Veganiškas plovas
Tai sotus, turtingas prieskonių, spalvingas ir pikantiškas rudųjų basamati ryžių plovas su avinžirniais ir spanguolėmis. Gal atrodo kiek keistas derinys, bet tikrai labai skanus!
Ingredientai (1 porcijai):
- 1/3 puodelio nevirtų rudųjų ryžių;
- 1 morka;
- 1 mažytis svogūnas;
- 1/3 puodelio konservuotų avinžirnių;
- 1 skiltelė česnako;
- 2 šaukšteliai pomidorų pastos;
- 1/2 šaukštelio grūdėtųjų garstyčių;
- 1/4 šaukštelio ciberžolės;
- 1/4 šaukštelio rūkytos paprikos;
- 1/4 šaukštelio paukštienos prieskonių;
- 1/4 šaukštelio kario prieskonių;
- 1/4 puodelio vandens;
- 1/2 šaukštelio sojos padažo;
- saujelės džiovintų spanguolių;
- po žiupsnį druskos, pipirų, džiovintų bazilikų.
Gaminimas:
1. Ryžius užkaičiame virti ir, kol jie verda, nuskutame morką, ją supjaustome šiaudeliais, nulupame svogūną, smulkiai supjaustome.
2. Morką ir svogūną pakepiname keptuvėje su šiek tiek aliejaus. Bebaigiant kepti, sudedame smulkiai supjaustytą česnaką, pomidorų pastą, visus prieskonius ir viską dar 2–3 min. pakepame.
3. Į keptuvę su daržovėmis sudedame išvirusius ryžius, avinžirnius, pilame vandenį, sojos padažą, išmaišome ir paliekame ant nedidelės kaitros dar kelioms minutėms. Galiausiai įmaišome spanguoles.
Šokoladinis burokėlių tortas su avokadais
Jeigu ieškote ko nors naujo saldžiam stalui, dalinamės šokoladinio burokėlių torto su avokadų kremu torto receptu. Tai sveikas desertas be baltojo cukraus, be glitimo, bet lygiai taip pat nuodėmingai skanus! Sotus ir turtingas savo skoniu jis nepaliks abejingų.
Ingredientai (~16 cm skersmens tortui iš dviejų biskvito sluoksnių; gaminant didesnį ~24 cm tortą reikėtų dvigubinti ingredientų kiekius):
- 1/3 puodelio migdolų miltų;
- 1/3 puodelio ryžių miltų;
- 1/3 puodelio kukurūzų krakmolo;
- 1/2 šaukšto kakavos;
- 2 šaukšteliai kepimo miltelių;
- žiupsnis druskos;
- žiupsnelis cinamono;
- 10 datulių + 1/3 puodelio vandens;
- 2 nedideli burokėliai;
- 3 šaukštai kokosų aliejaus;
- 1/2 puodelio augalinio pieno.
kremui:
- 1/3 puodelio kokosų aliejaus;
- 2 prinokę avokadai;
- 1/2 puodelio kakavos;
- 1/3 puodelio agavų sirupo.
Gaminimas:
1. Dubenyje sumaišome sausus produktus ir atidedame į šalį.
2. Datules kartu su vandeniu sutriname elektriniu trintuvu.
3. Burokėlius nulupame, supjaustome ir sumalame trintuve iki smulkių gabaliukų. Pilame ištirpintą kokosų aliejų, viską dar kartą sumalame, tada sudedame datulių pastą ir vėl sumalame.
4. Gautą masę dedame į dubenį su miltais, pilame augalinį pieną ir gerai viską išmaišome.
5. Pagamintą tešlą po lygiai paskirstome į apvalias kepimo formas išklotas kepimo popieriumi ir pateptas trupučiu aliejaus. Kepame iki 180 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35–40 min. (kol įkišus ir ištraukus medinį pagaliuką, jis lieka švarus).
6. Iškepusius biskvitus paliekame visiškai atvėsti. O kol jie vėsta, pasigaminame kremą. Visus ingredientus sudedame į elektrinį virtuvės kombainą arba rankiniu maisto smulkintuvu gerai sumalame, kol nebelieka jokių gumuliukų.
7. Pusę kremo tepame ant vieno biskvito, ant viršaus dedame antrąjį ir tepame likusią dalį kremo. Dedame bent valandai į šaldytuvą.
Šiuos receptus pristato ne pelno siekiantis visuomenės sveikatos projektas „auGalingas pirmadienis“, kartu su veganišką mitybą propaguojančių tinklaraščių autoriais, šįkart tai Follow your spoon. Projektas „auGalingas pirmadienis“ įkvepia maitintis sveikai, skaniai ir sočiai, taip pat padeda tėvams pratinti vaikus valgyti daugiau daržovių, pamėgti sveiką maistą. Kiekvieną pirmadienį 15min ieškokite naujų įdomių auGalingų receptų!