1. Ryžius apvirkite, kad būtų dar puskiečiai – maždaug pusę jiems skirto laiko, atvėsinkite. Keptuvėje įkaitinkite truputį alyvuogių aliejaus ir pakepinkite svogūnus, kol taps auksiškai geltoni, suminkštės, taip pat juos atvėsinkite.
2. Į didelį dubenį dėkite maltą mėsą, berkite ryžius, svogūnus, įspauskite česnaką, muškite kiaušinį, berkite džiovinto čiobrelio, po žiupsnį druskos ir pipirų. Gerai išmaišykite, o tada šlapiomis rankomis suformuokite 14–16 rutuliukų. Išdėliokite juos ant aliejumi pateptos lėkštės ar lentelės ir atidėkite, kol paruošite daržoves.
3. Kopūstą supjaustykite, morkas nuskuskite ir supjaustykite griežinėliais, nupjaukite viršutinę poro dalį ir taip pat supjaustykite griežinėliais. Papriką išvalykite ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, tada greitai įmeskite į šaltą, nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
4. Ant viryklės dėkite plačiadugnį puodą, ištirpinkite sviestą, sudėkite porus ir pusę morkų ir pakepinkite kelias minutes, kol porai pakvips.
5. Dėkite į puodą pjaustytus kopūstus, likusias morkas, paprikas, užpilkite vandeniu, kad apsemtų, įberkite druskos, įmeskite kvapniuosius pipirus ir pavirkite apie 7–10 min., kol kopūstai šiek tiek sukris.
6. Ant daržovių viršaus sudėkite mėsos kukulius, į jų tarpus priberkite smulkintų pomidorų. Uždenkite ir ant lengvos ugnies troškinkite apie 15–20 min. Baigiant troškinti ant viršaus uždėkite pomidorų pastos, gausiai pabarstykite krapais ir leiskite nuo ugnies nukeltam puodui dar kelias minutes pastovėti.
7. Patiekite su virtomis bulvėmis, bulvių koše, o galite valgyti ir be jokių priedų, nes kukuliai ir daržovės – puikus savarankiškas patiekalas, be to, ir lengvesnis.
1. Garbanotųjų kopūstų lapus apvirkite pasūdytame vandenyje, kad suminkštėtų. Nuvarvinkite ir palikite ataušti. Paskui kietąją lapo dalį išpjaukite arba sutraiškykite.
2. Ryžius išvirkite, į karštus sudėkite sviestą ir palikite ataušti. Kumpį supjaustykite nedideliais kubeliais, kiaušinius išplakite su druska ir pipirais. Ataušusius ryžius sumaišykite su kiaušinių plakiniu, suberkite kumpio kubelius.
3. Ant kiekvieno kopūstų lapo uždėkite po kelis šaukštus įdaro ir sulankstykite vokeliu. Paruoštus balandėlius iš abiejų pusių apkepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje, paskui sudėkite į puodą, įpilkite 300 ml vandens ar sultinio ir ant nedidelės ugnies troškinkite 30 min.
4. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į puodą su balandėliais kelios minutės prieš nukeliant nuo ugnies.
1. Kopūstų lapus paruoškite kaip paprastiems balandėliams: išpjaukite kotą, 5–7 min. visą gūžę pavirkite sūdytame vandenyje, paskui atšaldykite dubenyje su šaltu vandeniu ir išskirstykite atskirais lapais.
2. Paruoškite įdarą: smulkiai sukapotus svogūnus pakepinkite svieste. Kai svogūnų gabaliukai pasidarys skaidrūs, sudėkite susmulkintus grybus ir dar kelias minutes pakepinkite.
3. Ataušusius grybus sumaišykite su susmulkintais petražolių lapeliais, ryžiais, pasūdykite, pagardinkite pipirais.
4. Ant kopūstų lapų dėkite po šaukštą įdaro ir suvyniokite. Paruoštus balandėlius sudėkite į likusiais kopūstų lapais išklotą puodą, supilkite sultinį ir uždengus troškinkite ant mažos ugnies 20–30 min.
5. Patiekite su grietinės ar kitokiu mėgstamu padažu.
1. Svogūną ir česnaką susmulkinkite ir pakepinkite svieste, iki dailiai apskrus, tada suberkite žiedeliais pjaustytus porus, labai gerai nuvarvintus, nusausintus ir susmulkintus saulėje džiovintus pomidorus, dar 8 min. patroškinkite – porai turi suminkštėti.
2. Į atvėsusį svogūnų ir porų mišinį suberkite per sietelį pertrintą varškę, alyvuoges, žalumynus, džiovintus bazilikus, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir gerai išmaišykite.
3. Kopūsto kotelį išpjaukite, lapus išskirstykite ir nuplikykite verdančiu vandeniu arba trumpai palaikykite virš garų. Ant kiekvieno kopūstlapio dėkite įdaro ir gražiai susukite.
4. Kopūstus dėkite į puodą su sultiniu, supilkite grietinėlę ir apie 20 min. patroškinkite.
5. Tiekite apibarsčiusi likusiomis alyvuogėmis.
1. Kopūstą išvirkite, nupjaustykite lapkočius. Svogūną ir morką patroškinkite svieste su žiupsneliu muskato. Šį troškinį sudėkite į mėsą, suberkite mirkytus ryžius, įberkite pusę šaukšto druskos ir po žiupsnelį kitų prieskonių.
2. Po kukulį mėsos dėkite ant kopūsto lapo, sulankstykite, pavoliokite miltuose ir apkepkite svieste.
3. Dėkite apkepusius balandėlius į puodą, užpilkite vandeniu, pridėkite druskos, vėl tų pačių prieskonių bei vištienos sultinio, krapų, grietinės, pomidorų padažo ir virkite apie 45 min. Tiekite su bulvėmis
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Svogūną ir kopūstą smulkiai supjaustykite. Kopūsto griežinėlius užpilkite verdančiu vandeniu ir kelias minutes palaikykite. Vandenį nupilkite ir gerai nuspauskite kopūstus.
2. Kopūstus ir svogūnus sudėkite į faršą, suberkite ryžius, įmuškite kiaušinį, įberkite mėsos prieskonių, pipirų, druskos ir gerai išminkykite. Iš paruošto faršo formuokite nedidelius kepsnelius ir apkepkite keptuvėje iš abiejų pusių, kol gražiai parus. Į kepimo indą, pašlakstytą aliejumi, sudėkite skustas ir perpjautas pusiau bulves, griežinėliais pjaustytą morką, smulkintą česnaką. Ant viršaus sudėkite kepsnelius, apipilkite pomidorų padažu, sutrupinkite sultinio kubelį ir užpilkite vandens tiek, kad apsemtų. Kepkite 180 °C orkaitėje 35–40 min., kol bulvės suminkštės.
3. Miltus sumaišykite su 0,5 stikl. šalto vandens, sudėkite grietinę, paskaninkite prieskoniais ir gerai sumaišykite. Grietinės padažą supilkite ant balandėlių ir dar apie 10 min. kepkite.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Ryžius išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės. Palikite atvėsti. Krevetes atšildykite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
2. Aštriu peiliu išpjaukite kopūsto kotą. Dėkite daržovę į didelį puodą su verdančiu vandeniu taip, kad kiaurymė būtų viršuje. Šliūkštelėkite į ją verdančio vandens ir apie 6 min. virkite ant silpnos ugnies. Išgriebusi ir gerai nuvarvinusi, atskirkite lapus.
3. Keptuvėje įkaitinkite porą šaukštų alyvuogių aliejaus. Sudėkite smulkintus svogūnus, trintus česnakus ir maišydama kelias minutes pakepinkite.
4. Suberkite krapus, kalendras ir dar porą minučių pakepinkite. Sukrėskite virtus ryžius, sudėkite krevetes, pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų, druskos ir išmaišykite.
5. Gautą įdarą krėskite ant kopūsto lapų, susukite ritinėlius, kiekvieną perriškite svogūno laišku.
6. Dėkite į karščiui atsparų stiklinį indą, užpilkite vynu ir žuvų sultiniu, apšlakstykite citrinos sultimis, uždenkite ir šaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Troškinkite apie 20 minučių.
- Apvirkite kopūsto lapus.
- Aliejuje pakepkite pjaustytų svogūnų ir pjaustytų grybų ir 15 minučių patroškinkite.
- Virtus kiaušinius susmulkinkite ir sumaišykite su kapotais žalumynais, sudėkite grybus su svogūnais.
- Pasūdykite ir papipirinkite pagal skonį. Gautą įdarą dėkite ant kopūsto lapų, susukite balandėlius ir sudėkite į puodą.
- Užpilkite grietine ir kepkite orkaitėje.
- Šis patiekalas ypač naudingas diabetikams.
1. Kopūstą nuplaukite, kotelį išpjaukite, lapus išskirstykite ir nuplikykite verdančiu vandeniu arba trumpai palaikykite virš garų, kad suminkštėtų.
2. Česnaką nulupkite ir kartu su bazilikų lapeliais sukapokite. Kedrines pinijas ir smulkintus graikinius riešutus labai trumpai, kad nesudegtų, paskrudinkite sausoje keptuvėje.
3. Varškę ir rikotą kelis kartus pertinkite per sietelį, sumaišykite su paruoštu prieskonių mišiniu, tarkuotu parmezanu, kepintais riešutais ir grietine. Masę pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
4. Ant kiekvieno kopūstlapio dėkite po šaukštą įdaro, sulankstykite kaip volelį ir perriškite, kad neišsižiotų. Paruoštus balandėlius dėkite į puodą su sultiniu, supilkite grietinėlę ir ant mažos ugnies troškinkite apie 20 min. Tiekite su mėgstamu padažu.
- Visus faršui skirtus produktus gerai suminkykite (minkykite tol, kol vanduo susigers).
- Vynuogių lapus, pašalinus lapkočius, maždaug pusvalandį mirkykite šiltame vandenyje.
- Faršo rutuliuką dėkite ant šiurkščiosios nusausinto lapo pusės ir suvyniokite.
- Nykščio storio pirštelius dėkite į puodą, kurio dugnas išklotas vynuogių lapais. Į puodą įpilkite vandens, kad šiek tiek apsemtų ritinėlius.
- Pasūdykite, įdėkite laurų lapelių, kvapiųjų ir juodųjų pipirų (virti galima ir sultinyje).
- Ant ritinėlių uždėkite lėkštę – tada dolma neiškils į paviršių. Vandeniui užvirus, sumažinkite ugnį ir apie valandą lėtai troškinkite.
- Armėniški balandėliai valgomi šilti, su macuno (tiršto rūgpienio) ir grūstų česnakų padažu.