„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

auGalingas pirmadienis: seitanas saldžiarūgščiame padaže ir naminis migdolų pienas

Kiekvienam iš mūsų į naudą valgyti daugiau daržovių, rinktis įvairesnius, įdomesnius patiekalus. Galbūt tradicija galėtų tapti įprotis pirmadieniais atsisakyti mėsos ir mėgautis daržovėmis, kruopomis, ankštiniais. Padėsime lengviau tam ryžtis kartu su projektu „auGalingas pirmadienis“. Jūsų dėmesiui – veganiškų receptų dvejetukas.
auGalingi patiekalai
auGalingi patiekalai / Tinklaraščių archyvo nuotr.

Seitanas saldžiarūgščiame padaže su kalafiorų ryžiais
(receptas iš tinklaraščio Follow your spoon)

Visa šio recepto esmė yra padažas, tad seitaną galite keisti tofu ar sojos gabaliukais – kuo tik norisi!

Ingredientai (2 nedidelėms arba 1 didesnei porcijai)

  • apie 100g seitano;
  • 2 saujos brokolio;
  • 1/3 nedidelio kalafioro;
  • žiupsnis ciberžolės.

saldžiarūgščiam padažui:

  • 1 valg. šaukšt. tamsaus sojų padažo ir 1 valg. šaukšt. vandens arba 2 valg. šaukšt. šviesaus sojų padažo;
  • 2 valg. šaukšt. kokosų arba rudojo cukraus;
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 1/2 arbat. šaukšt. obuolių acto;
  • 1/4 puodelio vandens;
  • 1 valg. šaukšt. kukurūzų krakmolo + valg. šaukšt. vandens;
  • 1/4 raudonosios paprikos;
  • 2 skitelės česnako;
  • čili paprikos, jei mėgstate aštrumą.

Gaminimas:

1. Iš pradžių viską pasiruošiame. Supjaustome brokolį ir atidedame į šalį. Kalafiorą dedame į virtuvinį kombainą ir sumalame iki mažų gabaliukų.

2. Seitaną supjaustome nedidelėmis juostelėmis, taip pat susmulkiname papriką ir česnaką.

3. Dubenėlyje sumaišome sojų padažą, cukrų, citrinos sultis, obuolių actą ir vandenį, atidedame į šoną.

4. Į įkaitintą keptuvę su trupučiu aliejaus dedame kepti seitano gabaliukus, kepame apie 8-10 min. vis pamaišant, kol gabaliukai apkepa iš visų pusių.

5. Brokolį išverdame virš garų.

6. Kitoje keptuvėje su trupučiu aliejaus pakepiname kalafijorų ryžius.

7. Iškepusius seitano gabaliukus atidedame į lėkštę, toje pačioje keptuvėje kelias minutes pakepiname česnaką ir papriką.

8. Dubenėlyje sumaišome krakmolą su vandeniu ir įmaišome į pasiruoštą padažą. Jį pilame į keptuvę, kur kepa česnakai ir paprikos, ir ant nedidelės kaitros vis pamaišant kaitiname, kol padažas sutirštėja.

9. Į kalafijoro ryžius įmaišome ciberžolę.

10. Į keptuvę su padažu sudedame seitano gabaliukus, gerai išmaišome. Viską dedame į dubenėlius.

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Seitanas saldžiarūgščiame padaže su kalafiorų ryžiais
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Seitanas saldžiarūgščiame padaže su kalafiorų ryžiais

Naminis migdolų pienas
(receptas iš tinklaraščio Soul food)

Ingredientai: (1 litrui pieno)

  • 130 g kokybiškų (geriausia ekologiškų) migdolų (prieš naudodami išmirkykite per naktį šaltame vandenyje);
  • 1 l filtruoto šalto vandens;
  • 1-2 valg. šaukšt. šviesaus agavų sirupo ar kito mėgstamo saldiklio (priklausomai nuo to, kokį naudosite, koreguokite jo kiekį pagal skonį)
  • šlakelio vanilės ekstrakto (jeigu pieną vartosite saldžiuose deriniuose vanilė čia labai tiks, bet ji nėra būtina).

Gaminimas:

1. Per naktį išmirkytus migdolų riešutus nukoškite ir perskalaukite po tekančiu vandeniu.

2. Riešutus berkite į kokteilių plaktuvą ar didesnės talpos maisto smulkintuvą, pilkite 1 l vandens, pasirinktą saldiklį ir vanilės ekstraktą.

3. Viską plakite iki vientisos konsistencijos (labai maži riešutų gabaliukai vis tiek liks).

4. Gautą pieną perkoškite per sūrmaišį ar tankesnį audinį.

5. Pieną sandariai laikykite šaldytuve. Jis bus tinkamas naudoti 4-5 dienas.

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Naminis migdolų pienas
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Naminis migdolų pienas

Jeigu pieną norėsite gaminti ne iš migdolų, o iš kitokių riešutų ar sėklų, svarbiausia taisyklė: riešutų/sėklų (dar nemirkytų) ir vandens santykis turi būti 1:4 (paprasčiau sakant – 1 stiklinei riešutų ar sėklų – 4 stiklinės vandens). Tokiu principu pieno galite pasigaminti iš bet kokių riešutų ar sėklų (aguonų, lukštentų kanapių sėklų, saulėgrąžų).

Šie receptai gauti iš ne pelno siekiančio visuomenės sveikatos projekto „auGalingas pirmadienis“. Šis projektas įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“