Bijot, kad verdant cepelinai iširs? Juos primenančio patiekalo nė nereiks lipdyti

Net jei vengiate sunkesnio maisto ar skaičiuojate kalorijas, esant progai, galite pasilepinti lietuviškais bulvių patiekalais, juo labiau kad vasario 5-ąją švenčiama Pasaulinė cepelinų diena. Turbūt nerasim labiau už bulvę kaltinamos daržovės – dėl angliavandenių ir krakmolo gausos kai kas jas visiškai išbraukė iš raciono. Pasirodo, be reikalo!
„Etno dvaro“ cepelinas su mėsa
„Etno dvaro“ cepelinas su mėsa / Strelkabelka nuotr.

Prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pastebi, kad bulvės nepelnytai nuvertinamos, nes turi daug naudingų savybių.

Svarbu saikas ir paruošimo būdas

Pasak gydytojos dietologės, bulves galima rasti sveikatai palankios mitybos piramidėje, nes jos turi daug naudingų savybių: „Žinoma, kaip ir valgant bet kurį kitą produktą, gaminant bulvių patiekalus, reikia jausti saiką, negardinti jų riebiais padažais, geriausia virti ar kepti orkaitėje. Taigi, neatsisakykite bulvių ir nesibaiminkite. O lietuvių mėgstamas plokštainis taip pat gali būti sveikesnis už mums įprastą, jei pakeisite dalį tarkių daržovėmis, o cepelinų gausiai neapliesite spirgučių padažu. Svarbu rinktis liesesnį garnyrą.“

Bulvėse esantis krakmolas puikiai virškinamas ir suteikia reikalingos energijos.

Bulvėse yra nemažai mineralinių medžiagų – kalio, fosforo, kalcio, geležies, taip pat įvairių vitaminų, skaidulų. Įdomu tai, kad 100 g bulvių yra net 15 mg vitamino C. „Pagrindinė priežastis, kodėl bulvės laikomos sveikatai nepalankiu maistu, yra išpopuliarėjusi angliavandenių baimė. Nors bulves iš tiesų sudaro apie 18 proc. angliavandenių, jie yra kompleksiniai. Pavyzdžiui, bulvėse esantis krakmolas puikiai virškinamas ir suteikia reikalingos energijos“, – teigia gydytoja dietologė.

Vida Press nuotr./Indišku stiliumi paruoštos šviežios bulvytės
Vida Press nuotr./Indišku stiliumi paruoštos šviežios bulvytės

Pasak E.Gavelienės, geriausiai valgyti virtas arba orkaitėje be papildomų riebalų keptas bulves, derinti jas su mėsa, žuvimi, daržovėmis ar valgyti kaip atskirą patiekalą. Patariama vengti bulvių patiekalų, skaninamų riebiais padažais, turinčiais sočiųjų riebalų rūgščių, pavyzdžiui, spirgučiais, sviestu, grietine. Taip pat nereikėtų dažnai valgyti gruzdintų bulvių – jose gali būti transriebalų rūgščių, akrilamidų.

Žiema – lietuviškų patiekalų metas

Vasarą dažniausiai bulves valgome su šaltibarščiais ar ant griliaus keptais patiekalais, o rudenį ir žiemą bulves vartojame sotesniems lietuviškiems patiekalams. Pasak kulinarijos technologės Linos Barčaitės, mūsų klimate gyvenantiems žmonėms įprasta šaltuoju sezonu pasimėgauti kiek sunkesniais ir sotesniais patiekalais, kurie kartais kelia nuostabą iš šiltesnių kraštų atvykusiems užsieniečiams, bet cepelinai – mūsų virtuvės pasididžiavimas.

Strelkabelka nuotr. /Cepelinai
Strelkabelka nuotr. /Cepelinai

„Nors išmokome juos lipdyti tik prieš šimtmetį, jie išpopuliarėjo ir kiekvienoje šeimoje gaminami vis kitaip: tarkiai maišomi su virtomis bulvėmis ar manų kruopomis, įdarui naudojama ne tik mėsa, bet ir grybai, varškė. Pasitaiko, kad verdami cepelinai iširsta, o kartais būna kieti ar patamsėję. Taip yra todėl, kad pasirenkamos netinkamos bulvės, turinčios mažai krakmolo, tad geriausia iškart rinktis tokias, kurios tinka lietuviškiems patiekalams“, – sako L. Barčaitė.

Sunką, kuri liko nuspaudus tarkius, supilkite į puodą su vandeniu, kuriame cepelinai virs, taip jie bus minkštesni.

O jei nusipirkote ar namuose turite kitokios rūšies bulvių, į tarkius verta įdėti šiek tiek krakmolo. „Taip pat patartina sutarkavus bulves ilgai nedelsti: šiek tiek palaukus tarkius išsunkti, o kad masė nepatamsėtų, įlašinti į ją truputį citrinos sulčių. Ar cepelinai bus purūs ir minkšti, turi reikšmės ir tai, kaip nuspaudžiate tarkius – jei masė bus sausoka, ragausite kietokus cepelinus, tad stenkitės palikti ją drėgnesnę. Sunką, kuri liko nuspaudus tarkius, supilkite į puodą su vandeniu, kuriame cepelinai virs, taip jie bus minkštesni“, – pataria kulinarijos technologė.

Kulinarijos technologė siūlo paprastesnį cepelinų variantą – tikrai nereikės nerimauti, kad jie neiširtų, o skonis bus puikus.

Cepelinai kitaip

Ingredientai:

  • 650 g bulvių;
  • 100 g grietinės;
  • 100 g rūkytos kiaulienos šoninės;
  • 1 svogūnas;
  • 100 g pievagrybių;
  • 300 g maltos kalakutienos;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Išvirkite 400 g bulvių.

2. 200 g bulvių nulupkite, supjaustykite ir išspauskite per sulčiaspaudę.

3. Naudokite tiek sultis, tiek kapotas bulves. Sumaišykite virtas bulves ir minkštimą iki vientisos masės, įberkite druskos.

4. Smulkiai supjaustykite svogūnus ir grybus.

5. Kepkite maltą kalakutieną keptuvėje, sudėkite supjaustytus svogūnus ir grybus. Troškinkite apie 10 minučių, įberkite druskos ir pipirų.

6. Bulvių masę paskirstykite ant kepimo popieriaus vienu sluoksniu, ištepkite grietine, uždėkite keptą kalakutieną ir vėl dėkite sluoksnį bulvių masės.

7. Keptuvėje pakepinkite supjaustytą rūkytą kiaulieną iki traškumo. Užberkite kiaulieną ant sluoksnainio, viską dėkite į orkaitę ir kepkite 180 °C temperatūroje apie 15 minučių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis