„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

auGalingos šventės: sušiai su bolivine balanda ir gaivus tortas su želė

Kiekvienam iš mūsų į naudą valgyti daugiau daržovių, rinktis įvairesnius, įdomesnius patiekalus. Net ir didžiosios žiemos šventės – Kūčios, o ir Kalėdos bei Naujųjų metų sutikimas – gali būti švenčiamos atsisakius visų gyvūninės kilmės produktų. Kartu su projektu „auGalingas pirmadienis“ ir jam talkinančia tinklaraštininke siūlome jums veganiškų receptų duetą, puikiai tinkantį šventėms!
auGalingi patiekalai
auGalingi patiekalai / Tinklaraščio archyvo nuotr.

Sušiai su bolivine balanda (kynva)

Sušiai – tai nebūtinai ne itin sveikas patiekalas, nes vietoje baltų ryžių dėjome bolivinę balandą. Darbo lygiai tiek pat, o rezultatas – žymiai sveikesnis, maistingesnis patiekalas.

Su bolvine balanda labiausiai dera paprika ir avokadas, bet puikiai tiks ir kitos daržovės – agurkas, morka, cukinija ir taip toliau. O ypatingus šiuos sušius padaro riešutų sviesto padažas, kurio dėjome į vidų, šalia daržovių ir tofu.

Ingredientai:

  • 2 jūržolių lapų, skirtų sušių gamybai;
  • 1/2 puodelio bolivinės balandos (nevirtos);
  • 1/4 šaukštelio ryžių arba obuolių acto;
  • 1/4 šaukštelio agavų sirupo;
  • žiupsnis druskos.

padažui:

  • 2 šaukšteliai riešutų sviesto;
  • 1 šaukštelis sojos padažo;
  • 1 šaukštelis vandens.

įdarui (po keletą juostelių šių arba kitų daržovių bei priedų):

  • paprikos;
  • avokado;
  • rūkyto tofu;
  • špinatų;
  • sezamų sėklų.

Gaminimas:

1. Bolivinę balandą išverdame ir paliekame atvėsti. Kai atvės, įmaišome actą, sirupą ir druską.

2. Šiaudeliais supjaustome papriką ir tofu, avokadą – riekelėmis.

3. Dubenėlyje sumaišome riešutų sviestą, sojų padažą ir vandenį.

4. Ant jūržolių lapo dedame pusę bolivinės balandos kiekio ir tolygiai paskirstome, palikdami kelių centimetrų pločio juostą viršuje.

5. Lapo apačioje išilgai išdėliojame papriką, tofu, avokadą, dedame kelis šaukštelius riešutų sviesto padažo, paskirstome jį.

6. Pabarstome sezamų sėklomis, dedame kelis lapelius špinatų ir susukame suši ritinį pradedant nuo apačios, kur dėliojome daržoves.

7. Lapo kraštą, kurį palikome tuščią, pirštais suvilgome vandeniu ir priklijuojame.

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Sušiai su bolivine balanda
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Sušiai su bolivine balanda

Gaivus tortas šventiniam stalui

Dalinamės gaivaus, lengvo torto receptu, kuris gali papuošti jūsų šventinį stalą! Šis desertas lengvai pritaikomas visų skoniams ir poreikiams – galima naudoti sveikesnį kokosų cukrų arba įprastą rudajį; galima rinktis sojų ar kokosų jogurtą; taip pat į jogurtą papildomai galima įmaišyti kokių nors uogų; tinka ir bet kokie vaisiai ar uogos – apelsinai, mandarinai, bananai, persikai, kiviai, braškės, avietės ir taip toliau.

Ingredientai:

biskvitui:

  • 2 1/2 šaukštelio obuolių acto;
  • 1 puodelis + 2 šaukštai augalinio pieno;
  • 1/4 puodelio + 2 šaukštai aliejaus (tinka kokosų, saulėgrąžų ir pan.);
  • 1 1/2 puodelio šviesių speltos miltų;
  • 3/4 puodelio kokosų arba rudojo cukraus;
  • 1 1/2 šaukštelio kepimo miltelių;
  • 1/2 šaukštelio sodos;
  • 1/2 šaukštelio druskos.

jogurtiniam sluoksniui:

  • 1 indelio (400 g) sojų jogurto;
  • 2 šaukštai citrinos sulčių;
  • 5-6 šaukštai agavų sirupo;
  • 1/3 puodelio vandens;
  • 1 šaukštas agaro;
  • 1 obuolys;
  • sauja besėklių vynuogių;
  • saujelė šilauogių.

želė sluoksniui:

  • 10 šaldytų vyšnių;
  • 1 1/2 puodelio vandens;
  • 2-3 šaukštai agavų sirupo;
  • 1/2 šaukštelio agaro.

Gaminimas:

1. Visų pirma, iškepame biskvitą. Dubenyje augalinį pieną sumaišome su actu ir paliekame pastovėti 10-15 min. Kitame dubenyje sumaišome sausus produktus. Augalinį pieną sumaišome su aliejumi, o tada įmaišome sausus produktus. Turi gautis gana skysta tešla.

2. Tešlą pilame į kepimo popieriumi išklotą apvalią (~24 cm skersmens) kepimo formą ir kepame įkaitintoje iki 180 °C laipsnių orkaitėje 36-37 min. Iškepusį biskvitą paliekame visiškai atvėsti.

3. Kambario temperatūros (ar kiek pašildytą) jogurtą kokteilinėje arba rankiniu plakikliu suplakame su citrinos sultimis ir agavų sirupu. Į nedidelį puodą pilame vandenį, dedame agarą ir nenustojant maišyti užverdame.

4. Gautą skystį pilame į jogurto masę ir viską gerai suplakame. Gautą masę pilame ant atvėsusio biskvito ir paliekame stingti.

5. Pasiruošiame vaisius ir uogas – obuolius (ar kitus vaisius) supjaustome plonomis riekelėmis, vynuoges per pusę ir viską išdėliojame ant jogurtinio sluoksnio. Toliau vyšnias suplakame su vandeniu ir agavų sirupu.

6. Skystį nukošiame per sietelį, kad neliktų uogų gabaliukų. Pilame į nedidelį puodą, dedame agarą ir nesustojant maišyti užverdame. Gautą skystį po truputį šaukštu pilame ant vaisių (jie gali pradėti plūduriuoti, nieko tokio). Tortą dedame porai valandų arba nakčiai į šaldytuvą sustingti.

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Gaivus tortas
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Gaivus tortas

Šiuos receptus pristato ne pelno siekiantis visuomenės sveikatos projektas „auGalingas pirmadienis“, kartu su veganišką mitybą propaguojančių tinklaraščių autoriais, šįkart tai Follow your spoon. Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs