Aukštaitiški skryliai: paprasta pagaminti, skanu valgyti!

„Aukštaitijos virtuvė yra viena iš turtingiausių Lietuvoje. Ji išsiskiria miltiniais patiekalais, pieno produktais, gardžiais sūriais bei įvairiais sriubomis ir mėsos valgiais. Populiarūs įvairus blynai, virtiniai. O tokie skanėstai kaip aukštaitiškos spurgos, žagarėliai ar mielinės bandelės su lašinukais, dabar populiarūs ir visoje Lietuvoje, išplito būtent iš Aukštaitijos“, – vardija prekybos tinklo „Iki“ virtuvės šefė Elvyra Semaška.
Patiekalas su grybais
Patiekalas su grybais / Vida Press nuotr.

Pirmai pažinčiai su Aukštaitija kulinarijos žinovė kviečia išmėginti ir pasigaminti visiems iš šio regiono kilusiems žinomą patiekalą – skrylius, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Ypač paprasti aukštaitiški skryliai

Reikės:

  • 1 kiaušinio,
  • stiklinės vandens,
  • 30-350 g miltų,
  • žiupsnelio druskos.

Gaminame:

  1. Į su žiupsneliu druskos išplaktą kiaušinį įpilkite vandens ir sudėkite maždaug pusę miltų, gerai išmaišykite. Palaipsniui suberkite ir likusius nuolat maišant, kol tešla nebelips prie rankų.
  2. Tešlą išminkykite, padalinkite į kelias dalis ir iškočiokite kiekvieną jų iki 3-4 mm storio. Supjaustykite kvadratais arba rombais ir virkite pasūdytame vandenyje. Nuo iškilimo į paviršių virkite 4-5 minutes, išgriebkite ir patiekite su mėgstamu padažu. Pavyzdžiui, su grietine, su sviesto-grietinėlės arba spirgučių.

P.S. Šį patiekalą galite pagardinti ir mėgstamais priedais: grybų, špinatų, aguonų. Pasitelkite fantaziją ir pirmyn!

Vida Press nuotr./Skryliai su aguonomis
Skryliai su aguonomis / Vida Press nuotr.

Sriuba su virtiniais ir aštria dešra
Receptas: Sriuba su virtiniais ir aštria dešra
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.4 / 7
Receptas
Ingredientai
dešra aštri parūkyta 450.00 g
Pomidorai: 400.00 g (savo sultyse konservuoti be odelių)
virtiniai itališki (tortellini) su sūriu 200.00 g
Parmezano sūris: 100.00 g (drožlės)
Morkos: 2.00 vnt.
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė)
Vanduo: 1500.00 ml
Svogūnai: 1.00 vnt.
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (švieži, kapoti)
Raudonėliai: 3.00 g (švieži)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1.Morkas, cukiniją supjaustykite kubeliais, dėkite į puodą su verdančiu sūdytu vandeniu ir virkite 10 minučių. Sudėkite itališkus virtinius ir ant silpnos ugnies virkite 5–7 minutes.

2.Dešrą supjaustykite plonomis riekelėmis, svogūnus nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais. Sudėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi ir maišydami kepinkite, kol dešra gražiai apskrus.

3.Sukrėskite konservuotus pomidorus ir maišydami dar truputį pakepinkite. Masę sukrėskite į puodą, atsargiai išmaišykite ir dar virkite 5 minutes.

4.Sriubą tiekite pabarstytą parmezanu, kapotais šviežiais bazilikais ir raudonėliais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti

Bulviniai virtiniai su aguonomis
Receptas: Bulviniai virtiniai su aguonomis
5 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.1 / 16
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 200.00 g (virtų)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (trynys)
Jogurtas: 100.00 ml (natūralaus)
Cukrus: 3.00 valg. š.
Miltai: 1.00 sauja
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aguonos: 1.00 st. (maltų)
Obuoliai: 2.00 vnt.
Grietinėlė: 100.00 ml
Sviestas: 3.00 valg. š.
Sutirštintas pienas: 3.00 valg. š. (saldinto)
Kaip gaminti
  1. Pirmiausia paruoškite tešlą: bulves sugrūskite mediniu grūstuvu, sumaišykite su jogurtu, miltais, įmaišykite plaktą trynį, žiupsnelį druskos, cukrų ir viską gerai išsukite iki tirštos masės.
  2. Jei tokia neišeina, įberkite miltų. Obuolius nuplaukite, nulupkite, pašalinkite sėklalizdžius, supjaustykite skiltelėmis.
  3. Apiberkite cukrumi ir pakepinkite šaukšte sviesto.
  4. Sumaišykite su grietinėle ir pakaitinkite iki tirštos košės. Ant miltais pabarstyto stalo iš bulvių formuokite pailgus kukulius, į vidų krėskite po šaukštą obuolių, dailiai užlankstykite ir meskite į verdantį vandenį.
  5. Virkite, kol virtinukai iškils. Išgriebkite, nusausinkite, apkepkite svieste ir patiekite su sutirštintu pienu sumaišytomis maltomis aguonomis.
Suskleisti

Virtiniai su brokoliniais kopūstais
Receptas: Virtiniai su brokoliniais kopūstais
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 7
Receptas
Ingredientai
Miltai: 3.00 st.
Vanduo: 1.00 st. (šalto virinto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (maltos)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų)
Kaip gaminti
  1. Giliame inde sumaišykite miltus ir žiupsnelį druskos. Supilkite vandenį ir išminkykite tešlą.
  2. Brokolinius kopūstus virkite 4 minutes. Paskui kruopščiai nupilkite vandenį, išgarinkite skysčio likučius.
  3. Nusausintus brokolinius kopūstus sutrinkite iki košės tirštumo. Gardinkite masę paruoštais prieskoniais: druska, malta aitriąja paprika, džiovintais bazilikais. Gerai viską išmaišykite.
  4. Formuokite koldūnus: tešlą iškočiokite, išspauskite apskritimus, dėkite įdaro ir kruopščiai užspauskite kraštus.
  5. Paruoštus virtinius sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį.
  6. Jiems iškilus į paviršių, virkite apie 10 minučių.

Receptą atsiuntė Gintarė

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Artėja LEA kvietimas įsigyti naujus šilumos siurblius su kompensacija
Reklama
„BITmarkets“ parodoje „Next Block Expo“ laimėjo apdovanojimą už geriausią klientų aptarnavimą
Reklama
Verslo civilinė atsakomybė: kokių sričių įmonės ją patiria dažniausiai ir kodėl?
Reklama
Amžėjimas nėra nuosprendis: kas gali padėti išlaikyti energiją ir jaunystę?