auGalingas pirmadienis: šokoladinė bananų duona ir obuolių sulčių gėrimas

Kiekvienam iš mūsų į naudą valgyti daugiau daržovių, rinktis įvairesnius, įdomesnius patiekalus. Galbūt tradicija galėtų tapti įprotis pirmadieniais atsisakyti mėsos ir mėgautis daržovėmis, kruopomis, ankštiniais. Padėsime lengviau tam ryžtis kartu su projektu „auGalingas pirmadienis“. Jūsų dėmesiui – veganiškų receptų dvejetukas.
auGalingi patiekalai
auGalingi patiekalai / Tinklaraščių archyvo nuotr.

Šokoladinė bananų duona
(receptas iš tinklaraščio Follow your spoon)

Ingredientai:

  • 1 puodelis minkštų datulių (12-14 nedidelių datulių);
  • 1 puodelis augalinio pieno;
  • 3 gerai prinokę bananai;
  • 2 valg. šaukšt. riešutų sviesto;
  • 2 puodeliai avižų miltų;
  • 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • ½ puodelio kakavos;
  • žiupsnis druskos;
  • 100 g juodojo (70-80 proc. kakavos) šokolado.

Gaminimas:

1. Dubenyje sumaišykite sausus produktus ir atidėkite į šoną.

2. Iš datulių išimkite kauliukus ir kartu su augaliniu pienu jas gerai sumalkite virtuviniu kombainu.

3. Dubenyje šakute sutrinkite bananus, pilkite pieną su datulėmis, dėkite riešutų sviestą ir viską gerai išmaišykite.

4. Į gautą masę įsijokite sausus produktus ir gerai išmaišykite. Tešla gausis tiršta ir klampi.

5. Juodą šokoladą susmulkinkite, maždaug pusę jo įmaišykite į tešlą. Ją dėkite į kepimo popieriumi išklotą pailgą kepimo formą, šaukštu ar mentele išlyginkite paviršių.

6. Ant viršaus dėkite likusius šokolado gabaliukus, juos šiek tiek įspauskite į tešlą.

7. Kepkite duoną iki180C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 40-45 min. (su vėjelio režimu).

8. Palikite bananų duoną išjungtoje orkaitėje apie 10 min., o tada ištraukite ir palikite visiškai atvėsti, tik tada pjaustykite (jei pjaustysite dar karštą, didelė tikimybė, kad duona trupės).

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Šokoladinė bananų duona
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Šokoladinė bananų duona

Obuolių sulčių gėrimas (2 būdai)
(receptas iš tinklaraščio Pick up limes)

Ingredientai:

  • 1 l nefiltruotų obuolių sulčių;
  • 2 cinamono lazdelės, sulaužytos į 2-3 dalis;
  • 5 kardamono ankštys, perpjautos pusiau;
  • 2,5 cm imbiero šaknies gabaliukas, supjaustytas riekelėmis.

Gaminimas:

Karštas variantas:

1. Sudėkite visus inredientus į mažą puodą ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol gėrimas pradės lėtai virti.

2. Sumažinkite ugnį ir palikite dar 3 minutes, kad geriau pasiskirstytų prieskonių skonis.

3. Išpildami į puodelius išimkite prieskonius ir mėgaukitės karštu gėrimu.

Atšaldytas variantas:

1. Viską atlikite kaip aprašyta 1-3 žingniuose, tik leiskite gėrimui atvėsti iki kambario temperatūros ar dar labiau atšaldykite šaldytuve.

2. Kai atšals, obuolių gėrimą sumaišykite su gazuotu vandeniu santykiu 2:1.

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Obuolių sulčių gėrimas
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Obuolių sulčių gėrimas

Šie receptai – iš ne pelno siekiančio visuomenės sveikatos projekto „auGalingas pirmadienis“ ir su juo bendradarbiaujančių tinklaraščių. Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis