepame 12 minučių, tuomet ištraukiame, apverčiame ir dar kepame 12 minučių.

6. Tiekiame su salotomis ir pasirinktu padažu. Puikiai tinka trinti avokadai su jogurtu!

Tinklaraščio archyvo nuotr./Orkaitėje kepti falafeliai su špinatais
Tinklaraščio archyvo nuotr./Orkaitėje kepti falafeliai su špinatais

Naminiai „Twix“ batonėliai

Ingredientai:

sausainiui:

  • 90 g kokosų drožlių;
  • 50 g migdolų miltų;
  • 28 g kokosų aliejaus;
  • 2 valg. šaukšt. klevų sirupo;
  • 1/4 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto.

karamelei:

  • 150 g kokosų kremo (kietosios kokosų pieno dalies iš skardinės);
  • 45 g klevų sirupo;
  • 2 valg. šaukšt. riešutų sviesto.

glajui:

  • 350 g juodojo šokolado.

Gaminimas:

1. Orkaitę įkaitiname iki 180 °C temperatūros.

2. Kokosų aliejų ištirpiname ir sumaišome su kokosų drožlėmis, migdolų miltais, vanile ir klevų sirupu.

3. Nedidelę kepimo skardą išklojame popieriumi. Sudedame paruoštą masę ir ją gerai suspaudžiame. Geriau, kad sausainis nebūtų storesnis negu 1 cm.

4. Dedame į orkaitę ir kepame 15 minučių.

5. Kol kepa sausainis, paruošiame karamelę. Į nedidelį puodą sudedame visus jai skirtus ingredientus ir ant nedidelės kaitros verdame, kol sutirštės, maždaug 5 minutes. Nuolat maišome!

6. Išvirtą karamelę paliekame atvėsti, vėliau supilame ant iškepusio sausainio ir tuomet mažiausiai 3 valandoms paliekame šaldytuve, o dar geriausiai per naktį.

7. Sustingusią masę supjaustome norimo dydžio gabaliukais.

8. Šokoladą ištirpiname garų vonelėje.

9. Batonėlį naudodami šakutę įmerkiame į šokoladą, nuvarviname ir dedame ant kepimo popieriumi išklotos lentutės.

10. Aplietus šokoladukus dar dedame 20 minučių į šaldytuvą.

Tinklaraščio archyvo nuotr./Naminiai „Twix“ batonėliai
Tinklaraščio archyvo nuotr./Naminiai „Twix“ batonėliai

Šie receptai – iš ne pelno siekiančio visuomenės sveikatos projekto „auGalingas pirmadienis“ ir veganiškos mitybos tinklaraščių (šį kartą tai tinklaraštis Wise Taste). Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis