Sveikiname nugalėtojus Aivarą, Ugnę ir Robertą G.!
Aivaro receptas:
Skaniausi koldūnai sūrio padaže
Skamba paprastai, gal net nuobodžiai, bet vakar gaminausi ir gavosi tikrai fantastiški. Koldūnus kilstelėjo į kitą lygį.
Reikės:
- 800 g jums skaniausių šaldytų koldūnų. Galite naudoti su kokiu tik norite įdaru, mano atveju tai buvo mėsa. Su daržovėmis ar žalumynais taip pat turėtų būti skanu, o dėl varškės jau suabejočiau
- 150 g kokybiško fermentinio sūrio (ne sūrio produkto). Ir nepirkite tarkuoto. Nepatingėkite susmulkinti patys, tai atsiperka
- 200 g grietinės 30–40% riebumo, formoms išlaikyti
- 20 g sviesto, nes nėra gero patiekalo be sviesto
- 1 arbatinio šaukšto druskos
- Žiupsnio maltų, mėgstamų pipirų (netiks tik citrininiai)
- Kelių skiltelių česnako
- 2 – 3 saulėje džiovintų pomidorų aliejuje (vidutiniškai džiovinti būtų idealu)
- Žiupsnio mairūno
- 1 arbatinio šaukštelis kmynų (arba kumino, jei patinka)
- Pusės žiupsnio rozmarinų – jų reiktų nepadauginti, nes bus labai rozmariniška
- 1 l kokybiško aliejaus (skrudinimui alyvuogių aliejus nelabai tinka)
Gaminimo eiga:
Pirmiausia imame didelę gilią keptuvę, ją įkaitiname ir pilame aliejų. Kai aliejus gerai įkaista, beriame koldūnus (atsargiai, nes aliejus būna karštas ir taškosi) ir kepame apie 15 – 20 minučių, kartas nuo karto pamaišydami, kad koldūnai nebūtų sulipę. Aš kepu uždengęs dangčiu, kad visa virtuvė nebūtų padengta sluoksniu riebalų, bet čia kaip kam patinka.
Tarpuose tarp maišymų pasiruošiame padažą.
Jam reikės vidutinio dydžio dubens, į kurį bersime smulkiai pjaustytą sūrį (ar pačių tarkuotą), grietinę, gabaliukais smulkintą sviestą, smulkintą česnaką, smulkintus džiovintus pomidorus ir likusius prieskonius.
Viską gerai sumaišome, kad tikrai gerai būtų išmaišyta.
Kol maišėte padažą ir viską jam smulkinote, koldūnai turėjo lengvai apskrusti ir įgauti gražų, gelsvai rusvą atspalvį.
Iškepusius koldūnus dedame į rėtį ar į kažką kur jie, koldūnai, turės galimybę nuvarvėti (beje, jei dėjote į karštą aliejų, koldūnai riebalų neturėjo prisigerti).
Užkuriame orkaitę (ar grilį), temperatūrą nustatyti reiktų apie 220 – 230 laipsnių, ir paliekame kaisti (geriausia, kai kaista tik viršus).
Kol kaista, stveriame karščiui atsparų indą ar kokią ne itin didelę skardą (mano atveju tai kiaušinio formos, 30 cm ilgio ir 5 cm aukščio skarda). Į ją perdedame apskrudintus koldūnus ir verčiame ant viršaus padažo masę. Ją tolygiai paskirstome po koldūnų paviršių. Sūris su kitais draugeliais bus viršuje, o grietinė nubėgs žemyn. Tik nesugalvokite visko sumaišyti, nes bus negerai!
Į gerai įkaitusią orkaitę ar grilį dedame skardą (dėjau į antrą lentyną nuo viršaus) ir paliekame kepti apie 15 min. Siūlyčiau po 10 min ateiti pasižiūrėti kas vyksta, kad netyčia koldūnai neįgautų lengvo, anglies juodumo atspalvio (atsargumo dėlei). Kad viskas iškepė, išduos vietomis iki rudumo apskrudęs sūris ir tamsesnį rudą atspalvį įgavę plikesni koldūnai.
Išimkite kūrinį iš orkaitės ir dėkitės į lėkštes ar dubenius.
Palaukite, kol truputį atvės, nes baisiai karšto maišto skonis nesuprantamas, ir – pirmyn į valgymą.
Valgyti galima šakute arba šaukštu, o užgerti gira.
Ugnės receptas:
Bananinis pyrago desertas
Reikės:
- 4–5 bananų
- 2 pakelių kakavinių meduolių
- 400 g grietinės (30% riebumo)
- 3 šaukštų cukraus pudros
- 1–2 šaukštelių citrinos sulčių
Gaminimo eiga:
Trintuvu sumalkite meduolius iki smulkių miltelių ir trumpam palikite juos. Supjaustykite bananus. Atskirame inde suplakite grietinę, cukraus pudrą ir citrinos sultis, masė neturi gautis labai tiršta. Paimkite pyrago formą (arba taures) ir pradėkite sluoksniuoti. Visų pirma meduoliais padenkite visą pagrindą. Antras sluoksnis – grietinės kremas ir trečiasis – bananais išdėliokite visą plotą. Taip ir sluoksniuokite kelis kartus, kol viršutinis sluoksnis bus meduolių. Jei norite papuošti savo desertą, galite pabarstyti kokosais, pabarstukais ar kt.
Roberto G. receptas:
Ant griliaus keptos kiaulienos smegenėlės
Reikės:
- Apie 100 g (1 vnt.) kiaulienos smegenėlių
- 1 svogūno
- 4 riekelių forminio batono
- 100 g sviesto
- Liucernos daigų
- Čiobrelių
- Druskos, pipirų
- Balzamiko acto
Gaminimo eiga:
Keraminiame griliuje tiesioginėje kaitroje kepame svogūnus ant sviesto, kol gražiai apskrus. Po to dedame smegenėles ir pakepame kol pakeis spalvą, pabarstome druska ir pipirais. Toliau dedame duoniukus ir juos pašildome kol apskrus.
Patiekiame su čiobreliu, liucernos daigais, minimaliai apšlakstome balzamiko actu.
Dėl prizų atsiėmimo su nugalėtojais netrukus bus susisiekta asmeniškai.
Turite receptą, kuriuo taip pat norėtumėte pasidalinti? Siųskite adresu namusefas@15min.lt, dalyvaukite konkurse ir kas savaitę laimėkite prizus!