Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

auGalingas pirmadienis: žiedinių kopūstų suktiniai su bulvėmis ir burito dubenėlis su gvakamole

Kiekvienam iš mūsų į naudą valgyti daugiau daržovių, rinktis įvairesnius, įdomesnius patiekalus. Galbūt tradicija pirmadieniais atsisakyti mėsos ir mėgautis daržovėmis, kruopomis, ankštiniais augalais galėtų tapti įpročiu. Kartu su projektu „auGalingas pirmadienis“ padėsime lengviau tam pasiryžti. Jūsų dėmesiui – veganiškų receptų duetas.
auGalingi patiekalai
auGalingi patiekalai / Tinklaraščio archyvo nuotr.

Skrudintų žiedinių kopūstų ir bulvių suktiniai
(receptas iš tinklaraščio Pick Up Limes)

Ingredientai (4 dideliems suktiniams):
(paruošimas: apie 50–60 min. kepimui ir 10 min ruošimui)

  • 3 vidutinio dydžio bulvės, supjaustytos 1 cm dydžio kubeliais;
  • pusė vidutinio dydžio žiedinio kopūsto, išskirstyto žiedynais;
  • 1 valg. šaukšt. (15 ml) aliejaus;
  • 1 arbat. šaukšt. (5 g) česnakų miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. (5 g) svogūnų miltelių;
  • 0,5 arbat. šaukšt. saldžiosios paprikos miltelių;
  • 0,25 arbat. šaukšt. druskos;
  • 0,25 arbat. šaukšt. šviežiai maltų pipirų;
  • 4 didelės pilno grūdo tortilijos;
  • 1 puodelis (225 g) humuso (pirkto arba naminio);
  • 1 plonomis juostelėmis pjaustytas avokadas;
  • pusė vidutinio dydžio ilgavaisio agurko, pjaustyto kubeliais;
  • 12 pusiau perpjautų vyšninių pomidorų;
  • 0,25 puodelio (30 g) kapotų žaliųjų alyvuogių (pasirinktinai);
  • 2 puodeliai (60 g) šviežių špinatų.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 205 C temperatūros.

2. Bulvių ir žiedinio kopūsto gabalėlius apšlakstykite aliejumi, apibarstykite prieskoniais ir sumaišykite, kad aliejus ir prieskoniai gerai pasiskirstytų. Paskleiskite tolygiai ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir skrudinkite apie 50 minučių. Praėjus pusei šio laiko ištraukite ir pamaišykite.

3. Susukite suktinius iš likusių ingredientų, pridėdami skrudintų žiedinių kopūstų ir bulvių.

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Skrudintų žiedinių kopūstų ir bulvių suktiniai
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Skrudintų žiedinių kopūstų ir bulvių suktiniai

Patarimai:

  • Variantai: skrudindami pridėkite bet kokių kitokių daržovių, pavyzdžiui, raudonųjų saldžiųjų paprikų ar saldžiųjų bulvių. Į suktinius dėkite bet kokias savo mėgstamas daržoves!
  • Greičiau: sutaupykite laiko naudodami pirktinį humusą ir iš anksto didesniais kiekiais skrudindami daržoves.
  • Laikymas: skrudintas daržoves iki dviejų dienų laikykite šaldytuve, hermetiškame inde.

Burito dubenėlis su gvakamole
(receptas iš tinklaraščio Pick Up Limes)

Ingredientai (4–6 porcijoms):

dubenėliui:

  • 1,5 puodelio (270 g) nuplautų, išmirkytų ir nusausintų rudųjų ryžių;
  • 1 valg. šaukšt. (5 ml) alyvuogių aliejaus;
  • 1 smulkiai supjaustytas raudonasis svogūnas;
  • 1 smulkiai supjaustytas geltonasis svogūnas;
  • 3 sutraiškytos česnako skiltelės;
  • 1 pakelis (35g) tortilijų (taco) ar burito (burrito) prieskonių mišinio;
  • 15 supjaustytų vidutinio dydžio pievagrybių;
  • 1 skardinė (400 g) smulkintų pomidorų;
  • 175 g augalinio „faršo“;
  • 2 stambiai supjaustytos vidutinio dydžio raudonosios paprikos;
  • 1 skardinė (400 g) nuplautų ir nusausintų kukurūzų;
  • 2 puodeliai (60 g) špinatų ar kitų tamsių lapinių žalumynų (supjaustytų juostelėmis).

gvakamolei:

  • 1 avokadas;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 2 arbat. šaukšt. (8 g) aitraus (čili) padažo;
  • pusės žaliosios citrinos sulčių;
  • čili dribsnių (nebūtina);
  • česnako laiškų (nebūtina).

Gaminimas:

1. Statykite vidutinio dydžio puodą ant didelės ugnies ir sudėkite ryžius, sultinio kubelį ir 2¼ puodelio (560 ml) vandens. Užvirkite ir sumažinkite ugnį, nepilnai uždenkite puodą ir virkite, kol ryžiai suminkštės, maždaug 20 min. (Jeigu prieš tai neišmirkėte ryžių, pilkite 3 puodelius (750 ml) vandens ir virkite 45 min.)

2. Statykite didelį puodą ant kaitrios ugnies. Apkepkite svogūnus maždaug 5 min. Supilkite 2 šaukštus (30 ml) vandens, kad svogūnai nepridegtų. Tada dėkite česnaką ir toliau kepkite dar 2 min. nuolat maišydami ir, kai reikia, įpildami šiek tiek vandens.

3. Supilkite prieskonių mišinį ir sudėkite pievargybius. Šiek tiek sumažinkite ugnį ir kepkite, kol išgaruos grybų išskirtas vanduo, maždaug 8 min. Tada sudėkite pomidorus, augalingą „faršą“, paprikas ir kukurūzus. Toliau kepkite maždaug 5–10 min.

4. Gvakamolę paruošite tiesiog sudėję visus ingredientus į elektrinį virtuvės kombainą ir sumaišykite, kol susidarys vientisa kreminė masė.

5. Patiekdami dėkite į dubenėlį ryžių, ant viršaus uždėkite žalumynų, grybų mišinį ir gvakamolę. Jei norite, papuoškite čili dribsniais ir česnakų laiškais.

Tinklaraščio archyvo nuotr. / Burito dubenėlis su gvakamole
Tinklaraščio archyvo nuotr. / Burito dubenėlis su gvakamole

Šiuos receptus pristato ne pelno siekiantis visuomenės sveikatos projektas „auGalingas pirmadienis“, kartu su veganišką mitybą propaguojančių tinklaraščių autoriais, šįkart tai Pick Up Limes. Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento