„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

auGalingas pirmadienis: pupų paplotėliai ir saldžiųjų bulvių ir lęšių kukuliai su naminiu pomidorų padažu

Kiekvienam iš mūsų tikrai į naudą valgyti daugiau daržovių, rinktis įvairesnius, įdomesnius patiekalus. Galbūt tradicija galėtų tapti įprotis pirmadieniais atsisakyti mėsos ir mėgautis daržovėmis, kruopomis, ankštiniais. Padėsime lengviau tam ryžtis kartu su projektu „auGalingas pirmadienis“. Jūsų dėmesiui – veganiškų receptų dvejetukas.
auGalingi patiekalai
auGalingi patiekalai / Tinklaraščių archyvo nuotr.

Pupų paplotėliai
(Receptu dalinasi tinklaraštis Sveikesnio gyvenimo link)

Ingredientai:

  • apie 230 g virtų įvairių pupų;
  • 1 valg. šaukšt. kokoso aliejaus (arba mažiau);
  • 3 valg. šaukšt. smulkinto svogūno;
  • 1/2 saldžiosios paprikos;
  • 1 nedidelis saliero stiebas;
  • 1 arbat. šaukšt. džiovinto čiobrelio;
  • 1 arbat. šaukšt. raudonosios paprikos;
  • 1/2 arbat. šaukšt. kajeno pipiro;
  • 1/4 arbat. šaukšt. Himalajų druskos (arba pagal skonį);
  • 2 valg. šaukšt. šviežios smulkintos petražolės;
  • 1 arbat. šaukšt. Dižono garstyčių;
  • 2 valg. šaukšt. tapijokos miltų (ar kitų pasirinktų miltų, jų kiekis gali skirtis);
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų;
  • kokoso aliejaus, kepimui.

Gaminimas:

1. Pakepiname smulkintus svogūnus, saldžiąją papriką ir salierą kokoso aliejuje, kol suminkštės.

2. Sudedame virtas pupas ir kepintas daržoves į maisto smulkintuvą. Viską susmulkiname iki norimos/mėgstamos konsistencijos.

3. Pupų ir daržovių masę perkeliame į dubenį, įmaišome prieskonius. Įdedame miltų (jų kiekį reguliuojame pagal gautą konsistenciją).

4. Įkaitiname aliejų keptuvėje, formuojame paplotėlius ir kepame, kol gražiai apskrus.

5. Skanaujame su mėgstamu padažu ir daržovėmis.

Tinklaraščio archyvo nuotr./Pupų paplotėliai
Tinklaraščio archyvo nuotr./Pupų paplotėliai

Saldžiųjų bulvių ir lęšių kukuliai su naminiu pomidorų padažu
(Receptu dalinasi Follow your spoon)

Ingredientai (apie 12 kukuliukų):

  • 1 puodelis virtų lęšių;
  • 2 nedidelės virtos saldžiosios bulvės (apie 300 g);
  • 1/4 arbat. šaukšt. rūkytos paprikos;
  • 1/4 arbat. šaukšt. ciberžolės;
  • 1/2 arbat. šaukšt. česnako granulių;
  • 1 arbat. šaukšt. žolelių prieskonių;
  • 1/2 arbat. šaukšt. druskos;
  • 3/4 puodelio grikių miltų (galima naudoti ir kitokius);
  • šiek tiek alyvuogių aliejaus kepimui.

padažui:

2 nedideli pomidorai;

4-5 saulėje džiovinti pomidorai (apie 50 g);

skiltelė česnako;

1/4 arbat. šaukšt. rūkytos paprikos;

1 arbat. šaukšt. obuolių acto;

1 valg. šaukšt. maistinių mielių dribsnių (nebūtina);

druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

1. Jau išvirusius lęšius ir saldžias bulves dedame į elektrinį kombainą, sudedame visus prieskonius ir malame iki vientisos masės.

2. Masę perdedame į dubenį ir įmaišome miltus. Kol orkaitė kaista, rankomis formuojame norimo dydžio kukulius – jei masė per daug limpa prie rankų, įmaišome dar šiek tiek miltų.

3. Suformuotus kukulius dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos, kiekvieną jų šiek tiek patepame alyvuogių aliejumi (tam tinka silikoninis teptukas).

4. Kepame apie 15 minučių, kol gražiai paruduoja.

5. Visus padažui skirtus ingredientus sutriname rankiniu trintuvu.

6. Viską patiekiame su šviežiomis salotomis.

Tinklaraščio archyvo nuotr./Saldžiųjų bulvių ir lęšių kukuliai su naminiu pomidorų padažu
Tinklaraščio archyvo nuotr./Saldžiųjų bulvių ir lęšių kukuliai su naminiu pomidorų padažu

Šie receptai – iš ne pelno siekiančio visuomenės sveikatos projekto „auGalingas pirmadienis“ ir su projektu bendradarbiaujančių maisto tinklaraščių. Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs