Pranešime žiniasklaidai prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė teigia, kad avokadų populiarumą lemia ne viena puiki jų savybė.
Nors avokadai vadinami XXI a. vaisiumi, nes pasaulyje ypač išpopuliarėjo su tūkstantmečio karta, kuriai maistas turi būti ir sveikas, ir gražus, apie juos buvo žinoma dar prieš 7000 metų. Pirmieji avokado medžiai atsirado Meksikoje ir Kolumbijoje, kur ir dabar užima reikšmingiausią eksporto dalį. Vėliau jie išplito po kitas šalis ir iki šiol sėkmingai auginami.
Vida Press nuotr./Avokadai
Dar vienas momentas – yra įsteigta netgi Pasaulio avokadų organizacija, siekianti populiarinti avokadus visoje planetoje. Maža to, kasmet rengiama Pasaulio avokadų taurė – tai San Diege vykstanti regata, į kurią suvažiuoja entuziastai iš viso pasaulio.
Prieš keletą metų buvo atliktas tyrimas, atskleidęs, kad socialiniame tinkle „Instagram“ kasdien pasidalijama maždaug 3 mln. nuotraukų su avokadais!
Ingredientai
Druska:
1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Avokadus nulupkite, supjaustykite gabalėliais ir dėkite į elektrinį maisto smulkintuvą. Ten pat pilkite alyvuogių aliejų, citrinos sultis ir įdėkite skiltelę česnako. Viską gerai sutrinkite, masę pagardinkite žiupsneliu druskos ir pipirų. Gautą padažą gerai išmaišykite.
Avokadų majonezas yra labai panašios tekstūros, kaip ir tradicinis, o paruoštas su aliejumi ir citrinos sultimis nejuoduoja.
Suskleisti
Ingredientai
Druska:
1.00 g (0,5 - SANTA MARIA akmens druskos, malūnėlyje)
Aitrioji paprika:
1.00 valg. š. (SANTA MARIA RED HOT aitriųjų paprikų
dribsnių (arba SANTA MARIA aitriųjų paprikų))
Kopūstai:
150.00 g (savojinio kopūsto, pjaustyto plonomis
juostelėmis)
Avokadai:
1.00 vnt. (pjaustyto kubeliais)
Kaip gaminti
- Kiekvieną tortiliją supjaustykite į 8 dalis.
- Patepkite jas alyvuogių aliejumi, pabarstykite druskos ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 5–6 minutes, kol gražiai paruduos.
- Sumaišykite prieskonius su žaliųjų citrinų sultimis ir kopūsto juostelėmis.
- Gautą masę suspauskite rankomis, įdėkite avokadų, sūrio ir palaukite apie 15–20 minučių.
- Patiekdami sudėkite paruoštą masę ant tortilijų gabalėlių ir papuoškite aitriųjų paprikų dribsniais bei trupintu fetos sūriu.
Jei nenorite aštriai, vietoje aitriųjų paprikų dribsnių naudokite Santa Maria maltas paprikas!
Suskleisti
„Aš renkuosi tamsiai žalios spalvos avokadus su grublėta odele – jie patys maistingiausi. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad avokadai nepernoktų. Sunokusius avokadus rekomenduoju laikyti šaldytuve, o tuos, kuriems dar reikia šiek tiek subręsti – kambario temperatūroje, įvyniojus į popierių“, – pasakoja V.Juodkazienė.
Ingredientai
Avokadai:
1.00 vnt. (tobulai sunokęs, geriausia – su tamsia odele)
Duona:
2.00 riekės (ruginės su raugu arba kitos mėgstamos)
Druska:
2.00 žiupsnelis (jūros)
Kaip gaminti
1. Paskrudinkite duoną. Stebėkit, kad gerai įrustų ir būtų traški. Kol duona skrudinama, sausoje keptuvėje pakepinkite migdolų plokšteles ir sezamus.
2. Avokadą perpjaukite perpus, išimkite kaulą, kiekvienoje avokado puselėje padarykite vertikalius įpjovimus ir naudodami šaukštą išimkite minkštimo riekeles. Ant jų išspauskite citrinos sulčių – tai sustabdys avokado rudavimą ir pridės puikaus skonio.
3. Avokadą paskirstykite ant skrudintų duonos riekių. Dosniai pabarstykite druska (ji puikiai išryškina avokado skonį ir tinka prie citrusų rūgštelės), šiek tiek čili ir riešutais, sėklomis, mini žalėsiais ar kitais pasiruoštais priedais. Kąskite šį kremiškiausią (nuo žodžio „kreminis“) ir traškiausią (paradoksas!) skrebutį.
Jei laukiate svečių, galite avokadą skrebučiams patiekti „pasidaryk pats“ stiliumi. Avokado puseles paskaninkite citrinos sultimis, druska, riešutais, sėklomis ir t.t., o šalia palikite peilį. Svečiai patys galės nuspręsti, kiek avokado norės užsitepti ant skrebučio. Ir jokio papildomo priedų barstymo – man patinka švarios grindys.
Suskleisti
Ingredientai
Duona:
3.00 riekės (šviesios)
Druska:
3.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Sviestą išlydykite ant vidutinio karščio keptuvės. Iškepkite kiaušinius.
2. Dubenėlyje sutrinkite avokadų „mėsą“ ir sumaišykite su smulkiai pjaustytais čili pipirais, druska ir pipirais pagal skonį – gausite meksikietišką pagardą gvakamolę.
3. Duonos riekeles apkepkite skrudintuvėje, užtepkite majonezu, gvakamole ir uždėkite ant viršaus keptą kiaušinį.
Suskleisti
Maisto ekspertė pastebi, kad avokadų galima skanauti ir ryte, ir vakare – pavyzdžiui, rytą pradėti su populiariuoju avokado skrebučiu, o vakare pasigaminti, tarkime, gvakamolę. Avokadai tinka beveik visur – jais gardinamos salotos, gaminami padažai, užtepėlės. „Kai kurie žmonės net sviestą pakeičia avokadais, tad viskas priklauso nuo mūsų fantazijos“, – sako maisto ekspertė ir dalijasi originaliu orkaitėje keptų avokadų receptu.
Keptos avokadų puselės su kiaušiniu ir šonine
Ingredientai:
- 2 avokadai;
- 4 kiaušiniai;
- 2 griežinėliai šaltai rūkytos šoninės;
- druskos;
- svogūnų arba česnakų laiškų (papuošimui).
Gaminimas:
1. Perpjaukite avokadus pusiau, kad gautumėte horizontalius „laivelius“, išimkite kauliukus. Odelės nulupti nereikia
2. Į duobutes, kuriose buvo kauliukas, įmuškite po kiaušinį (naudokite kuo mažiau baltymo).
3. Užberkite druskos ir pašaukite į iki 180 °C temperatūros įkaitintą orkaitę 20–25 minutėms. Stebėkite kiaušinio baltymą – kai jis taps nepermatomas, avokadai paruošti.
4. Keptuvėje paskrudinkite šoninę, jai iškepus, smulkiai supjaustykite.
5. Iškeptus kiaušinius avokaduose apiberkite šonine ir smulkintais svogūnų ar česnakų laiškais.