Smidrų tarta
(Eglės Bartkutės receptas)
Ingredientai:
- šaldytos sluoksniuotos tešlos (veganai renkasi auGalingą, t.y. be gyvūninės kilmės ingredientų);
- ryšulėlis smidrų;
- ¼ stiklinės vandens;
- ½ stiklinės anakardžių;
- 1 arbat. šaukšt. agavų sirupo;
- 0,5 citrinos sultys;
- 4-5 skiltelės česnako;
- druskos;
- pipirų;
- alyvuogių aliejaus.
Gaminimas:
1. Nakčiai ar bent 2 val. užmerkite anakardžius.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 180C laipsnių temperatūros.
3. Išimkite šaldytą tešlą ir palike ją bent 15 min atitirpti. Atitirpusia tešla išklokite kepimo formą ir subadykite šakute, šonuose palikdami po porą centimetrų.
4. Nuplaukite smidrus ir nupjaukite sumedėjusius galiukus. Apvirkite juos apie 5 min. pasūdytame vandenyje, kol šiek tiek suminkštės. Išvirusius nupilkite šaltu vandeniu.
5. Paruoškite kremą. Į smulkintuvą dėkite mirkytus anakardžius, pilkite vandenį, agavų sirupą, citrinos sultis, berkite žiupsnį druskos ir sutrinkite viską iki vientisos kreminės masės.
6. Paskirstykite kremą ant visos tešlos, išskyrus šonus.
7. Tankiai išdėliokite smidrus ant anakardžių kremo. Apšlakstykite juos alyvuogių aliejumi, užberkite druskos, pipirų ir smulkinto česnako.
8. Kepkite apie 15-20 min. ar kol tarta gražiai apskrus. Patiekite šiek tiek atvėsusią (skanu valgyti ir šaltą).
AuGalingo sūrio tortas su vyšniomis ir šokoladu
(Gabrielės Butnoriūtės receptas)
Ingredientai:
apatiniam sluoksniui:
- 1 puodelis kokoso drožlių;
- ½ puodelio migdolų riešutų;
- 5-6 datulės;
- ¼ arbat. šaukšt. druskos.
viduriniam sluoksniui:
- 2 puodeliai per naktį išmirkytų anakardžių;
- ½ puodelio kokosų pieno iš skardinės (suplakto);
- ¼ puodelio kokosų sviesto;
- ⅓ puodelio agavų sirupo;
- 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- 1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus ar šiek tiek vanilės esencijos;
- ⅔ puodelio šaldytų vyšnių.
šokoladiniam glaistui:
- 100 g juodojo šokolado;
- ¼ puodelio kokoso pieno.
Gaminimas:
1. Ištepkite skardą kokosų aliejumi ir atidėkite ją į šoną.
2. Sudėkite kokosų drožles, migdolų riešutus, datules, druską į maisto smulkintuvą ir malkite tol, kol masė taps lipni, bet ne per daug smulkiai sumalta. Tuomet šią masę sudėkite į skardą ir išlyginkite.
3. Sudėkite į trintuvą visus viduriniam sluoksniui skirtus ingredientus (išskyrus šaldytas vyšnias) ir malkite 2-4 min., kol masė taps kremiška. Paragaukite, ar dar reikia įpilti kokosų pieno, citrinų sulčių, ar pakanka saldumo.
4. Pusę paruoštos masės supilkite ant apatinio sluoksnio. Skardą pasukiokite pirmyn atgal, kad baltasis skuoksnis tinkamai pasidengtų ir neliktų oro burbuliukų. Tuomet įdėkite į šaldiklį.
5. Likusią masės dalį sumalkite kartu su šaldytomis vyšniomis, kol masė taps kremiška ir tamsiai raudona.
6. Galite masę supilti į skardą, arba palaukti 30 min., kad tinkamai sušaltų baltasis sluoksnis (tuomet baltasis ir raudonasis sluoksnis nesusimaišys).
7. Palikite šaldiklyje mažiausiai 3 valandoms.
8. Ant puodo su verdančiu vandeniu uždėkite indą ir jame išlydykite šokoladą su kokosu pienu. Kai išsilydys, nukelkite ir leiskite glaistui šiek tiek atvėsti, kad jis truputį sustingtų.
9. Šokoladinį glaistą tolygiai paskirstykite ant skanėsto viršaus.
10. Paruoštą tortą galima papuošti vyšniomis arba kitomis mėgstamomis uogomis ir tuomet įdėti į šaldiklį arba laikyti šaldytuve.
11. Prieš valgydami palaikykite tortą kambario temperatūroje bent 20 min. (išėmus iš šaldiklio geriau palaikyti ilgesnį laiką, tuomet skonis bus išraiškingesnis).
Patarimai: Šaldiklyje tortą galima laikyti net apie 2 mėnesius, o šaldytuve tik 5 paras. Jei skanėstas yra sušalęs, prieš pjaustant patartina peilį perlieti karštu vandeniu ir tik tada pjauti.
Už receptus dėkojame auGalingo pirmadienio komandai ir Eglei Bartkutei bei Garbrielei Butnoriūtei.
Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!