Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bemėsis savaitgalio valgiaraštis: nuo kruopų kotletukų iki lengvų desertų

Nemažai žmonių sausį pasiryžta mesti iššūkį savo seniems įpročiams. Vienas dažniausių – atsisakyti mėsos ar bent jau valgyti jos mažiau. Ne veltui šis pasiryžimas turi ir anglišką pavadinimą – „Veganuary“. Išties tik jūsų valia, kokį maitinimo modelį propaguoti, tačiau šį savaitgalį mes siūlome patiekalus be mėsos.
Kruopų kotletukai
Kruopų kotletukai / Vida Press nuotr.

Blynai:

Bulviniai blynai su sojomis
Receptas: Bulviniai blynai su sojomis
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 19
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 500.00 g
Sojos: 1.00 st. (faršas)
Daržovių sultinys: 1.00 vnt. (kubelis)
Miltai: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aliejus: 3.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Grietinė: 3.00 valg. š.
Gražgarstės: 50.00 g
Kaip gaminti

1. Į užvirtą vandenį įdėkite sultinio kubelį, suberkite sojų faršą ir kelias minutes pavirkite. Nukelkite nuo ugnies ir palikite pusvalandžiui brinkti. Faršą nuspauskite (kad liktų kuo mažiau skysčio).

2. Svogūną nulupkite, susmulkinkite ir paskrudinkite aliejuje. Tuomet dėkite nuspaustą sojų faršą ir apkepkite.

3. Bulves nuskuskite, nuplaukite ir sutarkuokite. Į tarkius įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, pagardinkite juodaisiais pipirais ir druska. Įmaišykite paruoštas sojas. Karštame aliejuje kepkite nedidelius blynelius.

4. Tiekite su grietine, sumaišyta su salotomis.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Blynai su grūdėta varške
Receptas: Blynai su grūdėta varške
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 179
Receptas
Ingredientai
Varškė: 300.00 g (grūdėta)
Miltai: 70.00 g (savaime iškylantys)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Aliejus: 3.00 valg. š.
Jogurtas: 2.00 valg. š. (patiekimui galima keisti į uogienę)
Kaip gaminti
  1. Kiaušinius išplakite su cukrumi ir miltais. (Jeigu neturite savaime kylančių miltų, tuomet dėkite paprastus, kuriuos prieš tai švariame inde sumaišote su žiupsneliu druskos ir kepimo milteliais.)    
  2. Sudėkite grūdėtą varškę, aliejų ir viską išmaišykite.    
  3. Dėkite į keptuvę (be aliejaus), formuokite mažus blyniukus ir kepkite ant nedidelės ugnies.    
  4. Patiekite su jogurtu ir uogiene.

Receptas iš tinklaraščio IEVOS RECEPTAI

Suskleisti
Moliūgų ir bulvių blynai
Receptas: Moliūgų ir bulvių blynai
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.2 / 172
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 800.00 g (be žievės, sutarkuoto burokine tarka)
Bulvės: 600.00 g (nuskustų, sutarkuotų burokine tarka)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Miltai: 3.00 valg. š.
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Kajeno pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skon 5)
Moliūgo sėklos: 3.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 0.50 st. (kepimui)
Grietinė: 4.00 valg. š. (arba graikiško jogurto; patiekimui)
Rūkyta lašiša: 100.00 g (patiekimui (nebūtinai))
Kaip gaminti

Aš juos valgiau su graikišku jogurtu, pagardintu trupučiu druskos, pipirų ir česnako, bet čia taip pat tiks ir paprasta grietinė, o dar pagardinus juos trupučiu rūkytos lašišos, turėsite visai gurmanišką patiekalą, kuriuo nedvejodami galite vaišinti net įnoringus svečius.

1. Sumaišykite tarkuotus moliūgus ir bulves. Įtarkuokite svogūną. Įmaišykite kiaušinius ir miltus. Pagardinkite trupučiu muškato riešuto, geru žiupsniu kajeno pipirų ir druska. Įmaišykite moliūgo sėklas.

2. Leiskite tešlai pastovėti 20 minučių.

3. Keptuvėje įkaitinkite du šaukštus alyvuogių aliejaus. Kabinkite po šaukštą paruoštos masės, keptuvėje formuokite blynus šiek tiek juos paplodami šaukštu. Kepkite ant lengvos ugnies apie 2 minutes iš kiekvienos pusės, kol blynai apskrus.

4. Mėgaukitės šiais blynais su trupučiu grietinės, graikišku jogurtu, o gal ir gabalėliu rūkytos lašišos.

Suskleisti
Bulvių ir cukinijų blynai
Receptas: Bulvių ir cukinijų blynai
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 82
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio; blynams)
Cukinijos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio; blynams)
Svogūnai: 1.00 arbat. š. (mažas; blynams)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli; blynams)
Miltai: 2.00 valg. š. (gali reikėti ir 3; blynams)
Aliejus: 2.00 valg. š. (kepimui)
Druska: 2.00 žiupsnelis (po žiupsnį blynams ir padažui)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (po žiupsnelį blynams ir padažui)
Varškė: 100.00 g (pusriebės; česnakiniam padažui)
Grietinėlė: 100.00 g (plakamosios; česnakiniam padažui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (labai smulkiai sukapota; česnakiniam padažui)
Krapai: 1.00 valg. š. (kapotų šviežių; česnakiniam padažui)
Citrinos sultys: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį; česnakiniam padažui)
Kaip gaminti

Beje, ruošdami daržovių blynus, jas tarkuokite stambiai, ne smulkiai: taip masė bus sausenė, o ir iškepę blynai traškesni. Jei norite, kad blynai būtų mažiau riebūs, kepkite juos ne keptuvėje, bet orkaitėje.

Itin svarbus ir pagardas, su kuriuo pateiksite iškeptus daržovių blynus. Mano mėgstamiausias – česnakais ir krapais pagardintas varškės ir grietinėlės padažas.

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180C laipsnių temperatūros. Kepimo skardą išklokie pergamentiniu popieriumi.

2. Cukinijas stambiai sutarkuokite ir nuspauskite, pašalindami perteklinį skystį. Bulves ir svogūną sutarkuokite burokine tarka.

 

3. Dubenyje suplakite kiaušinius, sudėkite tarkuotas cukinijas, bulves ir svogūnus, įberkite druskos ir pipirų, suberkite miltus ir sumaišykite tešlą. Jei tešla pernelyg skysta ir vandeninga, įdėkite daugiau miltų.

4. Skardoje esantį pergamentinį popierių pašlakstykite aliejumi. Šaukštu formuokite blynus skardoje. Blynų viršų pašlakstykite dar trupučiu aliejaus ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 30-40 minučių, arba kol blynai gražiai apskrus.

5. Kol blynai kepa pasigaminkite padažą

6. Varškę gerai sutrinkite ir sumaišykite su grietinėle, kol gausite vientisą tirštą padažą. Suberkite kapotas petražoles, česnakus, druską ir pipirus, įlašinkite kelis lašus citrinos sulčių, galite įberti šiek tiek cukraus skoniui subalansuoti. Paragaukite ir pataisykite skonį taip, kad jums patiktų.

Suskleisti
Veganiški žemaičių blynai
Receptas: Veganiški žemaičių blynai
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 10
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg
Miltai: 2.00 valg. š.
Krakmolas: 1.00 valg. š.
Linų sėmenys: 2.00 valg. š. (maltų)
Vanduo: 5.00 valg. š.
Morkos: 1.50 vnt. (apie 150 g)
Paprikos: 50.00 g (raudonosios ar geltonosios)
Špinatai: 50.00 g
Salierai: 60.00 g
Svogūnai: 0.50 vnt. (apie 60 g)
Kmynai: 0.50 arbat. š.
Kalendros sėklos: 0.50 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Petražolės: 1.00 sauja (nedidelė)
Kaip gaminti

1. Sėmenis sumaišyti su vandeniu ir palikti brinkti.

2. Bulves švariai nuplauti, išvirti su lupena. Išvirus nulupti, sugrūsti arba sumalti per mėsmalę. Sumaišyti su miltais, krakmolu ir sėmenimis. Pagal skonį pasūdyti. Jeigu matote, kad tešla per trapi formavimui, pilkite po valgomąjį šaukštą vandens, kol taps tinkama. Tešla paruošta!

3. Smulkiai supjaustytą svogūną pakepinti, kol pradės darytis permatomas. Suberti tarkuotas morkas ir kartais pamaišant kepti, kol pradės skrusti. Tada dėti smulkiai supjaustytą salierą ir papriką, paskaninti prieskoniais. Kepti, kol daržovės suminkštės. Išjungus ugnį įmaišyti kapotus špinatus. Įdaras irgi paruoštas!

4. Dabar beliko iš viso šito pagaminti blynus. Kad blynai išeitų vienodo dydžio, siūlome sverti tešlą, pvz., po 105 gramus. Vėsiame vandenyje pamirkę rankas formuokite ploną paplotėlį. Dėkite šaukštą įdaro ir užlyginkite kraštus. Po poros blynų tikrai įgusite!

5. Kepti galite keptuvėje (idealu nepridegančia danga su trupučiu aliejaus) arba orkaitėje (šiek tiek aliejumi patepus skardą ir blynų viršų, 200 °C laipsnių temperatūroje, kol gražiai apskrus).

Suskleisti

Maltinukai ir kotletukai:

Grikių kotletai
Receptas: Grikių kotletai
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 214
Receptas
Ingredientai
Grikiai: 1.00 st.
Vanduo: 1.00 st. (1,75 – šilto virinto)
Morkos: 2.00 vnt. (didelės)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C.
  2. Grikius perplaukite po tekančiu vandeniu, suberkite į gilią lėkštę ir užpilkite šaltu virintu vandeniu. Palikite stovėti 2–3 valandoms.
  3. Išvirkite stambiai supjaustytas morkas. Kruopščiai jas nusunkite ir sutrinkite iki košės konsistencijos.
  4. Trintas morkas sudėkite į išbrinkusius grikius.
  5. Svogūną susmulkinkite ir dėkite į morkas bei grikius.
  6. Čia pat suplakite kiaušinį, suberkite miltus, druską, pipirus ir viską gerai išmaišykite.
  7. Suformuokite kotletus ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
  8. Kepkite 30 minučių.

Receptą atsiuntė Gintarė

Suskleisti
Kalafiorų kotletai
Receptas: Jaukūs naminiai kalafiorų kotletai
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.5 / 33
Receptas
Ingredientai
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (apie 1 kg)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Varškė: 2.00 valg. š. (švelnios)
Džiūvėsiai: 4.00 valg. š. (maltų; dar šiek riek reikės apvoliojimui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (susmulkinta arba sutrinta presu)
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š. (šviežių kapotų: krapų, petražolių)
Aliejus: 0.50 st. (kepimui)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Kalafiorą išvirkite gerai pasūdytame vandenyje, kol jis taps visiškai minkštas. Atvėsinkite, nupjaukite tik pačius kiečiausius koto kraštelius (jei tokių apskritai yra), o likusį minkštą išvirusį kalafiorą sutrinkite, arba sumalkite, arba susmulkinkite iki vientisos masės elektriniu kombainu.

2. Dideliame dubenyje išplakite kiaušinį. Įmaišykite varškę, sudėkite kalafioro masę, suberkite džiūvėsius, česnakus, žaumynus, įberkite druskos ir pipirų, ir gerai išmaišykite.

3. Didelėje keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Mažame dubenėlyje pasiruoškite saujelę džiūvėsių. Šaukštu kabinkite kalafiorų masės ir dėkite į džiūvėsius. Pavoliokite masę džiūvėsiuose, kol ji visa aplips, tada rankomis formuokite rutuliukus, juos švelniai paplokite ir dėkite į įkaitusius riebalus. Kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.

4. Patiekite su virtomis šviežiomis bulvėmis ir šviežiomis daržovėmis.

Suskleisti
Grikių ir grybų kotletai
Receptas: Grikių ir grybų maltinukai
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 125
Receptas
Ingredientai
Grikiai: 2.00 st.
Grybai: 250.00 g (miško)
Morkos: 1.00 vnt.
Grietinė: 2.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Bulvės: 2.00 vnt. (virtos)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Miltai: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Petražolės: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Krapai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Grikius perrinkite, nuplaukite, kelis kartus nuplikykite verdančiu vandeniu, tada užpilkite jo tiek, kad gerai apsemtų ir per naktį pamirkykite.

2. Nusunktus gerai išbrinkusius grikius ir smulkintas virtas bulves sukrėskite į gilų indą.

3. Svogūną ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite svieste. Sumeskite smulkintus miško grybus, tarkuotą morką, viską kiek pakepinkite, masę atvėsinkite ir sukrėskite į tą patį indą.

4. Įmuškite kiaušinius, suberkite miltus, prieskonius, sudėkite grietinę ir viską išplakite elektriniu plakikliu – turite gauti lipnią tešlą. Jeigu ji per skysta, dar įberkite miltų.

5. Iš masės drėgnomis rankomis formuokite norimo dydžio ir formos maltinukus ir kepkite karštame aliejuje keptuvėje arbe be jokių riebalų orkaitėje.

6. Tiekite papuošusi petražolių lapeliais ir citrinos skiltele.

Kulinaro patarimas: jeigu mėgstate apskrudusius kotletukus, prieš kepdamos juos apvoliokite džiūvėsėliuose.

Suskleisti
Sūrio ir riešutų maltinukai
Receptas: Sūrio ir riešutų maltinukai
7 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
4.3 / 15
Receptas
Ingredientai
Sūris: 500.00 g (mėgstamas brandintas)
Džiūvėsiai: 6.00 valg. š. (malti)
Graikiniai riešutai: 125.00 g (malti)
Česnakai: 7.00 skiltelės
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (baltymai)
Aliejus: 50.00 ml (kepimui)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Sūrį padalykite į 7 lygias dalis, apie valandą palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų, pabarstykite druska, pipirais, ant kiekvieno dėkite po nuluptą česnako skiltelę ir rankomis mėginkite suteikti sūrio gabalėliui kuo apvalesnę formą.

2. Kiekvieną rutuliuką suvyniokite į maistinę plėvelę ir 2 val. padėkite į šaldytuvą, kad sukietėtų.

3. Maltus riešutus ir džiūvėsėlius gerai sumaišykite.

4. Gerai atšaldytus kiaušinio baltymus išplakite.

5. Iš maistinės plėvelės išimtus sūrio gabalėlius pamirkykite baltymų plakinyje, gerai apvoliokite riešutų ir džiūvėsėlių mišinyje ir kepkite karštuose riebaluose keptuvėje.

6. Išgriebtus gerai nuvarvinkite ir kelioms minutėms padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.

Suskleisti
Avinžirnių maltinukai
Receptas: Avinžirnių maltinukai
3 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 39
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 200.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Džiovinti pomidorai: 6.00 vnt. (aliejuje)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Kalendros: 1.00 arbat. š. (maltos)
Mėtos: 1.00 valg. š. (kapotos)
Sezamų aliejus: 1.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (žaliosios žievelė)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Labai gerai nuplautus ir per naktį mirkytus avinžirnius išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, nukoškite ir atvėsinkite.
  2. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite aliejuje, kol dailiai pagels.
  3. Virtus avinžirnius suverskite į gilų indą, ten pat krėskite atvėsintus svogūnus, smulkintus saulėje džiovintus pomidorus, visus prieskonius ir nutarkuotą citrinos žievelę, supilkite aliejų. Visą masę išplakite elektriniu plakikliu, drėgnomis rankomis formuokite rutuliukus ir pusvalandį palaikykite juos šaldytuve, kad sustingtų.
  4. Rutuliukus išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje skardoje ir kepkite apie 20 min. Tiekite su šviežių daržovių salotomis ir porų padažu.
  5. Padažui griežinėliais supjaustykite 2 vidutinio dydžio porus, juos paskleiskite karščiui atsparioje kepimo skardoje, apšlakstykite su šaukšteliu garstyčių sumaišytais 3 šaukštais alyvuogių aliejaus, šaukštu citrinų sulčių, žiupsneliu druskos ir kepkite, kol porai suminkštės, bet nepakeis spalvos. Prieš tiekdami padažą suplakite elektriniu plakikliu.
Suskleisti
Cukinijų maltinukai pomidorų padaže
Receptas: Cukinijų maltinukai pomidorų padaže
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 24
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (po 2 šaukštus maltinukams ir padažui)
Česnakai: 4.00 skiltelės (po 2 skilteles sutrintas ar susmulkintas skilteles maltinukams ir padažui)
Cukinijos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio, sutarkuota; maltinukams)
Bazilikai: 1.00 sauja (šviežių, smulkiai sukapotų; maltinukams)
Raudonėliai: 2.00 valg. š. (šviežių, smulkiai kapotų arba perpus mažiau džiovintų; maltinukams)
Džiūvėsiai: 1.00 st. (maltų; maltinukams)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis, paplaktas; maltinukams)
Kietasis sūris: 0.30 st. (smulkiai tarkuoto; maltinukams)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį; maltinukams ir padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį; maltinukams ir padažui)
Aitriosios paprikos milteliai: 1.00 žiupsnelis (arba saldžiosios paprikos miltelių; padažui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis, supjaustytas kubeliais; padažui)
Pomidorai: 5.00 vnt. (gerai sunokę, supjaustyti stambesniais gabalėliais; padažui)
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š. (padažui)
Pomidorų pasta: 2.00 valg. š. (padažui)
Kaip gaminti

Šįkart bus proga naikinti ne tik cukinijas, bet ir skaniuosius šviežius pomidorus! Jei žiemą mėgausimės konservuotomis gėrybėmis, tai vasarą neverta praleisti progos pomidorų padažą gaminti patiems.

Žinoma, skubantiems visada yra alternatyva – kokia nors kokybiška passata, pirkta parduotuvėje. Tačiau jei tik turite papildomas 15 minučių (tikrai užtruksite ne ilgiau), griebkite puodą ir pirmyn pjaustyti svogūnų, česnakų ir pomidorų.

 

Suskleisti

Troškiniai:

Troškinys be mėsos
Receptas: Troškinys be mėsos „Chilli sin carne“
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 15
Receptas
Ingredientai
Česnakai: 1.00 skiltelės (didelė)
Morkos: 1.00 vnt. (didelė)
Paprikos: 2.00 vnt. (žaliosios)
Kukurūzai: 1.00 vnt. (skardinė konservuotų)
Jelapenai: 1.00 vnt. (sukapotas (jei mėgstate aštrumą))
Pupelės: 1.00 vnt. (skardinė konservuotų raudonųjų)
Konservuoti pomidorai: 2.00 vnt. (skardinės smulkintų savo sultyse)
Alus: 0.50 st.
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (maltos)
Kalendros sėklos: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti

1. Smulkiai supjaustykite česnaką ir svogūnus; apie 4 min. pakaitinkite juos keptuvėje.

2. Susmulkinkite morką, sudėkite į keptuvę; supilkite alų. Net jei patiekalo ragaus ir vaikai, nesijaudinkite dėl alkoholio – jis išgaruos verdant, liks tik salyklo prieskonis.

3. Po 10 min. įdėkite smulkiais gabaliukais pjaustytas žaliąsias paprikas ir pipirus bei supilkite abi skardines pomidorų.

4. Praėjus dar 5–6 min. sudėkite pupeles ir kukurūzus bei likusius prieskonius.

5. Viską patroškinkite dar 7–10 minučių ant lėtos ugnies.

Suskleisti
Troškinys su baklažanais
Receptas: Tirštas lęšių ir baklažanų troškinys su pomidorais ir raudonėliais
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 12
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (didelis, supjaustytas kubeliais)
Čiobreliai: 2.00 žiupsnelis
Baklažanai: 2.00 vnt. (nedideli, supjaustyti piršto dydžio pagaliukais)
Pomidorai: 200.00 g (vynuoginių)
Lęšiai: 180.00 g (greitai išverdančių žaliųjų lęšių (ant pakuotės ieškokite užrašo „Puy lentils“), perskalautų šaltu vandeniu)
Daržovių sultinys: 500.00 ml
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Vynas: 80.00 ml (galite keisti pora šaukštų baltojo vyno acto)
Jogurtas: 100.00 g (natūralaus; arba grietinės; patiekimui)
Aitriosios paprikos dribsniai: 4.00 žiupsnelis (patiekimui)
Raudonėliai: 2.00 žiupsnelis (patiekimui)
Kaip gaminti

1. Į platų puodą aukštais kraštais įpilkite porą šaukštų aliejaus ir įkaitinkite ant vidutinės kaitros. Suberkite svogūnus, česnakus, didelį žiupsnį druskos ir čiobrelius, kepkite 7–8 min. dažnai pamaišydami, kol svogūnai suminkštės ir taps rusvi. Perdėkite į nedidelį dubenėlį.

2. Baklažanų juosteles ir pomidoriukus sudėkite į nemažą dubenį, įpilkite likusį šaukštą aliejaus, įberkite ketvirtį šaukštelio druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų ir gerai išmaišykite.

3. Užkaiskite tą patį puodą, kuriame kepėte svogūnus, ir, kai įkais, suberkite baklažanus bei pomidoriukus, kepkite 8–10 min. ant vidutinės ugnies, kol baklažanai ims skrusti, o pomodoriukų odelė pajuoduos, ims išsiskirti sultys. Tuomet į puodą suberkite jau pakepintų svogūnų mišinį, supilkite lęšius, sultinį, vyną (arba actą), 450 ml vandens, 2/3 šaukštelio druskos, viską užvirkite ir leiskite virti apie 40 min., kol lęšiai išvirs, bet vis dar bus išlaikę šiek tiek tvirtumo.

4. Patiekite troškinį šiltą ar kambario temperatūros su šaukštu grietinės/jogurto, pabarstę aitriosios paprikos dribsniais ir raudonėlio lapeliais.

Suskleisti
Indiškas lęšių troškinys
Receptas: Indiškas lęšių troškinys „Dal“
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.2 / 6
Receptas
Ingredientai
Jogurtas: 450.00 g (natūralaus)
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
Vanduo: 1.00 st. (arba kiekis gali skirtis, priklausomai nuo lęšių rūšies)
Lęšiai: 1.00 st.
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Sviestas: 1.00 valg. š. (lydyto ghee arba aliejaus)
Pankolių sėklos: 1.00 arbat. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (tarkuoto šviežio)
Saldžiosios paprikos milteliai: 2.00 arbat. š. (galima berti ir 3)
Kaip gaminti

1. Jogurtą ir rudąjį cukrų sumaišykite su stikline vandens ir atidėkite į šalį.

2. Lęšius nuplaukite kiaurasamtyje ir suberkite į verdantį vandenį. Kai užvirs antrą kartą, pavirkite apie 10 minučių. Nugraibykite putas.

3. Sumeskite laurų lapus, suberkite ciberžolės miltelius, druską, išmaišykite, uždenkite ir virkite virš silpnos ugnies, kol lęšiai išvirs. Išgriebkite laurų lapus.

4. Mažame puode įkaitinkite ghi arbą aliejų. Virš vidutinės ugnies pakaitinkite juodųjų garstyčių grūdelius. Puodą trumpam uždenkite – kol nutils grūdelių spragėjimas. Tada suberkite likusius prieskonius. Maišydami truputį pakaitinkite, tada supilkite šį padažą į jogurtą, išmaišykite ir supilkite jogurtą į puodą su lęšiais. Maišydami dar kartą užvirinkite.

5. Gamindami šį patiekalą stebėkite sriubos tirštumą – ji turi būti ne per skysta ir ne per tiršta. Jei reikės, virdami šiek tiek papildykite vandeniu.

Suskleisti
Marokietiškas baklažanų „tagine“
Receptas: Aromatingas marokietiškas baklažanų troškinys „tagine“
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 13
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 vnt. (didesnis)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt. (susmulkintas)
Citrinos sultys: 1.00 valg. š.
Pomidorai: 1.00 vnt. (nuluptas ir supjaustytas)
Šafranas: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Sultinys: 125.00 ml (arba vandens)
Mėtos: 2.00 žiupsnelis (patiekimui)
Kaip gaminti

1. Baklažanus supjaustykite maždaug 1 cm pločio griežinėliais ir tuos griežinėlius perpjaukite pusiau. Nedidelėje keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus ir iš abiejų pusių apkepinkite baklažano riekeles, kol jos šiek tiek apskrus, bet liks kietokos.

2. Kitame puode (arba tagine inde, arba troškintuve) pakaitinkite likusį šaukštą aliejaus ir apkepinkite svogūnus. Kai jie suminkštės, suberkite česnakus ir dar trumpai pakepinkite. Tada supilkite citrinos sultis, sudėkite pjaustytą pomidorą, įberkite papriką, šafraną cukrų, pagardinkite druska ir pipirais (galite ir aitriąja paprika), sudėkite džiovintus abrikosus, supilkite sultinį ir užvirinkite. Sudėkite apkepintus baklažanus, juos švelniai panardinkite į skystį ir uždengę troškinkite ant nedidelės ugnies apie 15-20 minučių, kol baklažanai bus minkšti. Tada atidengę puodą dar patroškinkite kelias minutes, kad padažas šiek tiek sutirštėtų, nugaruotų.

3. Patiekite su kuskusu, pagardinkite jogurtu ir mėtų lapeliais.

Suskleisti
Kepti pastarnokai ir morkos
Receptas: Pastarnokų ir morkų troškinys su imbieru
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Pastarnokas: 400.00 g
Morkos: 400.00 g
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Citrinos sultys: 4.00 valg. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (malto)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Medus: 3.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Anakardžių riešutai: 100.00 g (arba lazdynų)
Druska: 0.50 arbat. š.
Čiobreliai: 0.50 arbat. š. (šviežių arba džiovintų)
Kaip gaminti

1. Supjaustytų morkų ir pastarnokų gabalėlius 5 minutėms įdėkite į verdantį vandenį. Tada vandenį nupilkite ir pasiruoškite daržoves kepti iki 200 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

2. Sumaišykite aliejų su citrinos sultimis, medumi, smulkintu česnaku ir prieskoniais. Padažą užpilkite ant daržovių gabalėlių ir sumaišykite. Viską sudėkite į skardą ir pašaukite į orkaitę.

4. Kepkite maždaug 30–40 minučių.

5. Riešutus susmulkinkite, sausai pakepinkite keptuvėje ir užberkite ant iškepusių šakninių daržovių.

Suskleisti

Apkepai:

Varškės apkepas
Receptas: Varškės apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.8 / 154
Receptas
Ingredientai
Varškė: 1.00 kg
Kiaušiniai: 7.00 vnt.
Sviestas: 100.00 g
Razinos: 1.00 st.
Cukrus: 5.00 valg. š.
Pienas: 1.00 st.
Manai: 6.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Manų kruopas užpilkite pienu ir pusvalandžiui palikite išbrinkti. Razinas užpilkite karštu vandeniu. Atšildykite sviestą iki kambario temperatūros.

2. Atskirkite kiaušinių baltymus ir trynius. Kiaušinių trynius išsukite su cukrumi ir druska, sudėkite varškę, sviestą, manų kruopas, išbrinkusias razinas ir viską gerai išmaišykite.

3. Atskirai iki standumo suplakite kiaušinių baltymus ir atsargiai įmaišykite į tešlą.

4. Sukrėskite tešlą į vieną ar kelis sviestu pateptus ir džiūvėsėliais pabarstytus kepimo indus, kepkite 200ºC karštumo orkaitėje maždaug 30 minučių. Patiekite su grietine.

Pagaminsite per 40 minučių (neskaičiuojant manų mirkymo laiko).

Suskleisti
Baklažanų apkepas
Receptas: Baklažanų apkepas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 14
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 4.00 vnt. (nedideli)
Jautiena: 300.00 g (faršo)
Svogūnai: 1.00 vnt. (ir baltajam padažui 1 svogūnas)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Pomidorai: 500.00 g (didelė skardinė smulkintų pomidorų be odelių)
Aitrioji paprika: 1.00 valg. š. (padažo)
Vynas: 125.00 ml (raudono)
Džiūvėsiai: 3.00 valg. š.
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Gvazdikėliai: 3.00 vnt.
Sūris: 1.00 vnt. (pakuotė tarkuoto parmezano)
Sviestas: 1.00 valg. š. (Baltajam padažui)
Miltai: 2.00 valg. š. (Baltajam padažui)
Pienas: 400.00 ml (Baltajam padažui)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (Baltajam padažui; pagal skonį)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Baklažanus nuplaukite, supjaustykite pailgais griežinėliais, įtrinkite druska ir palikite pusvalandžiui pastovėti, kad dingtų kartumas. Tada popieriniu rankšluosčiu nusausinkite išsiskyrusį skystį, o baklažanus trumpai apkepkite aliejuje.

2. Keptuvėje pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną ir česnaką, tada sukrėskite šakute maigytą faršą, trintus pomidorus, aitriųjų paprikų padažą, supilkite vyną, suberkite dalį džiūvėsėlių. Padažą pasūdykite, pagardinkite prieskoniais ir troškinkite ant mažos ugnies apie 30 min., kol išgaruos visas skystis.

3. Nedideliame puodelyje pakaitinkite pieną su nuluptu svogūnu, tarkuotais muskatais ir atvėsinkite. Puode ištirpinkite sviestą, įmaišykite miltus, plakdama pamažu supilkite pieną. Maišydama kaitinkite ant ugnies apie 3 min., dar pasūdykite, pagardinkite pipirais.

4. Kepimo formą pabarstykite džiūvėsėliais, tada dėkite baklažanų sluoksnį, tolygiai paskirstykite mėsos faršą, vėl dėkite baklažanų ir užpilkite baltojo padažo. Kepkite karštoje orkaitėje apie 25 min., tada berkite tarkuoto sūrio ir kepkite dar apie 10 min., kol apkepas pasidarys auksinės spalvos.

Suskleisti
Bulvių ir cukinijų apkepas.
Receptas: Bulvių ir cukinijų apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.4 / 190
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 8.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė)
Sviestas: 4.00 valg. š.
Miltai: 2.00 valg. š.
Pienas: 300.00 ml
Sūris: 100.00 g (tarkuoto brandinto)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (kelios šakelės džiovintų)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Nuskuskite bulves, nuplaukite cukiniją. Supjaustykite daržoves kuo plonesniais griežinėliais. Geriausia tai daryti virtuvės kombaino pjaustykle.

2. Keptuvėje trumpai pakepinkite miltus (tik nelaukite, kol paruduos), įmaišykite 2 šaukštus sviesto, nuolat maišydama supilkite pieną. Virkite padažą 3–5 min., vis pamaišykite, kad neprisviltų. Pagardinkite druska ir pipirais, įmaišykite du trečdalius sūrio.

3. Kepimo indą patepkite sviestu, vieną ant kito sudėkite bulvių ir cukinijų griežinėlius. Supilkite ant viršaus pusę padažo, pašaukite į 200ºC temperatūros orkaitę ir kepkite apie 30 min. Supilkite likusį padažą, pabarstykite tarkuotu sūriu ir čiobreliais, kepkite dar 10–15 min.

4. Bulvių ir cukinijų apkepą galima patiekti vieną arba kaip priedą prie keptos mėsos patiekalų.

Suskleisti
Kopūstų apkepas
Receptas: Kopūstų apkepas
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 51
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 1.00 vnt. (baltagūžis)
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Grietinėlė: 100.00 ml
Kmynai: 1.00 arbat. š. (malti)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Konservuotos nepjaustytos morkos (skardinė ) 1.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Penkis kopūstų lapus kruopščiai nuplaukite, sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir maždaug 3 min. pavirkite. Apvirusius išgriebkite ir nuvarvinkite.

2. Ugniai atsparų indą patepkite riebalais ir išklokite apvirtais kopūstų lapais. Likusį kopūstą supjaustykite plonomis juostelėmis.

3. Kiaušinius išplakite, plakdami po truputį supilkite grietinėlę. Pasūdykite, pagardinkite pipirais, kmynais. Supjaustytus kopūstus truputį pakepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje. Šiek tiek pravėsusius kopūstus sumaišykite su morkomis ir sukrėskite į kopūstų lapais išklotą apkepo indą. Viską užpilkite kiaušinių plakiniu ir 20–30 min. kepkite 200°C karštumo orkaitėje.

Patarimas. Norite mėsiško patiekalo? Pusę supjaustytų kopūstų pakeiskite įprastu balandėlių įdaru – malta mėsa ir virtais ryžiais. Apkepo skonis bus kaip balandėlių, tik darbo – gerokai mažiau.

Suskleisti
Apkepas su ryžiais ir brokoliais
Receptas: Ryžių ir brokolių apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.5 / 33
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 200.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Faršas: 400.00 g
Pomidorų padažas: 1.00 valg. š.
Skardinė savo sultyse konservuotų pomidorų 800.00 g
Sūris: 150.00 g (fermentinio)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Ryžius biriai išvirkite.

2. Smulkiai sukapotus svogūnus ir sugrūstus česnakus pakepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje. Tada sudėkite faršą, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir kepinkite, kol mėsa paruduos. Sudėkite pomidorų padažą, konservuotus pomidorus su visomis sultimis, gerai išmaišykite ir dar 10 min. patroškinkite.

3. Brokolius nuplikykite verdančiu vandeniu ir išskirstykite žiedynėliais.

4. Ryžius, mėsą, brokolius sumaišykite, sudėkite į riebalais pateptą apkepo indą, apibarstykite tarkuotu sūriu ir maždaug 25 min. kepkite 180ºC karštumo orkaitėje.  

Suskleisti
Varškės apkepas su ryžiais
Receptas: Varškės apkepas su ryžiais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.6 / 27
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Cukrus: 4.00 valg. š.
Ryžiai: 500.00 g (virtų)
Varškė: 400.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Razinos: 1.00 st.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Atskirtus kiaušinių trynius išsukite su cukrumi ir sumaišykite su ryžiais. Įmaišykite varškę.

2. Riešutus sumalkite ir su žiupsneliu druskos bei kepimo milteliais įmaišykite į ryžių ir varškės masę.

3. Razinas nuplikykite verdančiu vandeniu, nusausinkite ir įmaišykite į masę.

4. Kiaušinių baltymus išplakite su vaniliniu cukrumi ir atsargiai išmaišykite.

5. Sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą ir kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje,  kol gražiai paruduos.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Makaronų apkepas su daržovėmis
Receptas: Makaronų apkepas su daržovėmis
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.4 / 27
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 300.00 g (spiraliniai)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Baklažanai: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Pomidorai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (smulkinti)
Čiobreliai: 3.00 g
Rozmarinai: 3.00 g
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai malti)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 šaukštai citrinų sulčių)
Sviestas: 2.00 valg. š. (formai patepti)
Mocarelos sūris: 125.00 g (tarkuota)
Kaip gaminti

1.Makaronus išvirkite sūdytame vandenyje, nusunkite ir nuvarvinkite. Baklažaną, papriką, brokolį nuplaukite ir nuvalykite. Baklažaną supjaustykite kubeliais, papriką – plonomis juostelėmis, brokolį išskirstykite žiedynais.

2.Svogūną ir česnako skilteles nulupkite ir susmulkinkite. Pomidorą trumpam panardinkite į verdantį vandenį, nulupkite odelę, minkštimą supjaustykite skiltelėmis. Puode įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus ir patroškinkite svogūnus, česnakus, baklažaną, papriką, brokolį.

3.Sudėkite pjaustytą pomidorą, prieskoninius žalumynus, pagardinkite druska, pipirais ir 10–15 minučių patroškinkite ant nedidelės ugnies. Supilkite citrinų sultis. Į riebalais išteptą karščiui atsparią formą sudėkite makaronus ir troškintas daržoves.

4.Viršų apibarstykite mocarela ir apie 15 minučių kepkite 220 laipsnių orkaitėje.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Apkepas su brokoliais
Receptas: Apkepas su brokoliais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 34
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 300.00 g (filė)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Bulvės: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Pienas: 70.00 ml (70-100 ml)
Parmezano sūris: 1.00 st. (tarkuotas)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Žuvies prieskoniai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Brokolius kelias minutes apvirkite pasūdytame vandenyje. Žuvų filė supjaustykite juostelėmis. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite smulkintus svogūnus ir česnakus.

2. Sudėkite smulkintą žuvį ir vis pamaišydama kepinkite 5–7 minutes. Pagal skonį pagardinkite žuvų prieskoniais, pasūdykite. Nukelkite nuo ugnies.

3. Nuskustas bulves išvirkite pasūdytame vandenyje. Nukelkite puodą, įpilkite verdančio pieno, įmeskite gabalėlį sviesto, sugrūskite. Įmaišykite pusę stiklinės tarkuoto parmezano.

4. Sviestu išteptame kepimo inde tolygiai paskirstykite bulvių košę, ant viršaus – lašišą, apvirtus brokolių gabalėlius.

5. Apibarstykite likusiu tarkuotu parmezanu ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Puoškite petražolėmis.  

Suskleisti
Greitas bulvių ir moliūgų apkepas
Receptas: Greitas bulvių ir moliūgų apkepas
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.5 / 188
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 400.00 g
Bulvės: 4.00 vnt. (didelės)
Svogūnai: 2.00 g (dideli)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Miltai: 4.00 valg. š.
Parmezano sūris: 200.00 g (tarkuoto)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 2.00 valg. š. (kepti ir skardai patepti)
Kaip gaminti
  1. Moliūgą ir nuskustas bulves sutarkuokite stambia (burokine)  tarka.
  2. Svogūnus nulupkite supjaustykite, apkepkite svieste ir supilkite į tarkuotų bulvių ir moliūgų masę.
  3. Kiaušinius išplakite ir supilkite į masę, suberkite miltus, pagardinkite pipirais, pagal skonį pasūdykite. Išmaišykite.
  4. Kepimo indą ištepkite sviestu ir sukrėskite masę.
  5. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20–30 minučių. Kai apkepas bus jau beveik iškepęs, apiberkite jo viršų parmezano sūriu ir dar kelias minutes pakepkite, kol sūris išsilydys. Patiekite su mėgstamu padažu.
Suskleisti

Desertai:

Citrininis aguonų pyragas
Receptas: Lengvas citrinų-aguonų pyragas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 20
Receptas
Ingredientai
Cukraus pudra: 250.00 g (220 pyragui ir 30 g glajui)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (pyragui)
Miltai: 250.00 g (pyragui)
Sviestas: 200.00 g (pyragui)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (nubrauktas)
Aguonos: 2.00 valg. š. (po šaukštą pyragui ir glajui)
Citrinos: 2.00 vnt. (pyragui – nuo abiejų nutarkuota žievelė ir vienos sultys; dar šaukštas sulčių – glajui)
Maskarponės sūris: 170.00 g (pertepimui)
Likeris: 1.00 valg. š. (tinka „Limoncello“, jei neturite, galite keisti tokiu pat kiekiu sirupo iš cukraus, citrinos sulčių ir trupučio vandens; pertepimui)
Kaip gaminti

1. Kiaušinius plakite su cukraus pudra, kol gausite lengvą balsvą masę. Suberkite persijotus miltus, kepimo miltelius, citrinos žievelę ir sultis, ištirpintą bei atvėsintą sviestą, aguonas. Kruopščiai išmaišykite.

2. Paruoštą tešlą supilkite į kruopščiai riebalais išteptą ir miltais pabarstytą apvalią kepimo formą. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30–35 min. (kol įkištas pagaliukas ištraukus bus sausas).

3. Kiek palaikykite kepimo formoje, o tada išverskite iš kepimo formos ir baikite vėsinti ant grotelių. Atvėsusį pyragą perpjaukite perpus išilgai.

4. Pertepimui skirtą maskarponės sūrį labai gerai išsukite su citrinų likeriu (ar sirupu), o tada aptepkite juo apatinę pyrago pusę ir uždėkite viršutinę.

5. Pyrago viršų, naudodami konditerinį teptuką, aptepkite citrinų sultimis, o tada dar drėgną barstykite cukraus pudra ir aguonomis. Kartokite šį veiksmą tol, kol paviršius pasidengs plonu balto glajaus sluoksneliu, leiskite jam išdžiūti. Jei norite, viršų galite papuošti citrusinių vaisių gabalėliais.

Suskleisti
Citrininiai kvadratėliai
Receptas: Gaiviai rūgštūs citrininiai kvadratėliai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
4.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 210.00 g (100 g tešlai ir 110 g citrininiam viršui)
Kiaušinių tryniai: 4.00 vnt. (1 tešlai ir 3 citrininiam viršui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (citrininiam viršui)
Druska: 2.00 žiupsnelis (po žiupsnį tešlai ir citrininiam viršui)
Miltai: 130.00 g (tešlai)
Vanilės ekstraktas: 0.50 arbat. š. (perpus tešlai ir citrininiam viršui)
Cukrus: 180.00 g (30 g tešlai ir 150 g citrininiam viršui)
Cukraus pudra: 1.00 valg. š. (viršui apibarstyti)
Kaip gaminti

1. Pirmiausiai pasigaminkite tešlą pagrindui. Dideliame dubenyje iki purumo išsukite sviestą, cukrų ir druską. Nepaliaudami maišyti supilkite tešlai reikalingą trynį, vanilės ekstraktą bei sukite, kol jie susijungs su kitais ingredientais. Suberkite ir miltus, švelniai išmaišykite, kad nebeliktų sausų ingredientų.

2. Nedidelę (maždaug 20x20 ar 18x22 cm) kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Suverskite tešlą ir išlyginkite bei suspauskite, kad tolygiai pasiskirstytų. Dėkite į iki 180 °C laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepkite 25–30 min., kol šonai taps rusvi, tačiau vidurys vis dar šviesus. Išimkite iš orkaitės ir atidėkite, o tuo metu nedelsdami paruoškite viršaus masę.

3. Nedideliame prikaistuvyje sumaišykite citrinos sultis, trečdalį viršui skirto cukraus, druską ir vanilės ekstraktą. Ant vidutinės kaitros užvirinkite ir pakaitinkite, kol ištirps cukrus.

4. Kitame dubenyje iki baltumo išsukite kiaušinį, trynius ir likusį cukrų. Nepaliaudami intensyviai maišyti į šį cukraus ir kiaušinių mišinį labai plona srovele supilkite karštą citrininį cirupą, intensyvus maišymas ir plonytė srovelė užtikrins, jog viskas nepavirs kiaušiniene. Galiausiai šią masę vėl supilkite į tą patį prikaistuvį ir pakaitinkite kelias minutes ant nedidelės ugnies, kol masė sutirštės.

5. Orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 160 °C. Išvirtą citrininę masę supilkite ant jau iškeptos tešlos, išlyginkite ir vėl dėkite kepti į orkaitę apie 12–14 min. Neišsigąskite, jei citrininė masė viduryje dar kiek judės pajudinus skardą. Išimkite iš orkaitės ir leiskite visiškai atvėsti.

6. Pabarstykite skanėstą cukraus pudra ir pjaustykite kvardatėliais.

Suskleisti
Paprastas varškės pyragas
Receptas: Paprastas varškės pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.0 / 71
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 200.00 g ((tešlai))
Cukrus: 400.00 ml ((200 ml tešlai ir 200 ml įdarui))
Vanilės ekstraktas: 1.00 žiupsnelis ((tešlai))
Miltai: 500.00 ml ((tešlai))
Varškė: 1.00 kg ((pertrintos, įdarui))
Kiaušiniai: 4.00 vnt. ((įdarui))
Krakmolas: 2.00 valg. š. ((įdarui))
Džemas: 1.00 st. ((įdarui))
Kaip gaminti
  1. Šaltą sviestą sutarkuojame ir pirštais triname su cukrumi, vanile ir miltais tol, kol gausime daug, vienodo dydžio, šlapių trupinukų.
  2. Varškę gerai suplakame su kiaušiniais, cukrumi, krakmolu ir vanile.
  3. Į nemažą kepimo formą (naudojau 26 cm skersmens) suberiame pusę tešlos trupinių, juos tolygiai paskirstome dugne. Nepamirštam kepimo formos iškloti sviestiniu popieriumi. 
  4. Ant viršaus pilame pusę varškės masės, uždedame džemo, supilame pasilikusią varškę. Likusius tešlos trupinius užbarstome ant viršaus.
  5. Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių ir pašauname pyragą. Kepame apie 1,5 val.
  6. Ištraukę iš orkaitės, paliekame atvėsti kambario temperatūroje, o vėliau, bent kelias valandas, stingdome šaldytuve.

Receptą rasite čia.

Suskleisti
Morkų chalva
Receptas: Įdomi ir paprastai pagaminama morkų chalva
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.8 / 5
Receptas
Ingredientai
Morkos: 2.00 vnt. (didelės)
Rudasis cukrus: 50.00 g
Kondensuotas pienas: 150.00 g (saldinto)
Pienas: 100.00 ml
Sviestas: 50.00 g
Kardamonas: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Morkas sutarkuojame burokine tarka. Pabarstome ruduoju cukrumi ir kepiname keptuvėje iš pradžių ant didelės ugnies, kad išgaruotų morkose esantis vanduo, o vėliau – ant mažesnės ugnies, kad morkos nuo cukraus imtų karamelizuotis.

2. Į keptuvę ant morkų pilame kondensuotą ir paprastą pieną, masę vis pamaišome. Mėgstantys saldžiau gali naudoti tik kondensuotą pieną. Taip pat čia puikiai tiks ir kokosų pienas.

3. Į kepimo-troškinimo pabaigą įdedame sviesto, pabarstome kardamono ir cinamono.

4. Kepimo laikas priklauso nuo morkų, bet galiausiai tarkiai turi būti visiškai suminkštėję, o pati chalva – tiršta ir lipni (man užtruko apie 20 min.).

Pastabos:

  • Morkų chalvą galima valgyti išsyk karštą, iš atvėsusios labai lengva rankomis formuoti rutuliukus ir paruošti mažučius vieno kąsnio desertukus. Arba tiesiog sudėti į dėžutes ir užšaldyti, iki kol užsinorės „ko nors skanaus ir greitai“.
  • Receptas labai paprastas, o valgant pirmą kartą sunku patikėti, kad čia tik morkos, pienas ir prieskoniai. Mano pačios vyras buvo įsitikinęs, kad valgo egzotišką kokosinį desertą.
  • Beje, kartą gaminant iš tikrųjų buvau įbėrusi saują kokosų drožlių, bet jos visiškai nustelbė morkų skonį ir prigesino skaisčią oranžinę spalvą, tad taip eksperimentuoti nepatariu.
  • Nuotraukoje ant chalvos užpurkšta truputis plaktos grietinėlės, bet čia labiau dėl grožio, daugiau skonio nei prideda, nei atima.
Suskleisti
Kokosinis kremas
Receptas: Lengvai paruošiamas kokosinis kremas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Rudasis cukrus: 75.00 g
Kokosų pienas: 250.00 ml (geriau liesesnis)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (pabarstymui)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 150C laipsnių temperatūros.

2. Sumaišykite kiaušinius ir cukrų iki vientisos masės. Įpilkite kokosų pieną ir viską išplakite.

3. Išpilstykite masę į karščiui atsparius indus, įstatykite juos į kepimo indą, maždaug iki pusės į kepimo indą įpilkite vandens.

4. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 40 minučių.

5. Ištraukite iš orkaitės, išimkite indelius iš kepimo indo, apibarstykite kremą cinamonu ir atšaldykite.

Šis tradicinis desertas Azijoje patiekiamas su ryžiais arba šviežiais vaisiais.

Suskleisti
Bananinis desertas
Receptas: Labai paprastas nekeptas bananų-meduolių desertas
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.5 / 17
Receptas
Ingredientai
Meduoliai: 12.00 vnt. (minkštų)
Bananai: 3.00 vnt. (gerai prinokę)
Grietinė: 1.00 st. (geriau riebesnės)
Cukraus pudra: 2.00 valg. š. (galima dėti ir kiek daugiau, ragaukite)
Kaip gaminti

1. Bananus nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Dubenėlyje grietinę išsukite su cukraus pudra. Kitame dubenyje smulkiai sutrupinkite meduolius – patogiausia tai daryti tiesiog rankomis.

2. Imkite indą, kuriame sluoksniuosite desertą – tai gali būti bet koks vidutinio dydžio dubuo aukštesniais kraštais (gražu, jei jis stiklinis). Pirmiausia ant dubens dugno berkite meduolių sluoksnį, tada visą jį padenkite bananų griežinėliais, po to dėkite saldžios grietinės sluoksnį, vėl kartokite iš pradžių, kol sunaudosite visus ingredientus, viršutinis sluoksnis tebūnie meduolių, tačiau patiekiant ant jo dar uždekite kelis bananų griežinėlius – bus gražiau.

3. Taip susluoksniuotą desertą dėkite kelioms valandoms ar nakčiai į šaldytuvą. Per tą laiką ingredientai susigulės, meduolių trupiniai sudrėks. Šį desertą lygiai taip pat galite sluoksniuoti ir nedideliuose atskiruose indeliuose.

Suskleisti
Palengvintas tiramisu
Receptas: Lengvesnis ir greitesnis tiramisu be kiaušinių
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.8 / 20
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 10.00 g („damų piršteliai“ (angl. ladyfingers))
Kava: 0.50 puodelis (stiprios, juodos, be nuosėdų; ir dar 45 ml espresso papildomai)
Likeris: 1.00 valg. š. (kavos (arba 1 valg. šaukšt. espresso kavos + 1 valg. šaukšt. brendžio + 1 arbat. šaukšt. cukraus))
Kreminis sūris: 200.00 g (pvz., „Philadelphia“, kambario temperatūros)
Cukraus pudra: 200.00 g
Vanilė: 1.00 arbat. š.
Kakava: 1.00 valg. š. (miltelių; apibarstyti)
Juodasis šokoladas: 1.00 valg. š. (drožlių pabarstymui)
Kaip gaminti

Šiame recepte nebus nei kiaušinių, nei riebios grietinės, o mascarponę, kuri yra net 82 proc. riebumo, keisime į kreminiu sūriu, kurio riebumas tik 22 proc.. Ir dar svarbu, kad šį desertą paruošite vos per 15minučių!

1. Sumaišykite juodą kavą (atvėsintą) su kavos likeriu. Jei naudojate porcijinius indelius, sulaužykite sausainius „damų piršteliai“ perpus ir pamirkykite juos į kavos-likerio miksą (maždaug 10 sekundžių).

2. Pagaminite kreminį sluoksnį. Vidutinio dydžio dubenyje gerai išplakite kreminį sūrį iki purios masės. Sudėkite cukraus pudrą ir vėl gerai išmaišykite. Galiausiai įpilkite atvėsintą espresso kavą su vanile ir vėl viską gerai išsukite.

3. Formuokite desertą: norimose formelėse (mes naudojome nedidelius stiklainiukus) pirmu sluoksniu dėkite išmirkytus „damų pirštelius“, tada ant jų dėkite kreminį sluoksnį ir galiausiai viską apibarstykite kakavos milteliais. Viską pakartokite (bus du sluoksniai „damų pirštelių“, du sluoksniai kremo ir kakavos miltelių).

4. Galiausiai apibarstykite šokolado drožlėmis ir dėkite valandai į šaldytuvą, kad ingredientai sumirktų ir desertas subręstų.

Suskleisti
Paprastas karštas šokoladas
Receptas: Paprastas karštas šokoladas
3 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 91
Receptas
Ingredientai
Pienas: 1.00 l
Zefyrai: 2.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Pieną užvirinkite, įdėkite susmulkintą šokoladą ir kaitindami maišykite, kol jis ištirps.
  2. Išpilstykite gėrimą į puodelius, užbarstykite supjaustyto zefyro kubelių ir šokolado drožlių.
Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai