Jums reikės:
500 g raugintų kopūstų,
500 g šviežių kopūstų,
200 g kiaulienos,
200 g veršienos,
200 g rūkytų dešrelių,
svogūno,
30 g džiovintų grybų,
2 šaukštų sviesto,
½ stiklinės raudono sausojo vyno,
10 džiovintų slyvų be kauliukų (nebūtinai),
2 laurų lapų,
kelių žirnelių kvapiųjų pipirų,
žiupsnelio kmynų,
druskos,
pipirų.
Kaip gaminti:
1. Svogūną supjaustykite ir šiek tiek apkepkite puode svieste. Sumeskite gabalais supjaustytą kiaulieną ir ją patroškinkite.
2. Kopūstus sukapokite, pasūdykite, sumeskite į kitame puode verdantį vandenį ir šiek tiek pavirkite. Į kopūstus sudėkite veršieną ir, uždengę indą, patroškinkite.
3. Raugintus kopūstus užpilkite šaltu vandeniu, įdėkite laurų lapų, įberkite kvapiųjų pipirų žirnelių, kmynų, sumeskite grybus ir, uždengę puodą, virkite ant silpnos ugnies.
4. Kai veršiena bus jau gerokai apvirusi, visus produktus sukrėskite į vieną didelį puodą, sudėkite supjaustytas dešreles, džiovintas susmulkintas slyvas (jei naudosite), pagardinkite druska ir pipirais. Viską gerai išmaišykite ir virkite ant silpnos ugnies. Bigosas verdamas, kol mėsa gerai išsitroškina. Jis neturėtų būti skystas. Nukėlę nuo ugnies, į troškinį supilkite vyną ir viską dar kartą gerai išmaišykite.