„Net ir laikantis sveikos gyvensenos principų, saldumynų iš savo raciono išbraukti nebūtina. Pasirinkus sveikesnes ingredientų alternatyvas, jais galima mėgautis be sąžinės graužaties. Pavyzdžiui, augaliniai gėrimai pasižymi saldžiu, tačiau labai ypatingu skoniu, todėl su jais gaminant desertus prireiks kur kas mažiau cukraus ar kitų saldiklių, taip pat šie produktai desertams suteikia ir išskirtinio, riešutus arba vanilę primenančio aromato“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas Thierry Lauvray.
Be to, augaliniai gėrimai yra ne tik maistingi, bet ir pasižymi įvairiausių vitaminų gausa. Kaip ir įprastame piene, šiuose gėrimuose yra daug baltymų. Juose taip pat randama svarbių mikroelementų, tokių kaip kalcis, fosforas ar vitaminas B12, o daugelis augalinio pieno rūšių dar yra ir praturtintos vitaminu D. Beje, šis produktas galėtų tapti sveika ir skania alternatyva tiems, kurie netoleruoja laktozės arba vadovaujasi veganiškos mitybos principais.
Praturtina desertus skoniu ir aromatu
Anot T.Lauvray, dėl salsvo skonio augaliniai gėrimai, tokie kaip ryžių, migdolų ar avižų, puikiai tinka ir gaminant įvairiausius pusryčių dubenėlius su uogomis, juos galima naudoti kepant saldžius blynus ir gaminant desertus, pavyzdžiui, ledus ar pudingus, taip pat kepant pyragus ar keksiukus.
„Avižų gėrimas itin tinka įvairiems saldėsiams gaminti, nes suteikia desertams išskirtinio poskonio: šio gėrimo skonis panašesnis į vanilės. Be to, pati jo tekstūra yra gana unikali, nes primena kreminę konsistenciją. Šis gėrimas dažnai naudojamas kepant šokoladinius, vanilinius pyragus ar bananų duoną“, – pasakoja konditerijos ekspertas.
Dėl ypatingo riešutinio ir gana saldaus skonio bei kreminės konsistencijos migdolų gėrimai, pasak T.Lauvray, gali būti naudojami tokiems saldiems kepiniams kaip sausainiai, pyragai, bandelės ar blynai. Na, o iš ryžių pagaminti gėrimai yra švelnaus ir natūraliai saldaus skonio. Jie pasižymi šiek tiek vandeninga konsistencija, todėl puikiai tinka kokteiliuose, glotnučiuose ar desertuose, taip pat iš jų dažnai gaminami įvairiausi pudingai ar kremai.
T.Lauvray siūlo ir porą desertų receptų, šie skanėstai ne tik patiks smaližiams, bet ir atgaivins šiltą vasaros dieną.
Migdolų gėrimo ledai
Ingredientai:
- 2 puodeliai migdolų gėrimo;
- 2 puodeliai anakardžių riešutų;
- klevų sirupo (pagal skonį).
Gaminimas:
1. Anakardžių riešutus reikėtų mirkyti vandenyje per naktį, kad suminkštėtų.
2. Išmirkytus anakardžius sudėkite į elektrinį maišytuvą. Įpilkite migdolų gėrimo ir viską suplakite. Įpilkite šiek tiek klevų sirupo ir viską dar kartą maišytuvu paplakite iki vientisos, tirštokos masės.
3. Šį mišinį supilkite į ledų gaminimo aparatą ir maišykite, kol pavirs minkšta į skystus ledus panašia mase. Tuomet gautą mišinį supilkite į indą ir įdėkite į šaldymo kamerą. Ledus kameroje rekomenduojama palaikyti ne mažiau kaip valandą.
Ryžių gėrimo pudingas
Ingredientai:
- 1/3 puodelio cukraus;
- 3 valg. šaukšt. kukurūzų krakmolo;
- žiupsnelis druskos;
- 2 puodeliai ryžių gėrimo;
- 1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus ar pudros.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai dideliame puode sumaišykite cukrų, kukurūzų krakmolą ir druską. Tuomet palaipsniui pilkite ryžių gėrimą ir viską sumaišykite taip, kad neliktų gumuliukų. Gautą mišinį virkite ant silpnos ugnies, nuolat maišydami, kol šis sutirštės.
2. Kai gauta masė sutirštėja, maišydami pavirkite dar 2–3 minutes.
3. Gautą pudingą nuimkite nuo ugnies ir į masę įmaišykite vanilę. Leiskite pudingui atvėsti, tuomet padalinkite jį į indelius ir įdėkite į šaldytuvą 2–3 valandos, kad sustingtų.
4. Patiekite su mėgstamais vaisiais ar uogomis.